Pompoencurry met kikkererwten, sperziebonen en kokosmelk

Pompoencurry met kikkererwten, sperziebonen en kokosmelk

Het is hier misschien een béétje aan de late kant voor, maar bij deze wens ik je toch nog het allerbeste voor 2019! Degenen die al een tijdje zijn aangemeld voor mijn nieuwsbrief, hebben misschien wel gemerkt dat deze blog een tijdje stil heeft gestaan. Maar een nieuw jaar biedt natuurlijk nieuwe kansen, dus ik wilde weer eens een recept met je delen. Uiteindelijk is dat dit recept voor een verwarmende vegetarische curry met pompoen, kikkererwten, sperziebonen en kokosmelk geworden. Deze pompoencurry heeft een Indiaas accent en is op smaak gebracht met o.a. kaneel, kardemom en komijnzaad. Serveer de curry bijvoorbeeld met zilvervliesrijst, naan en een verfrissende raita.

Pittige Szechuan aubergine met gehakt

Pittige Szechuan aubergine met gehakt

Houd je van de smaken van de Chinese keuken? En heb je niets tegen aubergines (of vind je ze gewoon lekker)? Dan is dit recept voor pittige Szechuan aubergines misschien wel iets voor jou! Het gerecht is érg makkelijk om te maken en staat in ongeveer 20 a 30 minuten op tafel. Het is dan ook ideaal om te maken als je niet te lang in de keuken wilt staan, maar geen zin hebt in een kant-en-klaar maaltijd. Bovendien kun je het gerecht gemakkelijk naar eigen wens aanpassen. Zo heb ik gehakt aan de Szechuan aubergine toegevoegd, maar dat is eigenlijk optioneel.  Ook zonder gehakt smaakt het gerecht namelijk goed. Als je vegetariër of veganist bent, kun je dit dus prima achterwege laten. Natuurlijk is het ook mogelijk om bijvoorbeeld vegetarisch gehakt, tofu of tempeh te gebruiken.

Paksoisalade met komkommer, quinoa en kip

Paksoisalade met komkommer, quinoa en kip

Yes, het is eindelijk lente! Het leek mij wel toepasselijk om dit seizoen te openen met een recept voor een salade. Ik vond het echter nog iets te koud voor een verfrissende salade met zoiets als fruit erin, dus het is een wat stevigere maaltijdsalade geworden. Een paksoisalade met komkommer, quinoa en kip om precies te zijn. Deze eenvoudige salade wordt op smaak gebracht met een gember-sesamdressing en kan in ongeveer 20 a 25 minuten op tafel staan. Ik heb gerookte kip gebruikt, maar in plaats daarvan kun je natuurlijk ook gebakken kipstukjes of een gegrilde kipfilet gebruiken. Overigens kan ik mij voorstellen dat een vegetarische variant met ei, tofu of tempeh ook prima zal smaken. Het is maar net waar je zin in hebt!

Sperziebonensalade met broccoli en Thaise pindadressing

Sperziebonensalade met broccoli en Thaise pindadressing

Heb je zin in een voedzame salade die eenvoudig te maken is én snel klaar is? En vind je zowel broccoli en sperziebonen als pinda’s lekker? Dan is dit recept voor een sperziebonensalade met broccoli en Thaise pindadressing waarschijnlijk iets voor jou. Deze glutenvrije maaltijdsalade bevat een dressing van o.a. rode currypasta, pindakaas en limoensap. Er gaat ook vissaus door de dressing, maar je kunt natuurlijk een vegetarische variant zonder vissaus maken. Afhankelijk van hoeveel trek je hebt zou je er nog zoiets als (vegetarische) kipstukjes of een gekookt eitje doorheen kunnen doen. Een andere mogelijkheid is om er bijvoorbeeld wat noedels bij te serveren, wat ik heb gedaan. In het recept geef ik meerdere opties voor dergelijke toevoegingen. Er voor elk wat wils!

Indiase linzencurry met spinazie (Dal Palak)

Indiase linzencurry met spinazie (Dal Palak)

Heb je met dit gure weertje zin een een voedzame curry met verwarmende smaken? Dan is dit recept voor een Indiase Dal Palak misschien wel iets voor jou! Deze linzencurry met spinazie is vrij gemakkelijk om te maken en staat binnen 30 tot 45 minuten op tafel. Bovendien kan de curry uitstekend opnieuw opgewarmd worden en is het in de koelkast dagen houdbaar. Je zou de Dal Palak dus eventueel voor meerdere dagen kunnen klaarmaken. Ik heb het gerecht dit keer met verse spinazie en een verse tomaat gemaakt, maar je zou het ook met diepvriesspinazie en tomatenblokjes uit blik kunnen maken. In dat geval is het helemaal een simpel gerecht om te maken, want dan hoef je bijna niets meer te snijden. Ideaal!

Tofu met broccoli, bamboescheuten en sesam-misosaus

Tofu met broccoli, bamboescheuten en sesam-misosaus

Heb je zin in een simpele roerbakschotel? En vind je broccoli lekker? Dan is dit recept voor een tofu roerbak met broccoli, bamboescheuten en een sesam-misosaus wellicht iets voor jou. In dit gerecht tilt de saus van o.a. tahini en miso de enigszins saaie tofu en broccoli naar een hoger niveau. De roerbakschotel is geschikt voor veganisten en zou ook geschikt kunnen zijn voor mensen met een glutenallergie (indien je de sojasaus vervangt door glutenvrije tamari of kokos aminos). Heb je geen bamboescheuten in huis, maar wel zoiets als rode paprika of wortelen? Dan zou je de bamboescheuten eventueel daarmee kunnen vervangen. Overigens zou je de tofu kunnen vervangen door tempeh, vegetarische kipstukjes of vegetarisch gehakt indien je dat lekkerder vindt.

Pure chocolade kwarktaart met frambozensaus

Pure chocolade kwarktaart met frambozensaus

Ben je een liefhebber van chocolade? En van simpele kwarktaarten? Dan is dit recept voor een pure chocolade kwarktaart met frambozensaus waarschijnlijk iets voor jou! De taart hoeft niet afgebakken te worden en bevat relatief weinig ingrediënten. Zo bevat de vulling enkel magere kwark, pure chocolade, gelatine en optioneel wat rauwe cacao en/ of suiker. Overigens kun je de kwarktaart ook prima met witte- of melkchocolade maken, als je dat lekkerder vindt. Indien je meer een aardbeien- dan frambozenliefhebber bent kun je aardbeien gebruiken voor de saus. Of je laat de saus gewoon achterwege.

Nectarine zomerfruit crumble met haver en kokos

Nectarine zomerfruit crumble met haver en kokos

Heb je zin om een simpele en relatief gezonde crumble te maken? En vind je zowel nectarines als rood fruit lekker? Dan is dit recept voor een nectarine zomerfruit crumble met haver en kokos iets voor jou! Dit recept is glutenvrij als je gecertificeerd glutenvrije havermout gebruikt en dankzij de kokosolie in plaats van boter geschikt voor vegans. De kokos in de crumble is overigens geheel optioneel en kun je weglaten of bijvoorbeeld vervangen door amandelschaafsel. Bovendien kun je het gerecht ook met allerlei andere soorten fruit maken. In de blog geef ik enkele suggesties!

Nepalese Dal Bhat Tarkari (Milde groentecurry met rijst en linzensoep)

Nepalese Dal Bhat Tarkari (Milde groentecurry met rijst en linzensoep)

Heb je zin in een simpele, kruidige en vegetarische curry? Dan is dit recept voor een Nepalese tarkari iets voor jou! Ik heb ervoor gekozen om het gerecht met aardappelen, wortelen en sperziebonen te maken, maar je kunt elke groente gebruiken die je wilt. In de beschrijving van dit recept geef ik enkele mogelijkheden daarvoor. Het gerecht wordt vaak geserveerd met rijst en een dikke linzensoep. Het heet dan ‘Dal Bhat Tarkari’. Ook voor die soep geef ik je een makkelijk receptje!

Arabische aubergineschotel met kikkererwten en tomaten

Arabische aubergineschotel met kikkererwten en tomaten

Heb je zin in een veganistisch hoofdgerecht met aubergines? En vind je de smaken uit de keuken van het Midden-Oosten lekker? Dan is dit recept voor een Arabische aubergineschotel met kikkererwten en tomaten waarschijnlijk wel iets voor jou! Dit gerecht smaakt bovendien ook koud goed, dus je kunt gerust te veel maken zodat je de volgende dag alvast een lunch of avondmaaltijd klaar hebt. Ideaal, toch?