Geroosterde groenten en zoete aardappel uit de oven

Geroosterde groenten en zoete aardappel uit de oven | Gewoon een foodblog!
Lauwwarme salade van geroosterde groenten en zoete aardappel uit de oven

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de geroosterde groenten en zoete aardappel uit de oven

Ik zat er al een aantal weken aan te denken om een keer friet van zoete aardappel uit de oven te maken, dus ik had een weekje geleden zoete aardappelen in huis gehaald. Vanochtend had ik besloten dat vandaag de dag zou zijn dat ik er eindelijk eens werk van zou maken.

Uiteindelijk heb ik het ovenfriet idee echter laten zitten en een lauwwarme salade van geroosterde groenten en zoete aardappel uit de oven gemaakt. En daar heb ik zeker geen spijt van gehad! De salade smaakte namelijk goed en zo’n gerecht past uitstekend bij dit jaargetijde.

Geroosterde paprika’s, wortelen en andere groenten

De groenten die ik heb geroosterd zijn wortel, paprika, rode ui, courgette, aubergine, knoflook en tomaat. Voordat de groenten en de zoete aardappel werden geroosterd heb ik ze gemarineerd met een beetje honing, appelcider azijn, olijfolie, peper en zout. Ook heb ik een aantal takjes rozemarijn en tijm toegevoegd.

Geroosterde groenten en zoete aardappel uit de oven | Gewoon een foodblog!

Zoals je je wellicht kunt voorstellen, gezien de ingrediënten, is dit een recept voor een lichtzoete salade. Zoete aardappelen, wortel, tomaat, paprika – en dan natuurlijk honing – zijn allen immers in meer of mindere mate zoet van smaak. Vandaar ik de geroosterde groenten geserveerd heb met rucola met een scherpe, lichtzure dressing op basis van dijonmosterd en appelcider azijn (en een kléín beetje honing). Een beetje van deze dressing wordt ook over de geroosterde groenten gesprenkeld. De pittige, nootachtige smaak van rucola, gecombineerd met de frisse dressing zorgt, voor een mooi contrast met de zoete ingrediënten in de lauwwarme salade.

Geroosterde groenten en zoete aardappel uit de oven | Gewoon een foodblog!
Voeg optioneel pompoenpitten toe

Ben je ook zo’n fan van knoflook?

Zelf heb ik “maar” drie teentjes knoflook gebruikt. Als ik weer geroosterde groenten maak, dan zal ik er sowieso meer toevoegen. Doordat de knoflook in de schil geroosterd wordt, wordt de knoflook boterzacht (zowel qua smaak als textuur). Daarbij zorgt de schil ervoor dat de knoflooksmaak niet overgenomen wordt door de andere ingrediënten. Als je van knoflook houdt, dan raad ik je zodoende aan om zoveel teentjes als je wilt te gebruiken. Wanneer je de salade serveert kun je de knoflook overigens heel gemakkelijk uit de schil knijpen.

Geroosterde groenten en zoete aardappel uit de oven | Gewoon een foodblog!
Eet smakelijk!

Geroosterde groenten en zoete aardappel uit de oven recept

Recept Afdrukken
Geroosterde groenten en zoete aardappel uit de oven
Dit is een recept voor een herfstachtige, lauwwarme salade met geroosterde groenten en zoete aardappel uit de oven. Ik heb deze salade gemaakt met restjes groenten, dus je hoeft natuurlijk niet precies de onderstaande ingrediënten aan te houden. Gebruik de groenten die je lekker vindt!
Maaltijd Diner
Keuken Algemeen
Prep Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Marinade voor de geroosterde groenten
Sladressing
Maaltijd Diner
Keuken Algemeen
Prep Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Marinade voor de geroosterde groenten
Sladressing
Instructies
  1. Verwarm een oven voor op tweehonderd graden.
  2. Snijd de wortelen in de lengte doormidden. Snijd de paprika in grove stukken. Snijd de zoete aardappel, courgette en aubergine in stukken van ongeveer 2 cm groot. Snijd de tomaat in acht partjes. Snijd de ui door de helft en snijd beide helften nogmaals doormidden.
  3. Meng de marinade voor de groenten door elkaar en verspreid over de groenten.
  4. Plaats alle ingrediënten, met uitzondering van de tomaat, pompoenpitten en rucola, in het midden van de voorverwarmde oven. Rooster de groenten ongeveer vijftien a twintig minuten (totdat de ingrediënten zo goed als gaar zijn).
  5. Hussel de ingrediënten even door elkaar en voeg de tomaat en de pompoenpitten toe. Rooster alle ingrediënten nog tien minuten. Zelf had ik de oven nu op 220 graden gezet zodat de groenten iets sneller een kleurtje zouden krijgen.
  6. Vermeng ondertussen de ingrediënten voor de sladressing door elkaar. Vermeng, als de groenten en zoete aardappel geroosterd zijn, het grootste gedeelte van de dressing over de rucola totdat alle rucola bedekt is met een klein laagje dressing. Sprenkel de overgebleven dressing over de groenten en serveer direct.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

6 antwoorden op “Geroosterde groenten en zoete aardappel uit de oven”

    1. Hi Marleen,

      Bedankt voor je vraag! En mijn excuses voor deze late reactie.

      Blijkbaar was ik de wortelen vergeten te vermelden. 🙁 Ik heb ze nu toegevoegd aan de ingrediëntenlijst. Ik moet bekennen dat ik het precieze aantal gram dat ik destijds in 2015 gebruikte niet meer kan herinneren, zo’n goed geheugen heb ik helaas niet, maar ik vermoed dat het zo’n 40 gram geweest is. (Helaas komt dit antwoord sowieso te laat ben ik bang, of ben je nog van plan om het te maken?)

      Groetjes,
      Bas

    1. Hi Esther,

      Bedankt voor je bericht! Nu ik dit oude recept nog eens bekijk, lijkt het erop dat er iets fout is gegaan bij het invoeren van de ingrediënten voor de marinade. Oeps 🙂 (Of de eetlepel die ik destijds gebruikte had meer het formaat van een mini-theelepel.)

      Eigenlijk zouden de hoeveelheden die ik bij 1 persoon heb vermeld al ongeveer geschikt zijn voor 4 personen. Ik zal het recept even aanpassen.

      Dankje!

      Groetjes,
      Bas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *