Geroosterde Roseval aardappelen met rozemarijn en knoflook

Geroosterde Roseval aardappelen met rozemarijn en knoflook | Gewooneenfoodblog.nl

Wil je aardappelen uit de oven maken? En vind je aardappelen in de schil lekker? Dan is dit recept voor geroosterde Roseval aardappelen met rozemarijn en knoflook iets voor jou! De zoetige Roseval aardappelen zijn perfect om ongeschild klaar te maken en lenen zich uitstekend voor een bereiding in de oven. Met de toevoeging van wat smaakmakers zoals knoflook en rozemarijn zet je binnen no-time een prima bijgerecht op tafel!

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de geroosterde Roseval aardappelen met rozemarijn en knoflook

Zo, ik had deze week voor het eerst in meer dan driekwart jaar weer een zakje aardappelen gekocht. Ik had tussentijds wel een paar keer een zoete aardappel gehaald, maar ik ben telkens met een ruime boog om de normale aardappelen heengelopen. Ik had namelijk gelezen dat die dingen niet zo goed voor je zijn en dat je ze beter niet kunt eten (of vervangt door zoete aardappelen). Nu mijn ‘healthy’ fase achter de rug is heb ik echter zoiets van: “Ik eet alles gewoon weer. Met mate.” Nou ja, met mate… ik heb vierhonderd gram van deze geroosterde Roseval aardappelen met rozemarijn en knoflook in één keer opgegeten terwijl ze voor twee dagen bedoeld waren. Dus ‘met mate’ is in dit geval niet echt van toepassing.

Een ‘noodgedwongen’ recept

Het was eigenlijk helemaal niet mijn bedoeling om dit recept voor geroosterde Roseval aardappelen met rozemarijn en knoflook te maken. Ik had namelijk aardappelen nodig voor een vegetarische curry die ik wilde maken. Daar had ik echter maar tweehonderd gram aardappelen voor nodig, terwijl ik een zakje van anderhalve kilo had gekocht. Dát vond ik dus ook altijd een nadeel, bedacht ik mij direct. Als alleenwonende zit er veel te veel in zo’n zak, dus je wordt gedwongen om een paar keer vlak achter elkaar aardappelen te eten. Maar goed, omdat ik er toch iets mee moest doen heb ik een paar van die Roseval aardappelen geroosterd. Het was dan nog een kleine moeite om er wat foto’s voor te maken zodat ik dit recept kon schrijven! (Overigens is het recept voor de curry nog in de maak.)

Geroosterde Roseval aardappelen uit de oven maken | Gewooneenfoodblog.nl
De eerste foto is genomen voordat de aardappeltjes de oven ingingen, de tweede foto na tien minuutjes en de derde foto na een klein half uurtje

Simpele geroosterde Roseval aardappelen

Het recept voor deze geroosterde Roseval aardappelen met rozemarijn en knoflook is erg basic. Eigenlijk zegt de titel van het recept alles. Naast de drie genoemde ingrediënten heb je namelijk alleen nog maar wat olijfolie, zwarte peper en zeezout nodig. Je kunt natuurlijk nog andere smaakmakers toevoegen die je lekker vindt. Denk bijvoorbeeld aan een halve theelepel tot een theelepel chilipoeder, paprikapoeder, karwijzaad en/ of gemalen komijnzaad. Overigens kun je in plaats van rozemarijn ook tijm of oregano gebruiken. Die kruiden passen namelijk ook goed bij de geroosterde aardappeltjes. Of je combineert twee of drie kruiden, ook lekker!

Serveer de geroosterde aardappelen uit de oven bijvoorbeeld met…

Je kunt de geroosterde Roseval aardappelen met rozemarijn en knoflook bijvoorbeeld serveren met groenten en een stukje (vegetarisch) vlees naar keuze. Ik zat even door mijn recepten te bladeren op zoek naar serveersuggesties, maar op moment van schrijven heb ik niet zo veel recepten die erbij passen. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor gehaktballetjes met pittige tomatensaus. De smaken van de kabeljauw en papillote met citroen en rozemarijn passen er ook goed bij. Wat betreft groente: in de herfst en de winter zou je voor deze rode kool met appel kunnen gaan. Je kunt ook tegelijkertijd met de aardappelen een andere groente in de oven roosteren. Denk bijvoorbeeld aan wortelen, spruitjes of witlof. Ik had gekozen voor geroosterde champignons met wat knoflook, rozemarijn en Parmezaanse kaas. Die waren bijna tegelijk met de aardappelen klaar (vijf minuten eerder). Een recept daarvoor is óók in de maak!

Roseval aardappelen uit de oven met rozemarijn en knoflook | Gewooneenfoodblog.nl

Recept geroosterde Roseval aardappelen met rozemarijn en knoflook

Recept Afdrukken
Geroosterde Roseval aardappelen met rozemarijn en knoflook
Dit is een recept voor een simpel bijgerecht van geroosterde Roseval aardappelen met rozemarijn en knoflook. In het recept wordt uitgegaan van 200 gram Roseval aardappelen per persoon; dat is namelijk een portie volgens de verpakking. Dat is op zich niet heel veel, dus als je erge trek hebt kun je natuurlijk wat meer maken. Onderaan het recept vind je alternatieven voor enkele ingrediënten.
Maaltijd Bijgerecht, Diner
Keuken Algemeen
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
porties
Ingrediënten
Maaltijd Bijgerecht, Diner
Keuken Algemeen
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
porties
Ingrediënten
Instructies
  1. Verwarm een oven voor op 220 graden. Was de Roseval aardappelen, verwijder eventuele lelijke plekjes die op de schil zitten en dep de aardappelen droog met een doek of keukenpapiertje. Snijd de aardappelen in stukken. Hak of rasp de knoflook fijn en hak de blaadjes rozemarijn fijn. Meng de rozemarijn en de knoflook door de gesneden Roseval aardappelen en doe de olijfolie erbij. Strooi er tot slot royaal zwarte peper en een beetje zeezout overheen. Eventueel zou je nu ook een specerij zoals paprikapoeder, chilipoeder of komijnzaad toe kunnen voegen. Meng vervolgens alles goed door elkaar.
  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Strooi de gekruide Roseval aardappelen uit over de bakplaat en schuif deze in het midden van de voorverwarmde oven. Haal de aardappelen na tien minuten uit de oven, draai ze om en zet de bakplaat terug in het midden van de oven. Draai de aardappelen na nog eens tien minuten weer om. Zet de aardappelen wederom terug in de oven en rooster ze nog vijf minuten per kant. Zijn ze gaar? Strooi er dan optioneel nog wat verse kruiden over voordat je de aardappelen serveert. Ik had nog wat bladpeterselie over, maar je kunt er bijvoorbeeld ook wat tijm of extra rozemarijn overheen doen.
  3. Tip: Je kunt ervoor kiezen om de aardappelen de laatste tien minuten (dus nadat ze twintig minuten zijn geroosterd) helemaal bovenin de oven te zetten, direct onder de grill. Ze krijgen dan sneller een mooi goudbruin kleurtje. Houd de aardappelen dan wel goed in de gaten, want ze verbranden een stuk sneller dan wanneer je ze in het midden van de oven hebt staan.
Notities

Enkele alternatieven voor gebruikte ingrediënten

In plaats van Roseval aardappelen kun je ook andere vastkokende aardappelen of krieltjes gebruiken (snijd de aardappelen dan in kleinere stukken, de krieltjes hoef je alleen te halveren). In plaats van verse rozemarijn kun je ook gedroogde rozemarijn gebruiken; voeg dan +- 0,5 theelepel in plaats van 0,5 eetlepel per portie toe. Gedroogde rozemarijn heeft vaak namelijk een iets sterkere smaak dan verse rozemarijn. Andere kruiden die lekker zijn om te gebruiken zijn oregano en tijm. Voor oregano kun je een soortgelijke hoeveelheid aanhouden als aangegeven wordt voor rozemarijn. Gebruik echter iets minder tijm omdat die wat sterker van smaak is.

Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *