Zoetzure saus

Zoetzure saus met ananas | Gewoon een foodblog!
Zoetzure saus met ananas, paprika en ui

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de oetzure saus met ananas

Wil je zelf een zoetzure saus maken? Probeer dan eens dit simpele basis recept voor zoetzure saus met ananas. Deze saus past perfect bij allerlei soorten vlees en vis, zoals kipfilet, varkensvlees en garnalen. Je kunt de saus ook serveren met kleine gehaktballetjes erin, of naast een goed gevulde groenteomelet voor een vegetarisch avondmaal. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Er bestaan talloze variaties van zoetzure saus, waarbij de meest uiteenlopende ingrediënten gebruikt worden. In veel gevallen zijn de hoofdbestandsdelen van de saus echter hetzelfde: ananassap, een azijn naar keuze en tomatenketchup of tomatenpuree. De ananassap zorgt voor de zoete smaak, de azijn voor het zuurtje en de tomatentoevoeging heeft een beetje van beiden. Deze ingrediënten vind je dan ook terug in mijn recept voor zoetzure saus.

Het leuke aan dit recept is dat je het heel gemakkelijk aan kan passen aan jouw smaak. Ben je een zoetekauw? Gebruik dan simpelweg iets meer suiker. Wil je juist dat saus eerder zuur dan zoet is? Voeg dan wat meer azijn toe. Ook kun je met dit recept voor zoetzure saus experimenteren en variëren. Gebruik bijvoorbeeld eens rode wijnazijn en voeg een theelepeltje kaneel toe voor een hele andere smaak (die toch zoetzuur is).

Met de hoeveelheden die ik in dit recept vermeld heb je genoeg saus voor twee a drie personen. Als je de saus hebt gemaakt en wat over hebt gehouden, dan kun je de saus enkele dagen in de koelkast bewaren in een goed afgesloten pot.

Zoetzure saus met ananas | Gewoon een foodblog!
Weggooien is immers zonde!

Zoetzure saus met ananas recept

Recept Afdrukken
Zoetzure saus
Deze zoetzure saus past perfect bij allerlei soorten vlees en vis, zoals kipfilet, varkensvlees en garnalen. Je kunt de saus ook serveren met kleine gehaktballetjes erin, of naast een goed gevulde groenteomelet voor een vegetarisch avondmaal. Als je de zoetzure saus hebt gemaakt en wat over hebt gehouden, dan kun je de saus enkele dagen in de koelkast bewaren in een goed afgesloten pot.
Maaltijd Bijgerecht, Diner
Keuken Aziatisch
Prep Tijd 3 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Bijgerecht, Diner
Keuken Aziatisch
Prep Tijd 3 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Bak het sjalotje twee minuten op matig vuur in de plantaardige olie. Voeg vervolgens de paprika (en eventueel een pepertje) toe en roerbak alles nog twee minuten. Voeg tot slot de ananas toe, roer alles door elkaar en haal de pan van het vuur.
  2. Plaats vervolgens een steelpan of vuurvaste schaal op het vuur. Voeg de ananassap, ketchup, tomatenpuree, suiker en rijstwijnazijn toe en breng aan de kook. Ik zou niet alle rijstwijnazijn en suiker direct toevoegen, maar dit beetje bij beetje doen totdat je de juiste balans hebt gevonden. Ik ben zelf begonnen met 2 eetlepels rijstwijnazijn en 1 eetlepel suiker. Ik vond de smaak echter een beetje flauw, waardoor ik uiteindelijk 4 eetlepels rijstwijnazijn en 1,5 eetlepel suiker had toegevoegd.
  3. Maak een papje van de maizena en een klein beetje water. Roer de maizena door de zoetzure saus terwijl je blijft roeren totdat je de gewenste dikte van de saus hebt bereikt. Doe het vuur op een lage stand en laat de een minuutje of twee pruttelen. Voeg tot slot het sjalotje, de ananasstukjes, de paprika en het optionele pepertje toe aan de saus.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *