Shakshuka met feta en kikkererwten

Shakshuka met feta en kikkererwten | Gewoon een foodblog!
Shakshuka met feta en kikkererwten

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de shakshuka met feta en kikkererwten

Shakshuka is een gerecht uit het Midden-Oosten dat bestaat uit gepocheerde eieren in een pittige paprika-tomatensaus. Traditioneel wordt shakshuka als ontbijt gegeten, maar als je het mij vraagt kan het ook prima als lunch of zelfs als avondmaaltijd gegeten worden. Ik zie het mijzelf eerlijk gezegd niet echt ’s ochtends op een doordeweekse dag maken voordat ik ga werken, maar ik kan wel zeggen dat het een goed anti-kater ontbijt is voor in het weekend!

Shakshuka is makkelijk te bereiden, snel klaar en eenvoudig aan te passen

Wat maakt shakshuka zo’n succes? Het is simpel te maken, snel klaar, gezond én zit vol met verschillende smaken. Bovendien kun je het gemakkelijk aanpassen aan jouw wensen nadat je het een keer hebt gemaakt. Wil je de shakshuka pittiger of juist minder pittig? Verander dan de hoeveelheid cayennepeper. En houd je van koriander? Voeg dan koriander in plaats van peterselie toe. Ook zou je er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om een kleine hoeveelheid kaneelpoeder toe te voegen als je dat lekker vindt.

Shakshuka | Eieren in pittige tomatensaus | Gewoon een foodblog!
Idealiter zijn de dooiers nog een beetje vloeibaar

Hoewel het basis recept voor het gerecht bestaat uit eieren in een pittige paprika-tomatensaus, kun je daar allerlei andere groenten, bonen en/ of kaassoorten aan toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan groenten zoals courgette, aubergine en wortel. Vooral als je het als avondmaaltijd eet zou ik er nog iets aan toevoegen zodat het gerecht wat meer vult. Aan dit shakshuka recept heb ik bijvoorbeeld kikkererwten en feta toegevoegd. Ik heb gekozen voor kikkererwten en feta aangezien die ingrediënten passen bij de Arabische keuken.

Shakshuka met brood

In m’n shakshuka met feta en kikkererwten recept ga ik uit van twee eieren per persoon, maar je kunt er uiteraard meer of minder gebruiken. Met dezelfde hoeveelheid tomatensaus zou je er nog wel een derde eitje bij kunnen doen, indien gewenst (misschien heb je dan genoeg voor twee personen?). Traditioneel wordt het gerecht geserveerd met brood. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor Turks brood of pita, maar natuurlijk ook voor een baguette of gewoon bruid- of witbrood. Als je het als avondmaaltijd eet zou je er ook voor kunnen kiezen om er couscous en/ of een salade bij te serveren om er een complete maaltijd van te maken.

Hoe kun je shakshuka maken?

Je kunt de shakshuka op twee manieren bereiden: in de oven of op het fornuis. In beide gevallen begin je hetzelfde, namelijk met het maken van de pittige parika-tomatensaus in een pan op het fornuis. Wanneer je de eieren toevoegt, dan kun je de pan afgedekt op een laag pitje laten staan en de eieren op die manier pocheren in de tomatensaus. Je zou de shakshuka echter ook in een ovenbestendige pan kunnen bereiden en de pan in een oven (voorverwarmd op 160 graden) kunnen zetten nadat je de eieren hebt toegevoegd aan de saus. Ik geef de voorkeur aan de bereiding op het fornuis omdat ik dan gemakkelijker kan checken hoe gaar de eieren zijn. Daarentegen heeft de ovenbereiding ook een voordeel: de feta smelt beter. Kies dus wat je zelf het beste lijkt!

Shakshuka met feta en kikkererwten | Gewoon een foodblog!
Eet smakelijk!

Shakshuka met feta en kikkererwten recept

Recept Afdrukken
Shakshuka met feta en kikkererwten
In dit recept worden de eieren gegaard op het fornuis. Wil je de eieren in de oven garen? Verwarm dan een oven voor op 160 graden en zet de shakshuka zes tot tien minuten in de oven nadat je de eieren hebt toegevoegd (afhankelijk van de gewenste gaarheid van de eieren).
Maaltijd Diner, Lunch, Ontbijt
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Maaltijd Diner, Lunch, Ontbijt
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Instructies
  1. Zet een pan op matig vuur, doe er een scheutje olijfolie in en fruit de ui en de knoflook totdat de ui glazig is. Doe de reepjes paprika erbij en bak alles zo'n vier minuten. Gebruik je een groene peper? Voeg die dan tegelijk met de paprika toe.
  2. Schuif de ingrediënten aan één kant van de pan, doe de tomatenpuree in het midden van de pan en ontzuur de tomatenpuree door deze een minuutje te bakken. Roer de tomatenpuree vervolgens door de ui, knoflook en paprika. Voeg de cayennepeper, het paprikapoeder, het gemalen korianderzaad, het komijnzaad en de tijm toe en bak alles nog een minuutje.
  3. Doe de tomatenblokjes uit blik erbij, evenals de kikkererwten en een paar eetlepels water om de tomatensaus iets dunner te maken (de saus zal weer dikker worden aangezien 'ie inkookt). Breng aan de kook en draai het vuur vervolgens zo laag dat de tomatensaus tegen de kook aan zit. Verkruimel vervolgens de feta erboven.
  4. Maak twee kuiltjes in de tomatensaus en voeg een ei toe aan elk kuiltje. Dek de pan af met een deksel (of met een andere pan als je er geen deksel van hebt). Pocheer de eieren in de tomatensaus gedurende een minuutje of zes a tien, afhankelijk van hoe gaar je de eieren wilt. Check de eieren regelmatig totdat ze naar wens zijn.
  5. Bestrooi de shakshuka met verse peterselie en serveer direct.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

3 antwoorden op “Shakshuka met feta en kikkererwten”

  1. Hoi Bas

    je hebt ’n geweldige foodblog! Recepten zijn geweldig, je uitgebreide uitleg en de hele opmaak van je site!
    Ik blijf je volgen maar dan zonder Facebook want dat heb ik niet!

    Succes en laat je suggesties maar vaak deze kant opkomen!

    Gr. Wim

    1. Hi Wim,

      Hartstikke bedankt voor je complimenteuze bericht; daar doe ik het voor! Ik hoop dat er in de toekomst nog veel recepten volgen die jou aanspreken.

      Hartelijke groet,
      Bas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *