Worteltaart van volkorenmeel (Extra oranje voor Koningsdag!)
Porties Prep Tijd
6-8plakjes 20minuten
Passieve Tijd
50minuten
Porties Prep Tijd
6-8plakjes 20minuten
Passieve Tijd
50minuten
Ingrediënten
Droge ingrediënten
Natte ingrediënten
Specerijen
Frosting
Optioneel: tussenlaag
Optioneel: extra toppings
Instructies
Worteltaart
  1. Verwarm een oven voor op 180 graden. Wel de rozijnen zo’n vijf minuten in warm water (bijvoorbeeld terwijl je de wortelen raspt). Rasp de wortelen met een fijne rasp en houd ze apart. Hak de walnoten in kleine stukjes en snijd de ananas in kleinere blokjes.
  2. Verwarm de kokosolie in een pannetje totdat deze vloeibaar is en laat vervolgens afkoelen. Kluts de eieren en giet de afgekoelde olie erbij terwijl je blijft klutsen/ mixen/ kloppen (kies wat van toepassing is). Voeg vervolgens de honing toe, de rozijnen en de ananasstukjes toe.
  3. Zeef de bloem en doe de bakpoeder en de specerijen erdoorheen. Meng dit goed door elkaar. Voeg dit mengsel langzaam toe aan de natte ingrediënten, onderwijl kloppend, totdat je een mooi beslagje hebt. Voeg eventueel melk toe als je het wat dik vindt. Spatel vervolgens voorzichtig de wortelen en de walnoten erdoorheen. Vet een springvorm in met wat (kokos)olie en doe het beslag erbij. Zet de worteltaart zo’n 50 minuten in de oven (of totdat een satéstokje dat je in het midden prikt er droog uitkomt).
Oranje ‘frosting’
  1. Snijd zo’n 150 a 175 gram wortelen in plakjes en kook deze in een laagje water gaar. Spoel ze koud onder de kraan, doe ze in een keukenmachine en maak er een wortelpuree van. Voeg daar de hüttenkäse aan toe, zet de machine weer aan en mix alles door elkaar totdat er een glad geheel ontstaat. Breng deze op smaak met honing, citroensap en eventueel appelazijn.
Taart assembleren
  1. Laat de worteltaart eventjes afkoelen, haal ‘m uit de springvorm en laat ‘m verder afkoelen op een rek. Snijd de taart doormidden en breng een laag Franse kwark of oranje ‘frosting’ aan op het onderste deel van de taart. Strooi daar optioneel wat kokosrasp overheen. Bestrijk de bovenste helft van de taart met het oranje smeersel en zet de twee helften op elkaar. Strooi daar eventueel nog wat heel fijn geraspte wortel en wat kokosrasp overheen. Citroenrasp in plaats van wortel zou lekker zijn voor een frisse touch, maar dat paste niet binnen dit experimentele Koningsdag worteltaart idee.

Gewooneenfoodblog.nl op Social Media

Instagram | Pinterest | Facebook

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!