Ga direct naar het onderstaande recept
Over de Mexicaanse bonensoep met mais en tortillachips
Heb je zin in een rijkelijk gevulde, enigszins gezonde én goedkope maaltijdsoep? Die ook nog eens goed smaakt en makkelijk te maken is? Dan is deze soep iets voor jou. Tenminste, als je van zwarte bonen houdt. De basis van deze soep bestaat namelijk uit zwarte bonen, mais en tomaat, aangevuld met een bouillon naar keuze. De bonensoep wordt op smaak gebracht met ingrediënten die veel gebruikt worden in de Mexicaanse keuken. Denk hierbij oregano, komijnzaad en chilipoeder. Geheel in Mexicaanse stijl wordt de soep gegarneerd met zure room en tortillachips (en je kunt er bijvoorbeeld avocado en koriander bij doen).
Goedkope Mexicaanse bonensoep van zwarte bonen
Deze Mexicaanse bonensoep is heel gemakkelijk te maken en je hebt vrijwel alleen maar goedkope ingrediënten nodig: een blik zwarte bonen, een blik mais, een blikje tomatenblokjes en een blikje (of een flesje) tomatenpuree. Overigens zou je dat laatste ook achterwege kunnen laten, maar de tomatenpuree geeft de soep een iets vollere tomatensmaak. Daarnaast heb je een rode ui en wat knoflook nodig.
Ik heb de Mexicaanse zwarte bonensoep verder aangevuld met een 1/3e rode, 1/3e groene en 1/3e gele paprika die ik nog had liggen. Je zou ook één hele rode, gele of groene paprika kunnen gebruiken, maar wat kleurverschil oogt natuurlijk leuker. In plaats van paprika zou je ook een wortel en/ of een paar stengels bleekselderij kunnen gebruiken. Ook zijn twee kleingesneden vleestomaten of een handje gehalveerde cherrytomaatjes er lekker bij. Het ligt er een beetje aan wat je zelf lekker vindt (en wat je in huis hebt)!
Mogelijke toppings voor de Mexicaanse zwarte bonensoep
Om de puntjes op de i te zetten kun je deze Mexicaanse bonensoep met mais voorzien van diverse toppings. Wat extra gesnipperde rode ui eroverheen geeft de soep iets meer kleur en zorgt voor een kleine beet in vergelijking met de zachte bonen. Een beetje verse koriander zou er ook goed bij passen. Houd je van avocado? Dan kun je een avocado in blokjes snijden en deze erover strooien. Je zou er ook zoals ik wat gekruimelde tortillachips op kunnen leggen (of een wrap die je in reepjes hebt gesneden). Een lepel zure room of crème fraîche maakt de in ieder geval soep af!
Bonensoep met mais en tortillachips bewaren
Heb je wat Mexicaanse zwarte bonensoep met mais en tortillachips over? De volgende dag smaakt ‘ie nog beter. Ook kun je de soep prima invriezen. Als je weet dat je te veel hebt om in één keer op te krijgen dien je de toppings pas toe te voegen aan de soepkommen, niet aan de soep in de pan. Het lijkt mij niet écht lekker om bijvoorbeeld verkruimelde tortillachips op te warmen.
In het onderstaande recept heb ik overigens wat spekblokjes toegevoegd en kippenbouillon gebruikt. Voor een vegetarische bonensoep kun je natuurlijk groentebouillon gebruiken en de spek achterwege laten!
Mexicaanse bonensoep met mais en tortillachips recept
Prep Tijd | 5 minuten |
Kook Tijd | 12 minuten |
Passieve Tijd | 25 minuten |
Porties |
personen
|
- 400 gram zwarte bonen (265 gram uitlekgewicht)
- 300 gram mais (285 gram uitlekgewicht)
- 1 rode ui gesnipperd
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
- 0,33 gele paprika in blokjes
- 0,33 groene paprika in blokjes
- 0,33 rode paprika in blokjes
- 60 gram spekblokjes
- 400 gram tomatenblokjes uit blik (inclusief sap)
- 400 ml kippenbouillon
- 1 el tomatenpuree
- 1,25 el oregano
- 0,5 el chilipoeder
- 0,5 el gemalen komijnzaad
- 2 laurierblaadjes
- 1 el limoensap
- olijfolie (om in te bakken)
- 16 cherrytomaatjes gehalveerd
- 4 el zure room (of crème fraîche)
- 40 gram tortillachips
- 2 el verse koriander
- 1 avocado in blokjes
- 1 Spaanse peper in ringen
- 1 limoen in partjes
- 1,5 el rode ui gesnipperd
Ingrediënten
Optioneel
Ter garnering (naar smaak)
|
|
- Verwarm een klein scheutje olijfolie in een hoge steelpan op hoog vuur. Bak de spekjes totdat de spekjes naar wens zijn. Temper het vuur en voeg de gehakte knoflook en de rode ui toe. Fruit de knoflook en de rode ui ongeveer vijf minuten op matig vuur (of totdat de rode ui glazig is). Voeg de tomatenpuree toe en bak de tomatenpuree een minuutje mee. Voeg dan de chilipoeder, het gemalen korianderzaad en de gesneden paprika toe. Zet het vuur iets hoger en bak deze ingrediënten een minuutje of drie mee zodat de paprika gaar begint te worden (de paprika gaart dadelijk verder tijdens het koken van de soep).
- Voeg de tomatenblokjes en de kippenbouillon toe, evenals de laurierblaadjes en de oregano. Zet een deksel op de pan en breng de soep aan de kook. Temper het vuur zodra de soep kookt zodat de soep nét tegen de kook aanzit en heel zachtjes pruttelt. Voeg dan de uitgelekte zwarte bonen en mais toe. Roer alles goed door elkaar en laat de soep twintig minuten tot een half uur pruttelen (langer kan natuurlijk ook, maar dat hoeft niet).
- Als je cherrytomaatjes gebruikt dan kun je deze vijf minuten voor het einde van de kooktijd van de soep toevoegen zodat ze nog wel een beetje stevig zijn als je de soep serveert. In plaats van cherrytomaten zou je ook twee vleestomaten kunnen ontpitten, deze in grote blokjes kunnen snijden en deze aan de soep kunnen toevoegen.
- Voeg voor het serveren de limoensap toe. Schenk de soep in soepkommen en voorzie de soep van de gewenste toppings; bijvoorbeeld zure room, tortillachips en gesnipperde rode ui.
Heb je het recept gemaakt?
Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!
Gratis de nieuwste recepten ontvangen?
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!