Noedelsalade met courgette, sojabonen en tahini

Noedelsalade met courgette, wortel en sojabonen | Gewooneenfoodblog.nl

Heb je zin in een knapperige, voedzame en simpele salade? En vind vind je noedels lekker? Dan is dit recept voor een noedelsalade met courgette, sojabonen en tahini waarschijnlijk iets voor jou! Deze koude noedelsalade:

  • Is geschikt voor vegans
  • Kan ook glutenvrij gemaakt worden
  • Bevat lekker knapperige groenten
  • En ook wat proteïne dankzij de noedels en sojabonen (edamame bonen)
  • Kan binnen een kwartiertje op tafel staan
  • Kan ook gemaakt worden met pindakaas of notenboter i.p.v. tahini

Over de noedelsalade met courgette, sojabonen en tahini

Eerlijk gezegd heb ik deze salade al ruim anderhalve maand geleden gemaakt, maar had ik ‘m nog niet met je gedeeld. Ik had toen namelijk al relatief veel salades op de blog geplaatst. Te beginnen met de rucola salade met aardbei, gevolgd door de spitskoolsalade met appel en de rijstsalade met rode biet en makreel. Toen volgde de pastasalade caprese en daarna had ik dus deze koude noedelsalade salade gemaakt. Ik wilde wat meer variatie in mijn recepten aanbrengen, dus ik dacht toen bij mijzelf: “Ik wacht wel even met het delen van dit recept.” De zomer vloog echter voorbij en nu is het misschien niet het meest ideale weer voor een salade. Ach ja. De noedelsalade met courgette, sojabonen en tahini is wat dat betreft niet de meest zomerse salade ooit, dus misschien heb je er ook nu nog zin in!

Ingrediënten noedelsalade met courgette, wortel en sojabonen | Gewooneenfoodblog.nl

Noedelsalade met courgette, sojabonen en tahini maken

De koude noedelsalade met courgette, sojabonen en tahini is echt een fluitje van een cent om te maken. Vooral als je een spiraalsnijder hebt waarmee je de courgette en wortels gemakkelijk in een soort van noedels-achtige slierten kunt snijden. Datzelfde effect kun je overigens ook met een mandoline bereiken. Heb je geen spiraalsnijder of mandoline? Dan zou je een dunschiller kunnen gebruiken om de courgette en wortels in dunne linten te snijden.

Om deze noedelsalade te maken begin je met het koken van de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel de noedels vervolgens goed koud onder de kraan. Ondertussen kun je alvast alle groenten snijden en de ingrediënten voor de dressing van tahini door elkaar mengen. Hussel tot slot alles door elkaar en dat was het alweer. Makkelijk, toch?

Salade met noedels, courgette, wortel en edamame | Gewooneenfoodblog.nl

Glutenvrije noedelsalade met courgette, sojabonen en tahini?

Deze noedelsalade kan glutenvrij zijn, mocht je dat belangrijk vinden. Dat ligt onder andere aan de noedels die je gebruikt. Soba noedels zijn ideaal voor een koude noedelsalade en deze worden gemaakt van boekweit. Sommige soba noedels bevatten echter nog wel een klein percentage tarwe, dus daar zul je dan even op moeten letten. Ik heb zelf boekweitnoedels met zoete aardappel van het merk King Soba gebruikt (verkrijgbaar bij de Albert Heijn).

Het tweede onderdeel van de noedelsalade met courgette, sojabonen en tahini dat gluten kan bevatten is de dressing. Deze wordt gemaakt van tahini en daar heb ik zowel donkere als lichte sojasaus doorheen gedaan. Deze bevatten allebei tarwe. Voor een glutenvrij alternatief kun je ze allebei vervangen door glutenvrije tamari of door kokos aminos. Overigens kun je ook prima alleen donkere of lichte sojasaus gebruiken.

Soba noedelsalade met groenten en edamame | Gewooneenfoodblog.nl

Tahinidressing met Shaoxing rijstwijn, Chinkiang rijstazijn en rijstwijnazijn

Door de tahinidressing heb ik ook nog wat Chinese smaakmakers gedaan die je misschien niet allemaal in huis hebt. Dat zijn Shaoxing rijstwijn, zwarte rijstazijn (Chinkiang rijstazijn) en normale rijstazijn. Ik gebruik deze ingrediënten best vaak, hoewel ik ze nog nooit in een recept op de blog heb verwerkt. Ik kan mij echter voorstellen dat je ze niet allemaal in je voorraadkast hebt staan. De Shaoxing rijstwijn en Chinkian rijstazijn zijn namelijk alleen verkrijgbaar in toko’s.

De Shaoxing rijstwijn kan eventueel vervangen worden door een medium sherry en de Chinkian rijstazijn door balsamicoazijn. Die smaken zijn niet helemaal hetzelfde, maar ze lijken een beetje op elkaar. Je kunt de ingrediënten die je niet in huis hebt natuurlijk ook weglaten en de tahini verdunnen met wat extra normale rijstazijn en/ of sojasaus en/ of water.

Salade met noedels, groenten en sojabonen | Gewooneenfoodblog.nl

Recept koude noedelsalade met courgette, sojabonen en tahini

Heb je geen spiraalsnijder waarmee je zelf de courgette noedels kunt maken? En zit je eraan te denken om er eentje aan te schaffen? Lees dan mijn review van de GEFU Spirelli Spiraalsnijder van Bol.com.

Recept Afdrukken
Noedelsalade met courgette, sojabonen en tahini
Dit is een recept voor een eenvoudige veganistische salade met Chinese invloeden. Enkele ingrediënten zijn misschien wat minder makkelijk verkrijgbaar (de Shaoxing rijstwijn en zwarte rijstazijn), maar in het recept vind je alternatieven voor beide ingrediënten. Ze achterwege laten is ook een optie. Overigens zou je de tahini ook kunnen vervangen door pindakaas of je favoriete notenboter.
Soba noedelsalade met courgette, wortel en sojabonen | Gewooneenfoodblog.nl
Maaltijd Diner, Lunch
Keuken Aziatisch, Chinees
Bereidingstijd 15 minuten
Prep Tijd 15 minuten
Porties
portie
Ingrediënten
Hoofdingrediënten
Tahinidressing
Maaltijd Diner, Lunch
Keuken Aziatisch, Chinees
Bereidingstijd 15 minuten
Prep Tijd 15 minuten
Porties
portie
Ingrediënten
Hoofdingrediënten
Tahinidressing
Soba noedelsalade met courgette, wortel en sojabonen | Gewooneenfoodblog.nl
Instructies
  1. Gaar de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking (meestal +-4 a 5 minuten koken of weken in heet water). Spoel de noedels goed koud onder de kraan en laat ze uitlekken. Spoel ondertussen de edamame (sojabonen) uit blik goed af of zorg dat edamame uit de diepvries ontdooid zijn.
  2. Snijd de courgette en wortelen met een spiraalsnijder in slierten of met een dunschiller in linten. Snij de bosui in schuine ringetjes. Meng de courgette, wortelen en bosui met de gegaarde noedels en de edamame. Houd eventueel wat bosui apart zodat je deze kunt gebruiken voor de garnering.
  3. Meng alle ingrediënten voor de dressing door elkaar. Voeg deze eventueel beetje bij beetje toe aan de tahini totdat deze smaakt zoals je wilt. Breng op smaak met wat zwarte of witte peper en eventueel wat zout (dat laatste had ik niet gedaan omdat de sojasaus ook al zoutig is).
  4. Meng de tahinidressing door de salade en strooi de sesamzaadjes, en eventueel de achtergehouden bosui, over de salade.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *