Bananen kwarktaart met kokos en chocolade

Bananen kwarktaart met kokos en chocolade| Gewoon een foodblog!

Zin in een gezond tussendoortje, dessert of ontbijt? Maak dan eens deze bananen kwarktaart met kokos en chocolade. Ja, je lees het goed, taart voor ontbijt. Dankzij de ingrediënten die erin gaan kun je deze multifunctionele kwarktaart guilt-free op zich wel op elk moment van de dag nuttigen. Ideaal, toch?

Eet ‘m alleen niet in één keer op, dat zou iets te veel van het goede zijn.

Ben je geen fan van kokos? Dan kun je dit hele recept aanhouden en de kokos weglaten voor een kwarktaart die nog steeds lekker smaakt. Overigens heb ik er voor gekozen om wat extra proteïne toe te voegen door er twee scheppen Whey met kokossmaak bij te doen (da’s een eiwitpoeder). Ook deze zou je prima achterwege kunnen laten of kunnen vervangen door bijvoorbeeld een eiwitpoeder met bananen-, vanille- of chocoladesmaak.

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de bananen kwarktaart met kokos en chocolade

Die enkeling die wat vaker op mijn blog terecht komt (als je daartoe behoort; mijn dank is groot!) zal het misschien wel opgevallen zijn dat ik vrijwel alleen maar recepten voor avondmaaltijden op de blog plaats. En op zeldzame momenten broodbeleg zoals eiersalade, tonijnsalade en bloemkool hummus. Nog geen enkele taart of cake of zoiets dergelijks heeft z’n weg tot m’n blog gevonden (met uitzondering van mijn bananenbrood met pindakaas en chocolade van twee weken geleden).

Dit komt enerzijds doordat ik altijd het idee heb dat het maken van taarten veel tijd en werk kost. Anderzijds bevatten taarten en soortgelijke baksels vaak veel geraffineerde suikers, hompen boter en witte bloem waar vrijwel alle voedingsstoffen uit zijn gehaald. Ingrediënten die niet echt bevorderlijk zijn voor iemand die van z’n (bier)buik probeert af te komen. Aangezien ik echter wel houdt van wat zoets op z’n tijd heb ik een makkelijke én relatief gezonde taart geprobeerd te maken. Het resultaat? Deze bananen kwarktaart met kokos en chocolade.

Bananen kwarktaart met kokos en chocolade| Gewoon een foodblog!

Simpele kwarktaart maken met banaan, kokos en chocolade

Als je naar de hoeveelheid ingrediënten van sommige van mijn recepten kijkt (vaak meer dan twintig), dan zou je het misschien niet zeggen… maar ik houd dingen graag simpel. Want zeg nou zelf, met zo weinig mogelijk inspanning iets lekkers op tafel zetten is toch ideaal? Deze simpele bananen kwarktaart sluit precies aan bij die gedachtegang. Je hoeft geen eiwitten of zoiets dergelijks op te kloppen, noch een taartbodem af te bakken. Gooi wat bananen en magere kwark in een blender of keukenmachine en de helft van het werk is al gedaan. Nou ja, eerder een kwart van al het werk, maar mijn bedoeling moge duidelijk zijn.

Ingrediënten bananen kwarktaart met kokos en banaan | Gewoon een foodblog!
De ingrediënten

Is deze bananen kwarktaart met kokos en chocolade gezond?

Doordat de kwarktaart als basis écht alleen uit magere kwark bestaat en er geen roomkaas en/ of opgeklopte slagroom met kristalsuiker doorheen gaat zou je ‘m gezond kunnen noemen. Tenzij je om wat voor reden dan ook anti-zuivel bent, dan verschillen wij hierin van mening. Bovendien zorgt de banaan voor de nodige vitaminen en vezels, wat ook niet verkeerd is. Ook is chocolade – met mate – goed voor je. En cacao maakt dopamine aan, wat je een geluksgevoel geeft. Je voelt je dus automatisch gelukkiger na het eten van een plakje van deze taart!

Bananen kwarktaart met kokos en chocolade| Gewoon een foodblog!

Heeft deze kwarktaart een gezonde taartbodem?

Vaak wordt de bodem van kwarktaarten gemaakt van vermalen koekjes, zoals bastognekoeken, vermengd met boter. Erg lekker, niet zo goed voor je. Verhoudingsgewijs is dit een gezonde taartbodem. De taartbodem bestaat namelijk uit havermout, dadels, amandelen en kokos en rauwe cacaopoeder (dus geen bewerkte cacaopoeder met allerlei toevoegingen). Ook wordt er géén ei gebruikt in de taartbodem en hoef je ‘m niet af te bakken. Wat betreft de havermout: ik heb gebruikgemaakt van de Ultra Fine Oats van Body & Fitshop, wat havermeel is. Je kunt ook zelf havermeel maken door de aangegeven hoeveelheid havermout in een keukenmachine te doen en deze tot poeder te vermalen.

Maak de kwarktaart vegetarisch door middel van agar agar

Hoewel ik gelatine heb gebruikt, kun je gemakkelijk een vegetarische bananen kwarktaart met chocolade en kokos maken. Vervang dan de gelatine door een vegetarisch alternatief. Gebruik bijvoorbeeld agar agar en houd daarbij de instructies op de verpakking aan.

Recept bananen kwarktaart met kokos en chocolade

Benodigdheden:

Recept Afdrukken
Bananen kwarktaart met kokos en chocolade
Maaltijd Tussendoortjes
Keuken Algemeen
Prep Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 4 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Taartbodem
Kwarkvulling
Toppings
Maaltijd Tussendoortjes
Keuken Algemeen
Prep Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 4 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Taartbodem
Kwarkvulling
Toppings
Instructies
  1. Bedek de bodem van de springvorm met een op maat gesneden bakpapiertje. Maal vervolgens alle ingrediënten voor de bodem in een keukenmachine fijn totdat er een deeg ontstaat. Gebruik je kokosvet? Verwarm dit dan eerst in een pannetje of een magnetron zodat het vloeibaar wordt. Plaats het deeg op de bodem van de springvorm, verdeel het gelijkmatig en druk het goed aan. Plaats de springvorm in de vriezer (of koelkast) totdat je 'm weer nodig hebt.
  2. Week de blaadjes gelatine in koud water gedurende vijf minuten. Vermaal ondertussen de bananen in een keukenmachine totdat er een milkshake-achtige substantie ontstaat. Voeg daar optioneel het eiwitpoeder aan toe en meng alles goed door elkaar. Voeg tot slot de magere kwark en de kokosrasp toe en meng alles nogmaals door elkaar.
  3. Verwarm ongeveer vijf eetlepels water (een klein laagje) in een pannetje op het vuur. Voeg daar de geweekte blaadjes gelatine aan toe en roer totdat de gelatine is opgelost. Voeg de gelatine toe aan het bananen-kwark mengsel en roer het wederom goed door elkaar.
  4. Stort de kwarktaart vulling in de springvorm en zet de kwarktaart voor zo'n drie tot vier uur in de koelkast.
  5. Rooster alvast de kokosrasp voor de topping zodat deze kan afkoelen. Snijd dan ook maar gelijk de chocolade fijn. Als de kwarktaart al even in de koelkast heeft gestaan (na bijvoorbeeld 1,5 uur), dan is de kwarkvulling nog net niet helemaal gestold. Als je nu de chocolade en de kokos eroverheen strooit, en deze lichtjes aandrukt, dan blijft het beter liggen dan wanneer je het eroverheen strooit als de kwarktaart helemaal gestold is.
Deel dit Recept

Gezonde bananen kwarktaart met kokos en chocolade | Gewooneenfoodblog.nl
(Speciaal voor Pinterest)

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *