Kabeljauw en papillote met citroen, kappertjes en olijven

Kabeljauw en papillote met citroen, kappertjes en olijven

Heb je zin in een simpel visgerecht vol krachtige smaken dat je snel op tafel kunt zetten? En houd je van de Provençaalse en mediterrane keuken? Dan is dit recept voor kabeljauw en papillote met citroen, kappertjes en olijven iets voor jou! Je verpakt de kabeljauw samen met de andere ingrediënten in bakpapier (‘en papillote’) en stoomt de kabeljauw gaar in een klein beetje witte wijn. Het is snel klaar, gezond en ook nog eens smaakvol. Wat wil je nog meer?

Kip met mozzarella en tomatensaus

Kip met mozzarella en tomatensaus

Heb je zin in een simpel Italiaans kipgerecht dat je bij een pasta kunt serveren? Dan is dit recept voor kip met mozzarella en tomatensaus iets voor jou! Voor het gerecht heb je enkel wat basisingrediënten en een half uurtje tijd nodig. Bovendien hoef je de kip niet eerst te paneren of zoiets dergelijks. Ideaal, toch? Serveer het gerecht eventueel met een salade of zoiets als geroosterde of gestoomde groenten voor een complete maaltijd.

Rode kool ovenschotel met zoete aardappelen en hamlappen

Rode kool ovenschotel met zoete aardappelen en hamlappen

Heb je zin in een simpele ovenschotel? Dan is dit recept voor een rode kool ovenschotel met zoete aardappelen en hamlappen misschien wel iets voor jou! De ovenschotel duurt wel eventjes om te maken, maar driekwart van de tijd hoef je niet op te letten. Bovendien smaakt het de volgende dag nóg beter, dus maak gerust te veel. Overigens kan de ovenschotel natuurlijk ook met ander vlees gemaakt worden; denk aan gehakt of bacon. Überhaupt geen zin in vlees? De ovenschotel smaakt met alleen rode kool en zoete aardappelen ook lekker!

Caponata (Siciliaans groentegerecht met aubergine)

Caponata (Siciliaans groentegerecht met aubergine)

Caponata is een Siciliaans groentegerecht. Het bevat dan ook ingrediënten die typerend zijn voor de regio. Denk hierbij aan aubergine, tomaten, olijven en kappertjes. Caponata wordt traditioneel op kamertemperatuur gegeten en is eigenlijk een voorgerecht (antipasto). Je kunt het echter ook prima als onderdeel van de avondmaaltijd eten. Serveer het bijvoorbeeld met een stukje gegrild vlees of vis en couscous!

Courgettesoep met rucola

Courgettesoep met rucola

Krijg je van het herfstweer zin in een makkelijk soepje? Probeer dan eens dit simpele recept voor courgettesoep met rucola. Garneer de soep bijvoorbeeld met geroosterde pijnboompitten, cherrytomaatjes en uitgebakken spekjes. Dit zijn stuk voor stuk ingrediënten die goed samen gaan met zowel courgette als rucola. Een klein handje Parmezaanse kaas door de soep zou ook erg lekker zijn (maar die was ik vergeten toe te voegen, helaas). Serveer de courgettesoep bijvoorbeeld met een vers afgebakken ciabattabroodje, belegd met tomaat en gegratineerde mozzarella!

Aloo Gobi Matar met zoete aardappel

Aloo Gobi Matar met zoete aardappel

Dit is mijn versie van het traditionele Indiase gerecht Aloo Gobi Matar, wat uit aardappel, bloemkool en erwten bestaat. In plaats van aardappel heb ik echter zoete aardappel gebruikt. Deels omdat zoete aardappelen gezonder zijn dan ‘normale’ aardappelen, deels doordat ik de smaak van de zoete aardappel bij dit gerecht vindt passen. Zoals met zoveel gerechten is er voor aloo gobi matar geen vaste receptuur. Veelgebruikte ingrediënten zijn er echter wel. Zo wordt meestal gebruikgemaakt van knoflook, gember, ui, tomaat, kurkuma, komijnzaad en koriander. Die ingrediënten vind je dan ook (onder andere) terug in dit recept.

Bibimbap (Koreaanse gemengde rijst)

Bibimbap (Koreaanse gemengde rijst)

Ik had gisteren voor het eerst bibimbap gemaakt. Dit is een Koreaans gerecht dat letterlijk ‘gemengde rijst’ betekent. Het gerecht bestaat uit een hoopje rijst waarop je allerlei ingrediënten plaatst die je apart van elkaar hebt bereidt. Een eitje in het midden maakt de bibimbap af. Voordat je een hap neemt dien je alle ingrediënten echter door elkaar te mengen, want anders heb je natuurlijk geen gemengde rijst. Voor dit populaire Koreaanse rijstgerecht bestaat geen vast recept. Dit is dan ook mijn variant!

Gevulde courgette bootjes met bulgur

Gevulde courgette bootjes met bulgur

Dit is een simpel recept voor gevulde courgette bootjes. Vanwaar de naam courgette bootjes? Wanneer je een courgette in de lengte doormidden snijdt en het vruchtvlees eruit haalt, dan houd je twee delen over die de vorm van een bootje hebben. Je kunt deze bootjes vullen met werkelijk van alles. Ik heb gekozen voor een vegetarische vulling, onder andere gemaakt van het vruchtvlees van de courgette, een beetje paprika en bulgur (bulgur is een graanproduct uit het Midden-Oosten). De rest van de ingrediënten vind je in het recept! 

Geroosterde groenten en zoete aardappel uit de oven

Geroosterde groenten en zoete aardappel uit de oven

Ik zat er al een aantal weken aan te denken om een keer friet van zoete aardappel uit de oven te maken, dus ik had een weekje geleden een zoete aardappel in huis gehaald. Uiteindelijk had ik er echter een lauwwarme salade van geroosterde groenten en zoete aardappel uit de oven mee gemaakt. En daar heb ik zeker geen spijt van gehad! De salade smaakte namelijk goed en zo’n gerecht past uitstekend bij dit jaargetijde. Enkele groenten die in dit recept gebruikt worden zijn paprika, wortel en courgette, maar je kunt natuurlijk groenten gebruiken die je zelf lekker vindt. Ik heb de geroosterde groenten en zoete aardappel geserveerd met rucola met een scherpe, lichtzure dressing op basis van dijonmosterd en appelcider azijn.

Lasagne bolognese

Lasagne bolognese

Als ik een lasagne bolognese maak, dan heb ik daar eerlijk gezegd niet echt een vast recept voor. Wat ik gebruik is deels afhankelijk van hetgeen ik in huis heb. Dit is de manier waarop ik ‘m gisteren heb gemaakt en het smaakte mij prima, dus het leek mij wel een blogpost waard! Van begin tot eind duurt het zo’n twee a tweeënhalf uur voordat deze lasagne bolognese klaar is. Hoewel het dus relatief lang duurt om deze lasagne te maken, bestaat het grootste gedeelte van de tijd bestaat uit wachten. Het is dan ook een vrij simpel recept. Het lastigste aan deze lasagne bolognese is het maken van de bechamelsaus, maar ook dat is niet zo moeilijk! Je kunt ervoor kiezen om, zoals in dit recept wordt aangegeven, de melk die je gebruikt voor de bechamelsaus op smaak te maken met een paar smaakmakers. Dit is geen vereiste, maar zorgt iets meer complexiteit in de bechamelsaus.