Havermout bananenbrood met pindakaas en chocolade

Aangesneden Havermout Bananenbrood met Pindakaas en Chocolade | Gewoon een foodblog!
Bananenbrood met havermout, pindakaas en chocolade

Ga direct naar het onderstaande recept

Over het havermout bananenbrood met pindakaas en chocolade

In dit combineer ik enkele van m’n favoriete ontbijtingrediënten: havermout, bananen en pindakaas. Ook speelt chocolade een belangrijke rol (want zeg nou zelf, welk baksel wordt niet beter van chocolade?). Daarnaast bevat het een ‘geheim’ ingrediënt, namelijk Griekse yoghurt. Het resultaat? Een havermout bananenbrood met pindakaas en chocolade. Oftewel, een relatief gezond ontbijtje, tussendoortje of alternatief voor cake bij de koffie!

Afgelopen week heb ik van elke avondmaaltijd iets geprobeerd te maken wat blog-waardig zou zijn, maar helaas viel de smaak telkens een klein beetje tegen. Ik begon al te denken dat mijn smaakpapillen opeens verdwenen waren! Aangezien ik mij had voorgenomen om minstens één keer per week een recept te posten, was al mijn hoop gevestigd op dit havermout bananenbrood met pindakaas en chocolade. Nadat ik ‘m in de oven had gezet hoopte ik dan ook van zegen, en gelukkig rees ‘ie zowaar het bakblik uit gedurende het bakken. Ik zag het maar als een teken dat er in ieder geval iets goed ging (hoewel dat natuurlijk nog niets zei over de smaak en de textuur van het havermout bananenbrood).

Havermout Bananenbrood met Pindakaas en Chocolade | Gewoon een foodblog!
M’n mooie rechte lijn bananenplakjes was een beetje mislukt, zoals je ziet…

Gelukkig smaakte het brood (is het eigenlijk niet meer een cake?) ook prima! Doordat dit havermout bananenbrood met pindakaas en chocolade echter geen boter, olie, kristalsuiker of bloem bevat is ‘ie wellicht ietsjes droger dan je misschien gewend bent van een bananenbrood-/ cake. De bananen zorgen natuurlijk voor de nodige smeuïgheid en de Griekse yoghurt doet ook z’n werk. Als je het beslag echter te dik/ te vast vindt, dan kun je er een paar eetlepels melk of sojamelk of zoiets dergelijks doorheen doen. Of serveer elk plakje met een eetlepel Griekse yoghurt of Franse kwark; gezond én lekker!

Plakje Havermout Bananenbrood met Pindakaas en Chocolade | Gewoon een foodblog!

Over eetlepels gesproken, ik ben zelf begonnen met vier eetlepels pindakaas en geëindigd bij acht (!) eetlepels. Door alle natte ingrediënten, met uitzondering van de eieren, eerst met elkaar te mengen kun je gemakkelijk bepalen met welke hoeveel pindakaas je het zelf het lekkerst vindt. Des te minder pindakaas, des te meer de smaak van de bananen naar de voorgrond treedt. Aangezien dit havermout bananenbrood toch al een klein pindakaasbommetje is, kun je er overigens ook voor kiezen om er na het bakken nog wat pindakaas overheen te draperen in (een soort van) rechte lijntjes. Te veel van het goede? Natúúrlijk niet.

Havermout Bananenbrood met Pindakaas en Chocolade | Gewoon een foodblog!
Overdaad schaadt? Niet in het geval van pindakaas!

Glutenvrij bananenbrood van havermout

Volg je een tarwevrijdieet of heb je een glutenallergie? Ook dan is dit bananenbrood met pindakaas en chocolade iets voor jou. Dankzij het gebruik van havermout in plaats van zelfrijzend bakmeel, normale bloem of volkorenbloem is het namelijk glutenvrij. Let er dan wel op dat je een havermout gebruikt die volgens de verpakking écht glutenvrij is. Daarnaast kunnen bakpoeders (sporen van) gluten bevatten. Die van Dr. Oetker, toevallig diegene die ik in huis had, is bijvoorbeeld glutenvrij.

