Pure chocolade kwarktaart met frambozensaus

Chocolade kwarktaart met frambozensaus | Gewooneenfoodblog.nl

Ben je een liefhebber van chocolade? En van simpele kwarktaarten? Dan is dit recept voor een pure chocolade kwarktaart waarschijnlijk iets voor jou! Deze taart:

  • Heeft een bodem van havermout, cacao, dadels en pindakaas
  • Heeft een vulling van Franse kwark, pure chocolade en een béétje suiker
  • Zou ook met witte- of melkchocolade gemaakt kunnen worden
  • Kan natuurlijk ook zonder die frambozensaus geserveerd worden
  • Of met aardbeiensaus, dat zou ook lekker zijn
  • Hoeft niet afgebakken te worden

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de pure chocolade kwarktaart met frambozensaus

Ik begin steeds meer respect te krijgen voor al die foodbloggers die het voor elkaar krijgen om elke dag een nieuw recept op hun blog te plaatsen. Elke dag. Ik krijg het nog niet eens voor elkaar om consequent minstens één recept per week op deze blog te zetten. Laatst had ik weer even een fase waarin het lijkt alsof niets wil lukken. Op kookgebied, bedoel ik dan. Anders klinkt het wel heel dramatisch.

Ik had een paar recepten bedacht, uitgewerkt en gekookt, maar die vielen allemaal tegen. Daar kwam ik telkens pas achter nádat ik er uitgebreid foto’s van had gemaakt. Misschien moet ik voortaan toch maar standaard één portie extra maken zodat ik die eerst kan proeven en weet of het gerecht geschikt is voor de blog voordat ik er uitgebreid foto’s van maak.

Kwarktaart bodem van havermout, dadels, cacao en pindakaas | Gewooneenfoodblog.nl

Ook de foto’s zijn regelmatig een struikelpunt

Iets wat ook voorkomt, is dat het recept wel smaakt maar dat de foto’s van het gerecht tegenvallen. Ook balen. Dat was het geval met dit recept voor een pure chocolade kwarktaart met frambozensaus. De kwarktaart smaakte mij prima, maar ik had de frambozensaus eroverheen gegoten toen deze nog warm was zodat de taart heel lichtjes begon te smelten. Ook was de saus erg dun omdat deze nog niet afgekoeld was. Lekker handig. Maar ja, ik had een beetje een kater en best wel trek waardoor ik geen zin had om te wachten. Ook dacht ik even niet na over de consequenties van het gieten van een warme saus over de koude pure chocolade kwarktaart.

Een ander aspect dat tegenviel was het randje van granola rondom de buitenste rand van de kwarktaart met pure chocolade. Ik had mijn lenzen nog niet ingedaan en de granola iets te haastig over de kwarktaart gestrooid. Het resultaat? Een ring van granola die net zo onregelmatig was als mijn vermogen om met succes recepten te bedenken. Overigens is die granola natuurlijk geheel optioneel. Ik dacht dat het de foto’s ten goede zou komen, maar daar heb ik achteraf mijn twijfels over. 🙂

Kwarktaart bodem van havermout, dadels, cacao en pindakaas | Gewoon een foodblog!

Pure chocolade kwarktaart maken

Gelukkig was ik van het weekend bizar bijtijds wakker waardoor ik alle tijd had om snel een nieuwe pure chocolade kwarktaart te maken. De kwarktaart is namelijk erg makkelijk om te maken. De saus is zo mogelijk nóg simpeler. Dat ik geen foto’s van de bereiding hoefde te maken omdat ik deze kon hergebruiken, het recept kon immers hetzelfde blijven, schilde ook weer wat tijd. Overigens was ik wederom niet tevreden met de foto’s, maar ik had geen zin om voor een derde keer dezelfde taart te maken. Aangezien ik ze steeds zelf opeet is dat ook niet echt bevorderlijk voor de lijn. (Alhoewel, pure chocolade is goed voor de mens en magere kwark is ook niet zo verkeerd).

Vulling van de kwarktaart met pure chocolade | Gewooneenfoodblog.nl

De bodem van de kwarktaart

De bodem van de pure chocolade kwarktaart bestaat uit havermout, dadels, cacao en pindakaas. Deze dien je te vermalen in een foodprocessor met een klein beetje kokosolie erbij zodat het fijngemalen geheel iets plakkeriger wordt. Vervolgens kun je de bodem in de springvorm doen, druk je alles goed aan en zet je de bodem in de vriezer totdat je het nodig hebt.

Vulling van de kwarktaart met pure chocolade | Gewoon een foodblog!

De vulling van de kwarktaart

Dan kun je aan de de vulling beginnen. Deze bestaat enkel uit magere Franse kwark, gesmolten pure chocolade en een klein beetje rauwe cacao. Hier kun je naar smaak nog wat suiker naar keuze of een ander zoetmiddel zoals honing of stevia aan toevoegen. Ik heb gekozen voor een eetlepel bruine basterdsuiker. Om ervoor te zorgen dat de pure chocolade kwarktaart goed opstijft dien je er nog wat gelatine of agar agar aan toe te voegen. Ik heb zelf gekozen voor gelatine.

Kwarktaart met pure chocolade en frambozensaus | Gewooneenfoodblog.nl

De simpele frambozensaus

Aangezien de pure chocolade kwarktaart vrij machtig is en een rijke chocoladesmaak heeft, is iets fris erbij wel lekker. Vooral als je extra pure chocolade gebruikt met 85% cacao. De simpele frambozensaus past er wat dat betreft uitstekend bij. Hiervoor dien je enkel bevroren frambozen in een pannetje op te warmen, deze kapot te drukken met een vork zodra ze ontdooid zijn en ze een paar minuutjes zachtjes te laten pruttelen. Als de saus is afkoelt, dan dikt deze iets in. Voor een gladde saus kun je ervoor kiezen om ‘m te pureren; zelf doe ik die moeite niet. Stukjes frambozen ogen wel rustiek. (En ik ben lui.)

Chocolade kwarktaart met frambozensaus | Gewoon een foodblog!

Recept pure chocolade kwarktaart met frambozensaus

Benodigdheden:

Heb je nog geen goede foodprocessor of blender? En wil je er misschien eentje kopen? Lees dan mijn review van de Bosch MCM3501M MultiTalent 3 Foodprocessor (met blender).

Recept Afdrukken
Pure chocolade kwarktaart met frambozensaus
Met dit recept kun je 8 kleine of 6 grotere stukjes chocolade kwarktaart maken. De taart is overigens vrij machtig door al die pure chocolade en het gebrek aan zoiets als slagroom. Voor een lichtere kwarktaart kun je de hoeveelheid chocolade halveren. In plaats van pure chocolade kun je ook witte- of melkchocolade gebruiken. De frambozen zou je prima kunnen vervangen door aardbeien, als je dat lekkerder lijkt.
Pure chocolade kwarktaart met frambozensaus | Gewoon een foodblog!
Keuken Algemeen
Bereidingstijd 180 minuten
Hoofdingrediënt Zuivel
Prep Tijd 20 minuten
Passieve Tijd 160 minuten
Porties
porties
Ingrediënten
Bodem
Vulling
Frambozensaus
Keuken Algemeen
Bereidingstijd 180 minuten
Hoofdingrediënt Zuivel
Prep Tijd 20 minuten
Passieve Tijd 160 minuten
Porties
porties
Ingrediënten
Bodem
Vulling
Frambozensaus
Pure chocolade kwarktaart met frambozensaus | Gewoon een foodblog!
Instructies
Bodem
  1. Bekleed de bodem van een kleine springvorm met een bakpapiertje. Vermaal de ingrediënten voor de bodem fijn in een keukenmachine totdat er een massa ontstaat die aan elkaar blijft plakken. Leg dit op de bodem en duw het goed aan. Zet de bodem in de vriezer voordat je verder gaat met de vulling voor de kwarktaart.
Vulling
  1. Week de gelatine in koud water. Breek de chocolade in stukjes, doe het in een kommetje en smelt de chocolade in de magnetron of au bain-marie. Zelf kies ik voor dat laatste en zet ik een klein steelpannetje op het vuur met een laagje kokend water erin. Vervolgens plaats ik een zeef in de steelpan en zet ik er het kommetje met stukjes chocolade in. De chocolade is dan binnen enkele minuten gesmolten (af en toe roeren versnelt het proces).
  2. Doe de kwark in een foodprocessor en voeg optioneel wat suiker naar keuze en/ of rauwe cacao (als je écht van chocolade houdt) toe. Meng alles goed door elkaar en voeg vervolgens de gesmolten chocolade toe onder voortdurend roeren. In plaats van een foodprocessor te gebruiken kun je de vulling natuurlijk ook met de hand mengen.
  3. Verhit een eetlepel water in een pannetje en voeg de geweekte gelatine toe. Roer totdat de gelatine is opgelost en voeg deze toe aan de vulling, wederom onder voortdurend roeren. Haal de bodem uit de vriezer, doe de vulling erin en zet de kwarktaart 2 uur a 2,5 uur in de koelkast.
Saus
  1. Verhit een eetlepel water in een steelpan en voeg de frambozen (of aardbeien) toe. Bevroren is prima. Zet een deksel op de pan en laat de saus 3 minuten zachtjes pruttelen. Roer alles vervolgens goed door elkaar en plet de vruchten die nog niet uit elkaar zijn gevallen met een vork. Als het nu nog niet op een saus lijkt, dan kun je de vruchten nog een minuut of 2 zachtjes laten pruttelen. Haal de saus vervolgens van het vuur en laat deze afkoelen. Indien gewenst kun je de saus zuurder maken met citroensap of balsamicoazijn, of juist zoeter maken met wat suiker, honing of agave siroop.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *