Zoetzure noedelsoep met kip

Zoetzure noedelsoep met kip en ananas | Gewoon een foodblog!
Zoetzure noedelsoep met o.a. kip, ananas, babymais, wortel en paprika

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de zoetzure noedelsoep

De inspiratie voor deze zoetzure noedelsoep is voortgekomen uit een recept dat ik was tegengekomen voor de Vietnamese soep Canh chua. Canh chua is een zure soep met vis (Canh chua cá) of garnalen (Canh chua tôm). Hoewel de Ingrediënten per Canh chua recept enigszins verschillen, wordt vrijwel altijd tamarinde, ananas, tomaat, taugé, peper en vissaus gebruikt.

Afgezien van de taugé worden die ingrediënten ook in deze zoetzure noedelsoep verwerkt. Daar houdt de vergelijking echter op! Ik heb er namelijk een kippensoep in plaats van vissoep van gemaakt. Ook heb ik groenten aan het gerecht toegevoegd die niet te vinden zijn in Canh chua, zoals wortel, paprika en babymais.

Hoewel de basis van deze noedelsoep zoetzuur en licht pittig is, is elk hapje iets anders door de hoeveelheid verschillende ingrediënten die gebruikt worden. Daarnaast gebruik ik niet alleen sjalotjes en bird’s eye chili peper (ook wel rawit peper genoemd) bij het op smaak maken van de bouillon, ook voeg ik deze toe bij het serveren van de noedelsoep. Zo blijven ze nagenoeg rauw en voegen ze een extra smaakdimensie toe.

Ik heb in dit gerecht djeroek poeroet gebruikt die ik bij een Aziatische toko had gehaald. Dit zijn limoenblaadjes. Je zou deze kunnen vervangen door citroengras of door citroensap. Heb je geen tamarinde maar wel mangochutney in huis? Dan zou je dat kunnen gebruiken. De soep zal iets anders smaken, maar wel vergelijkbaar zijn.

Zoetzure noedelsoep met kip en ananas | Gewoon een foodblog!
Eet smakelijk!

Zoetzure noedelsoep recept

Recept Afdrukken
Zoetzure noedelsoep met kip
Deze hoeveelheid is geschikt voor twee personen (of drie kleine eters). De limoenblaadjes in dit recept kun je eventueel vervangen door citroengras of door citroensap. Heb je geen tamarinde maar wel mangochutney in huis? Dan zou je dat kunnen gebruiken. De soep zal iets anders smaken, maar wel vergelijkbaar zijn.
Maaltijd Diner
Keuken Aziatisch
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 25 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Diner
Keuken Aziatisch
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 25 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Snijd de kip in dunne plakjes. Snijd de wortelen en de paprika in blokjes. Snipper de helft van het sjalotje, snijd de andere helft in dunne ringen (de dunne ringen worden gebruikt ter garnering). Hak de knoflook fijn. Klop de zaadjes uit de pepers en snijd de pepers in dunne ringetjes. Snijd ananasschijven in stukjes. Halveer de cherrytomaatjes. Snijd de babymais in de lengte doormidden, snijd dikke maiskolfjes nogmaals in de lengte doormidden, en halveer ze.
  2. Fruit het gesnipperde sjalotje met de knoflook gedurende drie minuten op laag vuur in een hoge pan.
  3. Voeg de kippenbouillon, de gember, de helft van de bird’s eye chilipeper, de limoenblaadjes, de tamarindepasta, de palmsuiker en de vissaus toe. Breng het aan de kook en laat het vijf minuten pruttelen. Proef de bouillon en voeg eventueel nog wat palmsuiker, vissaus of tamarindepasta toe als je de basis van de noedelsoep respectievelijk zoeter, zouter of zuurder wilt maken.
  4. Voeg de kip toe en laat de soep zachtjes koken totdat de kip begint te garen. Voeg dan de wortel, paprika en babymais toe. Laat het geheel zo’n tien a vijftien minuten zachtjes koken met een deksel op de pan.
  5. Is de wortel bijna gaar? Voeg dan de ananas en de tomaat toe. Laat enkele minuten zachtjes koken en voeg daarna de noedels toe. Laat de soep koken of zet het vuur laag, afhankelijk van de noedels die je gebruikt (sommigen moeten enkele minuutjes koken, anderen even wellen).
  6. Als de noedels gaar zijn, dan kun je fijngesneden bosui toevoegen, evenals het tweede deel van de sjalotjes en de bird’s eye chilipeper. Als je ervan houdt, dan kun je nu ook gehakte korianderblaadjes toevoegen. Roer alles goed door elkaar en serveer direct.
Notities

Variatietips

Vervang de tamarinde door mangochutney (of voeg wat mangochutney toe aan dit recept).

Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *