Zelfgemaakte kipschnitzel met gorgonzolasaus en aardappelen en spruitjes uit de oven

Zelfgemaakte kipschnitzel met gorgonzolasaus en aardappel, spruitjes en peer uit de oven | Gewoon een foodblog!
Zelfgemaakte kipschnitzel met gorgonzolasaus en aardappel, spruitjes en peer uit de oven

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de kipschnitzel met aardappelen, spruitjes en gorgonzolasaus

Ik had laatst in een opwelling een zak spruitjes gekocht terwijl ik in geen vijftien jaar meer een spruitje had geprobeerd. Mijn eerste gerecht met spruitjes, een lauwwarme aardappelsalade met spruitjes en appel, beviel mij (gelukkig) prima. Vandaag was het de hoogste tijd om de tweede helft van de zak met spruitjes soldaat te maken. De t.h.t. datum was immers bereikt.

Uiteindelijk heb ik een homemade kipschnitzel met aardappelen, spruitjes en saus van gorgonzola gemaakt. Het gerecht bestaat zodoende uit vier opzichzelfstaande onderdelen:

 • Zelfgemaakte kipschnitzel;
 • Spruitjes uit de oven met peer en rode ui;
 • Aardappelen uit de oven;
 • Gorgonzolasaus.

Het gerecht bevat zeker een flink aantal handelingen die je moet verrichten en het heeft redelijk wat tijd nodig. Tussen de eerste aardappel die je schilt en de eerste hap die je uiteindelijk neemt zit namelijk zo’n 37 minuten. Geen enkele handeling is echter lastig of vereist speciale keukenapparatuur of zoiets dergelijks.

Zelfgemaakte kipschnitzel met gorgongolasaus en aaradeppel, spruitjes en peer uit de oven

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de homemade kipschnitzel te vervangen door een kant-en-klare versie of door een ander stukje vlees. Ik kan je toch aanraden om zelf een schnitzel te maken. Deze zal je namelijk sowieso goed smaken (en niet alleen vanwege de arbeid en de liefde die je erin hebt gestopt). Naar mijn idee is de zelfgemaakte schnitzel namelijk veel malser en sappiger dan zo’n kant-en-klare versie van de supermarkt. Bovendien kun je eventuele opgekropte frustraties eruit gooien wanneer je de kipfilet plat slaat!

Plaats als allereerst de aardappelen in de oven, want deze hebben het langst nodig (zo’n dertig minuten). Zet vervolgens een timer op tien minuten. Plaats na die tien minuten de spruitjes, peer en rode ui in de oven. Zet een timer op twintig minuten. In deze tijd kun je de schnitzel paneren en de gorgonzolasaus maken.

Zelfgemaakte kipschnitzel met aardappelen, spruitjes en gorgonzolasaus recept

Recept Afdrukken
Zelfgemaakte kipschnitzel met gorgonzolasaus en aardappelen en spruitjes uit de oven
Maaltijd Diner
Keuken Algemeen, Hollands
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 8 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Nodig voor de zelfgemaakte schnitzel
Nodig voor de spruitjes
Nodig voor de aardappelen
Nodig voor de gorgonzolasaus
Maaltijd Diner
Keuken Algemeen, Hollands
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 8 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Nodig voor de zelfgemaakte schnitzel
Nodig voor de spruitjes
Nodig voor de aardappelen
Nodig voor de gorgonzolasaus
Instructies
 1. Verwarm een oven voor op tweehonderd graden.
 2. Schil de aardappelen en snijd deze in blokjes, schijfjes of partjes (ik koos voor partjes aangezien ik die er leuker uit vindt zien). Doe doe aardappelen in een bakje, bestrooi de aardappelen met zout en peper en voeg ongeveer twee eetlepels goede olijfolie toe. Je kunt naar wens specerijen en kruiden zoals paprikapoeder en Italiaanse kruiden toevoegen. Hussel door elkaar, verspreid op een bakplaat en plaats in de voorverwarmde oven.
 3. In totaal gaan de aardappelen dertig minuten in de oven. Zet echter eerst een timer op tien minuten. Als de timer afgaat, dan dien je de spruitjes in de oven te plaatsen en een nieuwe timer te zetten op twintig minuten. De spruitjes hebben namelijk twintig minuten nodig.
 4. Maak de spruitjes schoon (halveer grote spruitjes) en doe ze in een ovenschaaltje. Snijd de peer in ongeveer evengrote stukjes als de spruitjes en voeg toe aan het ovenschaaltje. Snijd de halve rode ui in halve ringen en voeg deze ook toe. Bestrooi met zout en peper en voeg ongeveer twee eetlepels olijfolie toe. Ik had er ook een klein theelepeltje chilipoeder aan toegevoegd.
 5. Doe de kipfilet tussen twee bakpapiertjes of een twee stukken van een rol vershoudfolie. Sla met een pan op de kipfilet totdat je de gewenste dikte hebt bereikt. Ik had zelf bewust gekozen voor een íets dikkere schnitzel dan gebruikelijk (een kleine centimeter dik). Snijd wat stukjes eraf totdat je een mooi gevormde schnitzel van zo'n 130 gram overhoudt. De afsnijdsels kun je een andere keer gebruiken om te wokken.
 6. Zet drie bakjes klaar. In het eerste bakje gaat een eetlepel bloem, in het tweede bakje een ei en in het derde bakje paneermeel. Doe een klein beetje water bij het ei en klop het ei los met een vork. Voeg zout en peper toe aan het ei en eventueel wat kruiden naar smaak. Ik had er een theelepel chilipoeder en een eetlepel Italiaanse kruiden aan toegevoegd.
 7. Nu ga je de kipschnitzel paneren. Haal de kipfilet eerst door de bloem en zorg ervoor dat allebei de kanten bedekt zijn met een laagje bloem. Klop de overtollige bloem eraf. Haal de kipfilet vervolgens door het ei en zorg ervoor dat alles bedekt is met een laagje ei. Klop het overtollige ei eraf. Je kunt er voor kiezen om de kipfilet nu al door het paneermeel te halen. Ik had de kipfilet echter dubbel gepaneerd voor een extra krokant laagje. Haal daarvoor de kipfilet nog een keer door de bloem en nog een keer door het ei vóórdat je de kipfilet door het paneermeel haalt.
 8. Zet een pan op het vuur voor de gepaneerde kipschnitzel. Afhankelijk van het aantal minuten dat op de timer staat kun je beginnen met het bakken van de schnitzel. Je dient deze vier minuten per kant in bakboter te bakken. Bak beide kanten eerst op hoog vuur bruin, zet het vuur daarna laag.
 9. Zet ondertussen een pan op voor de gorgonzolasaus en doe er een blokje roomboter in. Verwarm de boter op laag vuur totdat je een notig aroma ruikt en de boter een beetje bruin is geworden. Voeg dan de witte wijn, (light) kookroom en gorgonzola toe. Verwarm op middelmatig vuur en roer regelmatig met een garde in het pannetje. Indien de saus te dun is kun je maizena toevoegen. Te dik? Voeg dan water toe. Maak af met zout en peper.
Notities

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om alles voor te bereiden voordat je de aardappelen in de oven doet. Dezelfde oventijden gelden nog steeds, maar het bereiden van het gerecht is dan geen race tegen de klok 🙂

Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *