Pittige Szechuan aubergine met gehakt

Szechuan aubergine met gehakt recept | Gewooneenfoodblog.nl

Houd je van de smaken van de Chinese keuken? En heb je niets tegen aubergines (of vind je ze gewoon lekker)? Dan is dit recept voor pittige Szechuan aubergines misschien wel iets voor jou! Het gerecht is érg makkelijk om te maken en staat in ongeveer 20 a 30 minuten op tafel. Het is dan ook ideaal om te maken als je niet te lang in de keuken wilt staan, maar geen zin hebt in een kant-en-klaar maaltijd. Bovendien kun je het gerecht gemakkelijk naar eigen wens aanpassen. Zo heb ik gehakt aan de Szechuan aubergine toegevoegd, maar dat is eigenlijk optioneel.  Ook zonder gehakt smaakt het gerecht namelijk goed. Als je vegetariër of veganist bent, kun je dit dus prima achterwege laten. Natuurlijk is het ook mogelijk om bijvoorbeeld vegetarisch gehakt, tofu of tempeh te gebruiken.

Tip vooraf: Je kunt de saus voor de Szechuan aubergine ook gebruiken voor andere groenten. Denk bijvoorbeeld aan gestoomde broccoli, geblancheerde sperziebonen of gewokte Chinese kool.

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de pittige Szechuan aubergine met gehakt

Ben jij iemand die het avondeten altijd van tevoren plant, of ben je meer iemand die a la minute bedenkt wat er gekookt wordt? Voor mij geldt meestal dat laatste. Alleen als ik een recept voor de blog aan het bedenken ben, besteed ik enorm veel aandacht aan de ingrediënten die ik nodig zal hebben. De rest van de dagen zijn mijn maaltijden meer afhankelijk van datgene wat ik al in huis heb. Aangezien ik doordeweeks bijna dagelijks bij een supermarkt of groenteboer kom, is dat soms best veel (en moet ik vervolgens mijn best doen om alles op te maken voordat de houdbaarheidsdatum verstreken is).

Pittige Szechuan aubergine met gehakt maken | Gewooneenfoodblog.nl

Eén ding is wel redelijk zeker. Als ik een aubergine in huis heb die ik niet voor een recept nodig heb, dan is de kans groot dat ik de Szechuan aubergine van dit recept bereid. Het gerecht staat niet alleen heel snel op tafel, ook houd ik van de smaken die kenmerkend zijn voor Szechuan aubergines. De saus is tegelijkertijd pittig, zoutig, een beetje zoet en lichtelijk zuur. Prima in balans, dus (als je wel een voorkeur hebt voor een beetje pittig eten in ieder geval).

Pittige Szechuan aubergine met gehakt maken | Gewoon een foodblog!

Hmm.. is het Szechuan of toch Sichuan?

Overigens zou de correcte benaming van dit gerecht zou volgens mij ‘Pittige Sichuan aubergine met gehakt’ zijn geweest. Het gerecht stamt namelijk uit Sichuan; een provincie in het midden van China. Een regio waarvan de keuken bekend staat om zijn gerechten met uitgesproken, pittige en scherpe smaken. In het westen werd ‘Sichuan’ echter lange tijd geschreven als ‘Szechuan’ en die naam is blijven hangen. Maar goed.

Gesneden ingrediënten voor de Szechuan aubergine saus | Gewooneenfoodblog.nl

Pittige aubergine met ‘fish fragrant’ saus?

De saus die gebruikt wordt voor Szechuan aubergine wordt ook wel ‘yuxiang‘ genoemd. Dat betekent zoiets als ‘fish fragrant’, oftewel ‘naar vis geurend’. Waarom de saus deze naam heeft is niet met 100% zekerheid te zeggen. Het is niet zo dat er iets van vis of bijvoorbeeld vissaus in zit. Het gros beweert dat de saus voornamelijk gebruikt werd voor visgerechten. Sommigen zeggen echter dat de saus vroeger pepers bevatte die waren gefermenteerd met stukken kroeskarper, waaraan de saus zijn naam dankte. Net zoals met veel klassieke sauzen en gerechten het geval is, zullen we het waarschijnlijk nooit helemaal zeker weten. Het klinkt beiden aannemelijk.

Yuxiang saus maken | Gewooneenfoodblog.nl

Ingrediënten voor de yuxiang saus

Maar goed, nu ben je misschien benieuwd naar dat wat er wél in zit? Kenmerkend voor de saus voor de Szechaun aubergine is het gebruik van een chilibonenpasta of chilibonensaus (‘la doubanjiang’ of ’toban-djan’ genoemd). Deze pasta bestaat onder andere uit gefermenteerde bonen, meestal tuinbonen en sojabonen, en pepers. Aan de bonenpasta wordt sojasaus, Chinkiang azijn (zwarte rijstazijn) en Shaoxing rijstwijn toegevoegd. Ook mogen knoflook, gember en bosui niet ontbreken. Tot slot zorgt een beetje suiker voor een zoete touch. Indien je het gerecht extra pittig wilt maken, kun je ook nog wat gedroogde pepers of een vers pepertje toevoegen.

Gesneden aubergines | Gewooneenfoodblog.nl

Als je wel van een béétje pittig eten houdt maar het gerecht niet te pittig wilt maken, kun je ook kiezen voor een bonenpasta in plaats van chilibonenpasta. Het ligt er ook een beetje aan welke bonensauzen-/ pasta’s de toko bij jou in de buurt aanbiedt. Indien je alleen de pittige versie kunt verkrijgen, kun je slechts de helft van hoeveelheid toevoegen die ik in het recept heb aangegeven.

Gestoomde aubergines voor Szechuan aubergine | Gewooneenfoodblog.nl

Szechaun aubergine met gehakt (of bijvoorbeeld kip, tofu of champignons)

Wanneer ik Szechuan aubergines maak, bevat de saus vrijwel altijd de bovengenoemde ingrediënten. De hoeveelheid verschilt echter wel, want ik meet de ingrediënten nooit precies af (totdat ik dit recept uitwerkte). Waar echter het meeste verschil in zit, is in datgene wat ik er nog meer doorheen doe. Dat kan kip zijn, maar bijvoorbeeld ook tempeh, tofu of champignons. Of gehakt, zoals in dit recept. Het ligt er maar net aan wat ik op dat moment in huis heb. Als je zelf liever zoiets als kip, tofu of champignons gebruikt, dan kun je het gehakt daar natuurlijk door vervangen. Een versie met alleen aubergines is uiteraard ook mogelijk – en lekker.

Recept pittige Szechuan aubergines | Gewooneenfoodblog.nl

Bereiding van de pittige Szechuan aubergine met gehakt

Je kunt de aubergines voor dit gerecht op meerdere manieren bereiden. Zelf kies ik ervoor om ze in een stoommandje te stomen terwijl de rijst kookt. Ondertussen kun je namelijk het gehakt (of datgene wat er nog meer doorheen gaat) bakken. Vervolgens is het een kwestie van de bosui, gember en knoflook kort bakken, waarna je de saus kunt toevoegen. Tegen de tijd dat je daarmee klaar bent, zijn de aubergines ook gaar. Als de saus kort heeft geprutteld en iets is ingedikt, doe je de aubergines erbij en geef je ze even de tijd om de saus te absorberen. Tot slot doe je het gehakt terug in de pan, meng je alles door elkaar en kun je het gerecht serveren.

In plaats van de aubergines te stomen, kun je ze ook kort (zo’n 4 minuten) koken. En heb je liever knapperige aubergines dan fluweelzachte aubergines? Dan kun je ervoor kiezen om ze te frituren of te bakken in een pan met een laagje olie. Die methodes worden in het recept echter niet toegelicht. Ik heb de pittige Szechuan aubergine met gehakt en bosui namelijk nog nooit op die manier gemaakt.

Pittige Szechuan aubergines | Gewooneenfoodblog.nl

Pittige Szechuan aubergine met gehakt recept

Recept Afdrukken
Pittige Szechuan aubergine
Dit is een recept voor simpele pittige aubergines met gehakt. Langwerpige, dunne aubergines zijn meer geschikt dan kleinere en dikkere aubergines (Chinese aubergines zijn ideaal). Voor een vegetarische variant kun je bijvoorbeeld vegetarisch gehakt, tofu of champignons in plaats van het gehakt toevoegen. In plaats van twee soorten sojasaus kun je natuurlijk ook één sojasaus gebruiken. Hoe pittig de saus is, is deels afhankelijk van de chilibonenpasta die je gebruikt. Bij gebrek aan een chilibonenpasta zou je eventueel sambal kunnen gebruiken, hoewel dat wel anders smaakt.
Pittige Szechuan aubergine met gehakt | Gewooneenfoodblog.nl
Maaltijd Diner
Keuken Aziatisch, Chinees
Bereidingstijd 15-30 minuten
Hoofdingrediënt Groenten
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Hoofdingrediënten
Saus
Maaltijd Diner
Keuken Aziatisch, Chinees
Bereidingstijd 15-30 minuten
Hoofdingrediënt Groenten
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Hoofdingrediënten
Saus
Pittige Szechuan aubergine met gehakt | Gewooneenfoodblog.nl
Instructies
  1. Breng een pan met water aan de kook. Optioneel: meng het gehakt met de sesamolie en chili olie zodat en laat het gehakt even marineren terwijl je de andere ingrediënten voorbereidt.
  2. Snijd de bosui in dunne ringen, hak de knoflook fijn en doe datzelfde met de gember. Snijd de aubergine in de lengte doormidden en snijd deze helften wederom in de lengte doormidden. Halveer ook die stukken in de lengte zodat je acht lange stukken hebt. Snijd deze vervolgens in iets kleinere stukken.
  3. Meng de ingrediënten voor de saus, met uitzondering van het water (of de bouillon) en de maizena, door elkaar. Ik raad je aan om eerst de helft van deze ingrediënten toe te voegen (misschien zelfs 1/3e van de chilibonenpasta) en daarna zelf te bepalen van welk ingrediënt je meer wilt toevoegen. Voeg tot slot het water of de kippenbouillon toe.
  4. Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Stoom ondertussen de aubergine 6 minuten (tot maximaal 8 minuten, afhankelijk van hoe dik de stukken zijn). Ik vind het wel handig om de aubergine in een stoommandje bovenop de rijst te zetten.
  5. Verhit ondertussen een klein laagje neutrale olie zoals arachideolie in een wok en bak het gehakt op hoog vuur goudbruin in 4 minuten. Haal het gehakt uit de pan. Verhit weer een klein laagje olie in de wok en roerbak de ui, knoflook en het grootste gedeelte van de bosui 1 minuut op matig vuur. Voeg vervolgens de saus toe, zet het vuur laag en laat de saus zachtjes pruttelen terwijl je de maizena aanlengt met een beetje water. Doe de maizena erbij, onder voortdurend roeren, en laat de saus een klein minuutje indikken.
  6. Voeg de gestoomde aubergines toe, roer alles door elkaar en laat het gerecht 30 seconden zachtjes pruttelen. Voeg het gehakt toe, evenals de resterende bosui, en meng alles goed door elkaar. Serveer het gerecht met de gekookte zilvervliesrijst (en eventueel ook met wat extra bosui om er nog overheen te strooien).
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

4 antwoorden op “Pittige Szechuan aubergine met gehakt”

  1. Wat een ontzettend lekker recept, ik kook vaak Chinees en had alle ingrediënten in huis. Ipv aubergine maak ik dit vaak met in kleine blokjes gesneden en even geblancheerde sellerie stengels, ook heerlijk. Dankjewel voor dit recept.

    1. Hi Sammie,

      (Ik durf bijna niet te antwoorden aangezien je bericht al van zolang geleden is, maar bij dezen…)

      Hartelijk bedankt voor je bericht! En mijn excuses voor mijn enorm late reactie. Ik heb deze blog een tijdje verwaarloosd moet ik bekennen. Toevallig heb ik deze week sellerie gekocht en heb ik het gros nog over. Ik ben heel benieuwd hoe dit gerecht zou smaken in combinatie met de geblancheerde sellerie; waarschijnlijk ga ik het morgen eens uitproberen. Bedankt voor de suggestie! 🙂

      Groetjes,
      Bas

  2. Ik heb het recept gemaakt met vega gehakt en het heeft heerlijk gesmaakt! Ik durf te wedden dat het zonder vega gehakt ook ‘n ontzettend fijn recept is, dankjewel voor het delen!

    Groetjes,
    Ana

  3. Heerlijk recept!
    Ik heb dit recept al meerdere keren gemaakt met gehakt en ook zonder gehakt en dan in de slowcooker. Allebei erg lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *