Kip met mozzarella en tomatensaus

Kip met mozzarella en tomatensaus | Gewooneenfoodblog.nl

Heb je zin in een simpel Italiaans kipgerecht dat je bij een pasta kunt serveren? Dan is dit recept voor kip met mozzarella en tomatensaus iets voor jou! Voor het gerecht heb je enkel wat basisingrediënten en een half uurtje tijd nodig. Bovendien hoef je de kip niet eerst te paneren of zoiets dergelijks. Ideaal, toch?

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de kip met mozzarella en tomatensaus

Ik zag dat het alweer bijna een jaar geleden was dat ik voor het laatst een recept voor een Italiaans gerecht had geplaatst. (Het recept voor deze eieren in tomatensaus dateert namelijk uit april 2016.) In het begin deelde ik regelmatig recepten geïnspireerd door de Italiaanse keuken, maar om één of andere reden ben ik daar mei vorig jaar mee gestopt. Vanaf dat moment heb ik voornamelijk recepten voor gezonde tussendoortjes, afgewisseld met Aziatische recepten, op de blog gezet. Eigenlijk best zonde, want de Italiaanse keuken blijft toch lekker. Dat blijkt wel uit deze kip met mozzarella en tomatensaus!

Kipdijfilet met mozzarella en tomatensaus | Gewooneenfoodblog.nl

Lichtere variant op kip parmigiana

De kip met mozzarella en tomatensaus lijkt een beetje op het Italiaans-Amerikaanse gerecht ‘kip parmigiana‘, oftewel kip met Parmezaanse kaas. Ook dat is een gerecht dat bestaat uit kip, een Italiaanse kaas en tomatensaus. Dit recept voor kip met mozzarella en tomatensaus is echter wat lichter en bevat minder calorieën. Bovendien is dit recept iets simpeler om te maken. Kip parmigiana wordt namelijk gemaakt van een zelfgemaakte kipschnitzel, terwijl je de kip in dit recept enkel hoeft te bestrooien met wat zout en peper. Waarom zou je moeilijk doen als het ook makkelijk kan?

Kipdijfilet met mozzarella en tomatensaus maken

De kip met mozzarella en tomatensaus kun je als het goed is binnen een half uurtje op tafel zetten. Het recept kun je onderverdelen in drie stappen. Eerst dien je de kipdijfilet in een minuut of zes aan beide kanten bruin te bakken. Vervolgens haal je de kipdijfilet uit de pan, maak je de pan schoon en maak je de tomatensaus. Deze simpele tomatensaus bestaat uit passata di po­mo­doro, een rood uitje, knoflook, een klein beetje cayennepeper en wat Italiaanse kruiden. Als de saus klaar is leg je de kipdijfilet terug in de pan, wentel je ze om in de saus en laat je het geheel vijf minuten pruttelen. Leg vervolgens de mozzarella erop en schuif de pan in de oven. Na een minuut of zes kun je ervan genieten!

Heb je geen ovenbestendige pan? Dan kun je de pan op het fornuis op een laag pitje laten staan. Dek dan de pan af met een deksel zodat de mozzarella sneller smelt. In plaats daarvan zou je de tomatensaus en de kip met mozzarella ook kunnen overhevelen naar een ovenschaal zodat je het gerecht wel in de oven af kunt maken.

Kip met mozzarella en tomatensaus maken | Gewoon een foodblog!

De kip met mozzarella en tomatensaus serveren

Je kunt de kip met mozzarella en tomatensaus bijvoorbeeld serveren op een bedje van gekookte pasta. Je zou bijvoorbeeld ook voor een stokbroodje kunnen kiezen zodat je deze in de tomatensaus kunt dopen. Om er een complete maaltijd van te maken kun je nog een simpele salade maken of de kip serveren met zoiets als gestoomde broccoli of geroosterde groenten. Omdat ik nog twee gekookte rode bieten overhad nadat ik het recept voor een rode bieten smoothie had gemaakt, had ik een kleine salade van rode biet en komkommer met een dressing van balsamicoazijn gemaakt. Die smaakte overigens best goed! Een soortgelijk recept komt binnenkort online.

Wanneer de kipdijfilet met mozzarella en tomatensaus uit de oven komt zal de saus waarschijnlijk behoorlijk zijn ingedikt. Als je het gerecht met pasta of brood serveert, dan is het echter juist lekker om veel saus te hebben. Ik raad je dan ook aan om de kip even uit de pan te halen en wat water aan de tomatensaus toe te voegen. Voeg steeds een eetlepel water toe totdat je weer een mooie en gladde saus hebt die langzaam van je lepel afdruipt.

Kipdijfilet in tomatensaus | Gewooneenfoodblog.nl

Andere ingrediënten gebruiken

Je hoeft dit recept natuurlijk niet tot de letter te volgen om een soortgelijk eindresultaat te krijgen. Ik heb bijvoorbeeld kipdijfilet gebruikt omdat ik die nog over had nadat ik het recept voor een Indiase curry met kip, Chinese kool en yoghurt had gemaakt. In plaats van kipdijfilet zou je echter ook een ‘normale’ kipfilet kunnen gebruiken. Als je een dik stuk kipfilet hebt, dan duurt het misschien wel wat langer voordat ‘ie gaar is. In dat geval zou je de kipfilet ook eerst wat platter kunnen slaan met een vleeshamer of pan. De saus is gemaakt van passata di po­mo­doro (dat zijn gepureerde en gezeefde tomaten). In plaats daarvan kun je ook tomatenblokjes gebruiken, mocht je die al in huis hebben.

Natuurlijk kun je ook de kruiden gebruiken die jij het lekkerst vindt en bijvoorbeeld de cayennepeper eruit laten of er juist meer van gebruiken. Naar mijn idee is de saus niet pittig op basis van het onderstaande recept, maar ik smeer ’s middags een flinke eetlepel sambal op een sneetje brood met gerookte kipfilet. Ik weet dus niet of ik goed ben in het bepalen of iets pittig is.

Pasta met kip, tomatensaus en mozzarella | Gewooneeenfoodblog.nl

Recept kipdijfilet met mozzarella en tomatensaus

Recept Afdrukken
Kip met mozzarella en tomatensaus
Dit is een simpel recept voor kip met mozzarella en tomatensaus. In plaats van kipdijfilet zou je eventueel ook kipfilet kunnen gebruiken. Een stukje kipfilet is vaak wel iets dikker dan een stukje kipdijfilet, heb ik gemerkt. Gaar de kip in dat geval wat langer of sla de kipfilet wat platter met een vleesmes/ pan/ iets zwaars. In plaats van passata kun je ook tomatenblokjes uit blik gebruiken. Ik raad aan om de kruiden beetje bij beetje toe te voegen totdat de saus de gewenste smaak heeft. In plaats van de aangegeven kruiden kun je natuurlijk ook kruiden toevoegen die jij het lekkerst vindt. Een beetje tijm in plaats van de oregano bijvoorbeeld zou ook lekker zijn.
Maaltijd Diner
Keuken Italiaans
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 25 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Diner
Keuken Italiaans
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 25 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Verwarm een oven voor op tweehonderd graden. Hak de knoflook fijn en snipper het uitje. Bestrooi de kipdijfilets aan beide kanten met zwarte peper en wat zeezout.
  2. Verhit een laagje olijfolie of kokosolie in een pan en bak de kipdijfilets aan beide kanten in vijf minuten bruin. Haal de kipdijfilets uit de pan, maak de pan schoon met een keukenpapiertje en zet de pan terug op het vuur.
  3. Verhit een laagje olijfolie in de pan en fruit de ui en knoflook op laag vuur gedurende tweeënhalve minuut. Voeg de cayennepeper, passata en alle kruiden toe. Meng alles goed door elkaar en breng de saus aan de kook. Proef de saus en breng deze eventueel verder op smaak met wat zwarte peper en zeezout.
  4. Zet het vuur laag zodat de saus zachtjes pruttelt. Leg de kipdijfilets terug in de pan en wentel ze even om in de saus zodat beide kanten bedekt zijn. Laat de kipdijfilets vijf minuten garen in de saus. Is de saus ondertussen erg ingedikt? Voeg dan een paar eetlepels water toe totdat je weer een mooie gladde saus hebt.
  5. Snijd de mozzarella in dunne plakjes (ongeveer 30 gram/ een kwart bolletje per persoon) en leg deze dakpansgewijs op de kipdijfilets. Plaats de pan in de voorverwarmde oven en gaar de kipdijfilets een minuut of zes verder in de oven terwijl de mozzarella smelt. Eventueel kun je de oven de laatste minuut op de grill stand zetten. Haal de pan uit de oven als de kip gaar is en de mozzarella gesmolten is.
  6. Serveer je het gerecht met pasta? En is de saus weer ingedikt? Bewaar dan wat kookvocht van de pasta wanneer je de pasta afgiet. Haal vervolgens de kipdijfilets uit de pan en voeg een paar eetlepels van het kookvocht toe aan de saus totdat de saus de gewenste dikte heeft. Doe alle pasta vervolgens in de pan, hussel alles goed door elkaar en verdeel over de benodigde hoeveelheid borden. Leg de kipdijfilets erbovenop. Serveer het gerecht optioneel met een salade of zoiets als geroosterde of gestoomde groenten.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *