Heb je zin in een simpel bijgerecht dat past bij allerlei Aziatische maaltijden (maar bijvoorbeeld ook bij een broodje hamburger)? Een bijgerecht dat je bovendien in een handomdraai op tafel kunt zetten en eenvoudig naar je eigen smaak kunt aanpassen? Dan is dit recept voor gekneusde komkommers met knoflook en sesamolie misschien iets voor jou. Deze verfrissende komkommer “salade” op Chinese wijze staat namelijk in slechts 10 minuten op tafel. Afgezien van de ingrediënten die gebruikt zijn, heeft ook de manier waarop de komkommers worden bereid een Chinese oorsprong. Die bereiding resulteert in ruwere stukjes komkommer die dressing-magneten zijn. Wil je meer weten? Lees dan snel verder op de blog.
Maaltijd: Bijgerecht
Heb je zin in een simpele salade die je als bijgerecht maar ook als hoofdonderdeel van een maaltijd kunt serveren? En vind je rode bieten lekker? Dan is dit recept voor een Griekse rode bietensalade misschien wel iets voor jou. Deze snelle salade kan in 10 minuten op tafel staan (als je voorgekookte bieten gebruikt), wat ideaal is. Het gerecht combineert aardse rode bieten met robuuste rode wijnazijn, scherpe knoflook en verse kruiden. Met een paar alledaagse ingrediënten tover je zo iets mediterraans op tafel!
Ben je een liefhebber van spruitjes? En vind je de combinatie van hartig en zoet lekker? Dan is dit recept voor geroosterde spruitjes met rode ui, ahornsiroop en appel iets voor jou. De ietwat bittere spruitjes vormen een prima combinatie met de zoete appel en ahornsiroop. Daardoor is het bijgerecht waarschijnlijk ook te eten door mensen die géén fan van spruitjes zijn. Appelazijn zorgt er overigens voor dat de geroosterde spruitjes niet té zoet worden en verse rozemarijn voegt een extra smaak toe aan het gerecht. Tot slot maken knoflook en rode ui dit veganistische bijgerecht compleet.
De oplettende volgers van deze blog die elke zin die ik typ nauwlettend lezen is het misschien opgevallen dat ik het bij een paar recepten over ‘raita’ heb gehad. Al bij een curry recept uit 2015 schreef ik namelijk dat het lekker was om er een simpele komkommer raita bij te serveren en dat ik daar “binnenkort eens een recept voor zou toevoegen”. Van “binnenkort” is weinig terecht gekomen want we zijn inmiddels 18 maanden verder. Toch is hier dan eindelijk een recept voor komkommer raita met munt. Beter laat dan nooit!
Heb je zin in een frisse salade die je bijvoorbeeld bij een maaltijd zoals een curry kunt serveren? En vind je tomaten en komkommer lekker? Dan is dit recept voor een Indiase komkommer-tomatensalade iets voor jou! Deze simpele salade wordt ook wel ‘kachumbar’ genoemd en bestaat onder andere uit kleingesneden tomaten, komkommer en ui met daarbij een frisse dressing van citroen of limoen. Verder wordt de salade op smaak gebracht met een groen pepertje, verse koriander en verse munt.
Heb je zin om aardappelen uit de oven maken? En vind je aardappelen in de schil lekker? Dan is dit recept voor geroosterde Roseval aardappelen met rozemarijn en knoflook iets voor jou! De zoetige Roseval aardappelen zijn perfect om ongeschild klaar te maken en lenen zich uitstekend voor een bereiding in de oven. Met de toevoeging van wat smaakmakers zoals knoflook en rozemarijn zet je binnen no-time een prima bijgerecht op tafel! Overigens kun je in plaats van Roseval aardappelen natuurlijk ook andere vastkokende aardappelen of krieltjes gebruiken.
Heb je zin om een keer Koreaanse kimchi te maken? Maar heb je geen zin om een ingewikkeld recept te volgen dat vol staat met exotische ingrediënten? Dan is dit simpele recept voor Koreaanse kimchi van Chinese kool iets voor jou! Voor dit recept heb je maar elf ingrediënten nodig, inclusief water, suiker en zeezout. Voor slechts één ingrediënt, gochugaru, zou je langs een toko moeten gaan. Als dat echter geen mogelijkheid is of je kunt het ingrediënt niet vinden, dan bied ik er een simpele vervanging voor.
Als mensen het over ‘kimchi’ hebben, dan wordt vaak de pittige kimchi bedoeld die van Chinese kool gemaakt wordt. Er zijn echter talloze soorten kimchi, waarvan sommigen helemaal niet pittig zijn of een ander hoofdingrediënt hebben dan Chinese kool. Zo’n kimchi met een ander hoofdingrediënt is Oi-Sobagi. Oftewel: gevulde komkommer kimchi. Deze simpele zomerse kimchi hoeft veel minder lang te fermenteren dan de versie met Chinese kool en smaakt eerlijk gezegd ook al goed zónder het te fermenteren!
Kun je pittig eten wel waarderen? En vind je komkommers lekker? Dan is dit recept voor een pittige komkommersalade iets voor jou! De salade is gebaseerd op het Koreaanse bijgerecht Oi-Muchim. Je kunt deze simpele salade binnen een handomdraai op tafel zetten, wat wel zo fijn is. Bovendien smaakt ‘ie ook niet verkeerd!
Houd je van een beetje spicy? Dan is dit simpele recept voor gehaktballetjes met pittige tomatensaus iets voor jou! Houd je juist niet van spicy? Niets aan de hand, je kunt het recept namelijk makkelijk aanpassen. De gehaktballetjes zijn leuk voor bij een borrel, maar ook ideaal voor bij een makkelijke avondmaaltijd. Serveer ze dan bijvoorbeeld met in de oven gebakken aardappelen en wat groenten.