Is dit een suikervrij bananenbrood?

Zoiets als een bananenbrood zonder suiker bestaat in feite niet vanwege de natuurlijke suikers die in een banaan zitten. Ook bevat chocolade suiker. Toch komt dit bananenbrood een klein beetje bij suikervrij in de buurt. Er worden namelijk geen grote hoeveelheden geraffineerde suikers, zoals kristalsuiker of bruine basterdsuiker, aan toegevoegd. Ik heb er wel voor gekozen om er een relatief kleine hoeveelheid honing bij te doen, maar die zou je prima achterwege kunnen laten. In dat geval is dit havermout bananenbrood met pindakaas en chocolade – in hoeverre dat mogelijk is – suikervrij.

Recept havermout bananenbrood met pindakaas en chocolade

Recept Afdrukken
Havermout bananenbrood met pindakaas en chocolade
Voor dit recept heb ik zelf 100 gram fijngemalen havermout en 50 gram havervlokken gebruikt. De havervlokken zorgen voor iets meer structuur. Je kunt ervoor kiezen om 150 gram fijngemalen havermout of 150 gram havervlokken te gebruiken.
Keuken Algemeen
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 40 minuten
Porties
bananenbrood
Ingrediënten
Keuken Algemeen
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 40 minuten
Porties
bananenbrood
Ingrediënten
Instructies
  1. Verwarm een oven voor op 175 graden. Vet een cakeblik in of bedek de bodem en de zijkanten van het cakeblik met bakpapier.
  2. Pureer de bananen in een blender (of prak ze met een vork). Doe daar de Griekse yoghurt en de honing bij en vermeng alles met elkaar. Voeg vervolgens beetje bij beetje de pindakaas toe totdat je de smaak van dit mengsel goed vindt. Voeg daarna de eieren toe en klop alles goed door elkaar. Voeg vervolgens de havermout, het bakpoeder en een snufje zout toe en meng deze ingrediënten rustig door het beslag.
  3. Als je een reep pure chocolade gebruikt, zoals ik, weeg dan 50 gram af en snijd de blokjes chocolade vervolgens fijn met een mes. Hak de pinda's, als je die toe wilt voegen, in kleine stukjes. Voeg de chocolade en de pinda's toe aan het beslag. Houd van zowel de fijngesneden chocolade als de gehakte pinda's een klein beetje over om over het bananenbrood te strooien voordat je het in de oven zet.
  4. Voeg het beslag toe aan het cakeblik. Strooi er de overgebleven chocolade en pinda's overheen. Ook kun je ervoor kiezen om er dunne plakjes banaan in een rechte lijn bovenop te leggen. Bak het bananenbrood vervolgens gedurende een minuut of veertig in de voorverwarmde oven. Check of het bananenbrood gaar is door er een vork of een satéstokje in te prikken. Als deze er droog uitkomt, dan is het bananenbrood klaar.
  5. Laat het bananenbrood zo'n tien minuten afkoelen voordat je het uit het cakeblik probeert te halen. Laat het vervolgens nog eventjes afkoelen op een rooster. Het bananenbrood kan zowel lauwwarm als koud gegeten worden.
Notities

Houdbaarheid bananenbrood

Als het bananenbrood eenmaal volledig is afgekoeld, dan kun je het gemakkelijk minstens drie dagen bewaren in de koelkast. Langer kan ongetwijfeld ook, maar dan wordt 'ie er waarschijnlijk niet lekkerder op. Je kunt er ook voor kiezen om het bananenbrood in plakjes te snijden en deze plakjes in te vriezen. Als je het bananenbrood in de koelkast of vriezer bewaart, dan kun je deze voor het serveren eventueel makkelijk opwarmen in de magnetron of oven (indien gewenst).

Deel dit Recept

Havermout Bananenbrood met Pindakaas en Chocolade | Pinterest | Gewooneenfoodblog.nl

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *