Kabeljauw en papillote met citroen, kappertjes en olijven

Kabeljauw en papillote met citroen, kappertjes en olijven | Gewooneenfoodblog.nl

Heb je zin in een simpel visgerecht vol krachtige smaken dat je snel op tafel kunt zetten? En houd je van de Provençaalse en mediterrane keuken? Dan is dit recept voor kabeljauw en papillote met citroen, kappertjes en olijven iets voor jou! Dit gerecht:

  • Kan binnen twintig minuten klaar zijn
  • Wordt bereidt in de oven, maar kan ’s zomers ook op de barbecue klaargemaakt worden
  • Is betrekkelijk laag in koolhydraten en calorieën (vermoed ik; ik houd dat nooit echt bij)
  • Gaat goed samen met uiteenlopende bijgerechten, variërend van pasta tot aardappelpuree

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de kabeljauw en papillote met citroen, kappertjes en olijven

In al die tijd dat ik met deze blog bezig geweest ben heb ik pas één recept gelabeld als ‘Frans’. (Het recept voor deze salade niçoise.) Best vreemd eigenlijk aangezien de Franse keuken enorm gevarieerd is en bovendien behoorlijk invloedrijk is geweest de afgelopen eeuw. Je begrijpt dus wel dat het tijd werd voor een nieuw Frans recept! Omdat er ook zeer weinig hoofdgerechten met vis op de blog staan heb ik die twee maar gecombineerd. Vandaar dat ik gekozen heb voor een klassieke Franse bereiding van vis: en papillote. Het resultaat? Dit recept voor kabeljauw en papillote met citroen, kappertjes en olijven.

Kabeljauw en papillote met citroen, kappertjes en olijven | Gewoon een foodblog!

Wat is vis en papillote?

Ben je al bekend met het bereiden van kabeljauw (of een andere vis) en papillote? Dan kun je dit stuk overslaan. Zo niet, lees dan snel verder! Het bereiden van kabeljauw en papillote is simpel, vergt niet zoveel tijd en er komt weinig vet bij aan te pas. ‘En papillote’ betekent zoiets als ‘in folie’ en het is een bereidingswijze waarbij de vis gestoomd wordt in een afgesloten pakketje. Daardoor gaat er geen enkele smaak verloren en blijft de vis lekker mals!

Aan het pakketje voeg je een beetje vocht toe (zoals wijn of bouillon) en eventueel een beetje vet (zoals boter, kruidenboter of olijfolie). Voor de kabeljauw en papillote met citroen, kappertjes en olijven gebruik je idealiter droge witte wijn en olijfolie. Die smaken passen namelijk het beste bij de rest van de ingrediënten die gebruikt worden.

Kabeljauw en papillote maken #1 | Gewooneenfoodblog.nl
Vouw een bakpapiertje dubbel, leg de kabeljauw erop en teken een halve hartvorm rondom de kabeljauw.

Bereiden van kabeljauw en papillote

Hoe maak je de kabeljauw en papillote met citroen, kappertjes en olijven? Begin met het dubbelvouwen van een bakpapiertje. Leg vervolgens de kabeljauw in het midden van het bakpapiertje, een beetje tegen de gevouwen zijkant aan. Teken vervolgens een halve hartvorm rondom de kabeljauw en knip deze uit zodat het bakpapiertje de vorm van een hart heeft. Dit is namelijk de meest eenvoudige vorm waarmee je het pakketje goed kunt dichtvouwen. Overigens kun je ook aluminiumfolie gebruiken, maar dat ziet er minder luxe uit 🙂

Kabeljauw en papillote maken #2 | Gewooneenfoodblog.nl
Knip de vorm uit, vouw het open, leg de kabeljauw erop en voeg de rest van de ingrediënten toe.

Vervolgens is het een kwestie van het pakketje vullen met de benodigde ingrediënten. Begin met de kabeljauw en voeg de olijven, kappertjes en fijngehakte knoflook toe. Doe er een paar takjes tijm en rozemarijn bij (of andere kruiden die je in huis hebt). Schenk er vervolgens een scheutje witte wijn en wat olijfolie bij. Leg er tot slot twee plakjes citroen bovenop en vouw het pakketje dicht. Begin bij de bovenkant en vouw beetje bij beetje de rand naar binnen totdat het pakketje rondom luchtdicht verpakt is. Plaats dit pakketje een minuut of tien in de oven (totdat het is opgebold en verkleurd) en voìla: dinner is ready! Nou ja, een deel van de maaltijd is klaar. Met alleen een vis uit een pakketje heb je natuurlijk nog geen complete maaltijd.

Kabeljauw en papillote maken #3 | Gewooneenfoodblog.nl
Vouw het pakketje dicht en plaats het tien a vijftien minuten in de oven (afhankelijk van hoe dik de kabeljauw is)
Breiden van kabeljauw en papillote | Gewoon een foodblog!
Knip het pakketje open, geniet van de geur die vrijkomt en serveer het direct met een bijgerecht naar keuze

Wat serveer je bij de kabeljauw en papillote met citroen, kappertjes en olijven?

Tja, op die vraag kan ik kort antwoord geven. Je kunt er natuurlijk alles bij serveren wat je lekker vindt. Heb je echter geen inspiratie? Denk dan bijvoorbeeld aan aardappelpuree of bloemkoolpuree met een salade of gestoomde/ gekookte groenten. Of ga voor pasta met tomatensaus voor een meer Italiaanse maaltijd. Zelf heb ik gekozen voor iets simpels wat gemaakt kon worden in de tien minuten dat de kabeljauw in de oven stond: gebakken spinazie met kikkererwten. Door het vocht uit de kabeljauw en papillote als een sausje over de spinazie te schenken krijgt deze een lekkere smaak. Bovendien las ik op Wikipedia dat kikkererwten in de Provençaalse keuken gebruikt worden, dus wat dat betreft paste dit bijgerecht bij de Franse keuken waarop het recept is gebaseerd. Serveer er echter vooral datgene bij wat jou lekker lijkt 🙂

Kabeljauw en papillote recept | Gewoon een foodblog!
Bon appétit!

Recept kabeljauw en papillote met citroen, kappertjes en olijven

Recept Afdrukken
Kabeljauw en papillote met citroen, kappertjes en olijven
Dit is een recept voor een gezonde manier van het bereiden van kabeljauw waarbij er weinig olie gebruikt wordt en er geen smaken verloren gaan. Het recept gaat uit van de bereiding in een oven, maar op een zomerse dag zou je de kabeljauw en papillote met citroen, kappertjes en olijven ook op de barbecue kunnen klaarmaken. Overigens hoef je niet per se bakpapier te gebruiken. In plaats daarvan kun je namelijk ook aluminiumfolie gebruiken. Met aluminiumfolie kun je de vis makkelijker luchtdicht verpakken dan met bakpapier. Het ziet er alleen ietsjes minder chique uit, maar dat maakt voor een normale maaltijd eigenlijk niet uit.
Maaltijd Diner
Prep Tijd 7 minuten
Kook Tijd 13 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Kabeljauw en papillote met citroen, kappertjes en olijven
Mogelijk bijgerecht: spinazie met kikkererwten
Maaltijd Diner
Prep Tijd 7 minuten
Kook Tijd 13 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Kabeljauw en papillote met citroen, kappertjes en olijven
Mogelijk bijgerecht: spinazie met kikkererwten
Instructies
Bereiding kabeljauw en papillote met citroen, kappertjes en olijven
  1. Verwarm een oven voor op 200 graden. Pak een bakpapiertje en vouw deze doormidden. Leg de kabeljauw in het midden van het bakpapiertje, een beetje meer richting de gevouwen zijkant van het bakpapiertje. Teken een ruime halve hartvorm rondom de kabeljauw. Knip de vorm uit.
  2. Bestrooi beide kanten van de kabeljauw met zwarte peper en eventueel een klein beetje zeezout. (De kappertjes en olijven zijn ook al een beetje zout, dus misschien vind je het zout over de vis overbodig.) Vouw het hartvormige bakpapiertje open en bestrijk de oppervlakte waarop je de kabeljauw legt met een klein beetje olijfolie. Leg de kabeljauw op het bakpapiertje en doe er de fijngesneden knoflook, de kappertjes en de in ringetjes gesneden olijven bij. Leg daarbovenop een klein takje tijm en een klein takje rozemarijn. Eventueel kun je de gedroogde varianten of een gedroogde kruidenmix zoals Provençaalse kruiden gebruiken. Giet de droge witte wijn en de olijfolie eroverheen. Leg tot slot de plakjes citroen erbovenop.
  3. Vouw het pakketje dicht. Begin bovenaan en maak steeds kleine vouwtjes waarbij je het bakpapier naar binnen toe omslaat. Leg het vispakketje in de oven en wacht totdat het pakketje bol staat en goudbruin verkleurd is (een teken dat het gerecht (bijna) klaar is).
  4. Na een minuut of tien zou de kabeljauw in theorie gaar moeten zijn, tenzij je een dik of groot stuk hebt. Je kunt de kabeljauw voor de zekerheid langer in de oven laten; twaalf tot zelfs vijftien minuten. Te gare kabeljauw is echter niet heel lekker. Het is ook mogelijkheid om de kabeljauw na tien minuten te checken. Vouw het pakketje dan voorzichtig open. Is de vis naar jouw idee niet gaar genoeg? Vouw het pakketje dan weer dicht en plaats het nog een paar minuten in de oven.
  5. Is de vis gaar? Strooi er dan nog een klein beetje fijngehakte verse rozemarijn overheen en serveer het gerecht met één of meerdere bijgerechten naar keuze. Indien je zelf even geen inspiratie voor een passend bijgerecht hebt kun je bijvoorbeeld de spinazie met kikkererwten klaarmaken die je op de foto's ziet.
Bereiding spinazie met kikkererwten
  1. Terwijl de vis gaart in de oven kun je bijvoorbeeld een simpel bijgerecht zoals spinazie met kikkererwten maken. Verhit daarvoor een laagje olijfolie in een pan of wok en voeg de fijngehakte knoflook en het gesnipperde sjalotje (of witte ui, rode ui of bosui) toe.
  2. Fruit de knoflook en het sjalotje op laag vuur totdat ze glazig zijn (+- drie minuten). Voeg dan de afgespoelde kikkererwten uit blik toe, zet het vuur hoger en bak de kikkererwten twee minuten op. Eventueel kun je op dat moment ook cayennepeper, chilipoeder of rode pepervlokken toevoegen.
  3. Doe de spinazie erbij en roerbak deze op hoog vuur totdat de spinazie geslonken is (+- drie minuten). Breng het gerecht tot slot op smaak met zwarte peper en wat zeezout.
  4. Zoals je ziet is dit bijgerecht niet bijzonder. Uiteindelijk meng je het vocht van de kabeljauw en papillote er echter ook nog doorheen, waar ook smaak aan zit. Bovendien vermengen de kappertjes en olijven zich ook een beetje door de spinazie en kikkererwten, wat extra smaak toevoegt.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *