Mediterrane courgette gratin met tomaatjes, krieltjes en olijven

Mediterrane courgette gratin met tomaatjes, krieltjes en olijven | Gewooneenfoodblog.nl

Heb je zin in een rustieke vegetarische ovenschotel met pure smaken die makkelijk te maken is? En vind je zowel tomaten, courgette en olijven als kaas lekker? Dan is dit recept voor een courgette gratin met krieltjes, tomaatjes en olijven waarschijnlijk iets voor jou! Dit gerecht:

  • Is een lichte avondmaaltijd
  • Heeft een lekkere frisse smaak dankzij wat citroensap en plakjes citroen
  • Smaakt een beetje Mediterraans en Provençaals door de kappertjes en olijven
  • Kan ook prima zonder kaas gemaakt worden voor een veganistisch alternatief (hoewel het dan natuurlijk geen ‘gratin’ meer is)

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de Mediterrane courgette gratin met krieltjes, tomaatjes en olijven

Dit gerecht is een passend afscheid voor de zomer die helaas op z’n retour is. Aan de ene kant bevat het zomerse seizoensgroenten, namelijk courgette en cherrytomaatjes. Aan de andere kant wordt het bereid op een meer herfstachtige wijze, namelijk in de oven. Wat dat betreft is de courgette gratin met krieltjes, tomaatjes en olijven een ideaal recept voor deze tijd van het jaar.

Ingrediënten mediterrane courgette gratin | Gewooneenfoodblog.nl

Toen ik het idee had voor een vegetarische ovenschotel met courgette en tomaatjes twijfelde ik even wat ik precies zou maken. Enerzijds dacht ik dat ik er wel iets bij moest doen om het smeuïg te maken. Een bechamelsaus of kaassaus er doorheen zou in dat geval toepasselijk zijn. Ik had dat onlangs echter ook al door mijn Mac ’n Cheese met broccoli gedaan, dus om niet in herhaling te vallen viel die saus af. Een simpele tomatensaus van tomatenblokjes uit blik was mijn tweede gedachte, maar dat ingrediënt gebruik ik ook al behoorlijk vaak. Bovendien zou de ovenschotel al cherrytomaatjes bevatten. Een derde optie was om eieren te gebruiken. De combinatie van ei en tomaten zat nog niet zolang geleden echter al in mijn Chinese tomatensoep met ei.

Lastig, om enigszins origineel te blijven. Tenminste, als je zo “inspiratievol” bent als ik. Of denk ik er gewoon te veel over na?

Ingrediënten mediterrane courgette gratin | Gewoon een foodblog!

Anyway. Anderzijds bedacht ik mij dat de ovenschotel misschien ook wel zou smeuïg genoeg zou zijn zónder een saus erdoorheen te doen. Courgette is immers al vrij zacht van zichzelf en ook de tomaatjes zouden zacht worden in de oven. Dat zou dus de eerste test worden. De tweede twijfel sloeg toe toen ik ging bedenken wat ik er nog meer doorheen zou doen. Het plan was om cannellini bonen te gebruiken. In de supermarkt zag ik echter dat krieltjes in de aanbieding waren en die had ik al héél lang niet meer gegeten. Dus die had ik ook maar in huis gehaald.

Courgette ovenschotel of courgette gratin?

Zoals je hebt gemerkt aan de titel van het recept en de foto’s heb ik uiteindelijk gekozen voor de krieltjes. In plaats van het recept de naam ‘ovenschotel’ te geven leek ‘gratin’ mij bij nader inzien echter toepasselijker. Dankzij het gebrek aan een saus ziet het er namelijk meer uit als een berg gegratineerde groenten dan als een traditionele ovenschotel.

Ovenschotel met courgette, krieltjes en tomaatjes | Gewooneenfoodblog.nl

Zodoende is het dus een recept geworden voor een courgette gratin met krieltjes en tomaatjes. Een Mediterrane courgette gratin welteverstaan, want er zitten ook olijven, kappertjes en plakjes citroen doorheen. Om wat meer smaak aan het gerecht te geven heb ik natuurlijk ook nog wat kruiden toegevoegd. Ik heb gekozen voor verse rozemarijn en gedroogde tijm, maar je kunt in elk kruid gebruiken dat je lekker vindt. Denk bijvoorbeeld aan verse dille, bladpeterselie en/ of munt. Gemakshalve zijn gedroogde Provençaalse kruiden of Italiaanse kruiden ook een prima optie.

Overigens valt over de naam ‘gratin’ ook nog wel te twisten, want bij een gratin komt vaak ook zoiets als room of melk kijken. Maar dat terzijde. Het gerecht smaakt prima, ongeacht de naam. Shakespeare zei het een paar eeuwen geleden al: “What’s in a name? A rose by any other name would smell as sweet.”

Ovenschotel met courgette, krieltjes en tomaatjes | Gewoon een foodblog!

Mediterrane courgette gratin met krieltjes, tomaatjes en olijven maken

Dit gerecht is naar mijn idee ideaal voor een dag waarop je geen zin hebt om uitgebreid te koken en wel het idee wilt hebben dat je enigszins gezond eet. Deze Mediterrane courgette gratin met krieltjes, tomaatjes en olijven is wat betreft namelijk zo in elkaar gezet. Terwijl de krieltjes koken kun je alle andere groenten snijden en de oven voorverwarmen. Vervolgens hussel je alles door elkaar, strooi je de kaas erover en zet je de ovenschotel 30 minuten in de oven. Het lijkt mij dan ook dat je het gerecht wel in drie kwartier op tafel kunt zetten.

Courgette, krieltjes en tomaatjes ovenschotel | Gewooneenfoodblog.nl

Ik hoorde laatst echter van een aantal mensen dat ze toch wel wat langer bezig waren dan de bereidingstijd die ik had aangegeven bij de gerechten die ze gemaakt hadden. Ik had namelijk geen rekening gehouden met de tijd die het kost om tussendoor het desbetreffende recept raad te plegen. Maar goed. In 45 a 50 minuten zou deze courgette gratin met krieltjes, tomaatjes en olijven op zich wel klaar kunnen zijn. Bovendien is de voorbereiding erg simpel en kun je het merendeel van de tijd wat anders doen. Een deel van de afwas bijvoorbeeld, of het journaal kijken. Of waar je dan ook zin in hebt.

Mediterrane courgette gratin met krieltjes, en cherrytomaatjes | Gewooneenfoodblog.nl

Recept courgette gratin met krieltjes, tomaatjes en olijven

Recept Afdrukken
Mediterrane courgette gratin met tomaatjes, krieltjes en kaas
Dit is een recept voor een Mediterrane ovenschotel/ gratin met o.a. courgette, krieltjes en cherrytomaatjes. In plaats van de aangegeven kruiden kun je natuurlijk de kruiden toevoegen die je zelf lekker vindt.
Courgette gratin met tomaatjes, krieltjes en olijven | Gewooneenfoodblog.nl
Maaltijd Diner
Bereidingstijd 45 minuten
Hoofdingrediënt Groenten
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Diner
Bereidingstijd 45 minuten
Hoofdingrediënt Groenten
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Courgette gratin met tomaatjes, krieltjes en olijven | Gewooneenfoodblog.nl
Instructies
  1. Verwarm je oven voor op 180 graden. Halveer de krieltjes (tenzij ze erg klein zijn; laat ze dan heel). Breng een pan water aan de kook en kook de krieltjes in 6 minuten beetgaar. Laat de krieltjes goed uitlekken.
  2. Snijd ondertussen de courgette(s) in blokjes. Snijd daarvoor de courgette in de lengte doormidden en snijd beide helften nogeens in de lengte doormidden. Snijd de plakken courgette vervolgens in blokjes.
  3. Hak daarna de knoflook fijn en snijd de sjalotjes in niet te dunne halve ringen. Hak ook de verse rozemarijn fijn. Snijd vervolgens elke olijf in drie plakjes en halveer tot slot twee plakjes citroen. Zo, dat was het grootste gedeelte van de voorbereiding alweer.
  4. Meng de cherrytomaatjes en de gekookte krieltjes door alle ingrediënten die je zojuist gesneden hebt (met uitzondering van de plakjes citroen). Meng er ook wat tijm, een flinke hoeveelheid zwarte peper en voldoende zout doorheen. Sprenkel er daarna de olijfolie en citroensap overheen.
  5. Voeg deze ingrediënten toe aan een ovenschotel, stop de plakjes citroen erbij en strooi de geraspte kaas eroverheen. Zet de courgette gratin vervolgens 25 a 30 minuten in de voorverwarmde oven (totdat de kaas gesmolten is en een kleurtje heeft gekregen). Serveer de ovenschotel desgewenst met wat gemengde sla of een volwaardige salade.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *