Vind je de smaken van een salade caprese lekker? En heb je zin in een redelijk gezonde salade die je maag goed vult? Dan is dit recept voor een pastasalade caprese met pesto, spinazie en pijnboompitten waarschijnlijk iets voor jou! Deze maaltijdsalade:
- Bevat de traditionele caprese ingrediënten tomaat, basilicum en mozzarella
- Is verrijkt met onder meer pesto, spinazie en pijnboompitten
- Smaakt ook goed met 100 gram p.p. gekookte of gerookte kip erdoorheen
- Staat binnen een kwartiertje op tafel
- Kan bijvoorbeeld ook met courgette spaghetti of bloemkoolrijst worden gemaakt voor een salade met minder calorieën en meer groenten
- Of natuurlijk met glutenvrije pasta voor een glutenvrije salade
Ga direct naar het onderstaande recept
Over de pastasalade caprese met pesto, spinazie en pijnboompitten
Een traditionele salade caprese, met daarin alleen tomaat, mozzarella en pesto, is natuurlijk erg lekker. Het gerecht is hét bewijs dat iets wat smaakvol is echt niet ingewikkeld hoeft te zijn of veel verschillende ingrediënten hoeft te bevatten. Zo’n salade vult daarentegen niet echt, of je moet een enorme hoeveelheid eten. Dat maakt voor een salade die je als bijgerecht of voorgerecht nuttigt niet uit, maar zelf eet ik eigenlijk alleen maar af en toe een salade als avondeten. Ik moest dus wel een aantal ingrediënten toevoegen om er een complete maaltijd van te maken. Vandaar dat dit een recept is geworden voor een pastasalade caprese met pesto, spinazie en pijnboompitten. Alle traditionele ingrediënten en smaken zitten erin verwerkt; de pastasalade vult je maag alleen wat meer.
Welke pesto gebruik je voor deze pastasalade caprese?
Voor deze pastasalade caprese kun je natuurlijk elke soort pesto gebruiken die je lekker vindt. Wanneer er een pesto toegevoegd wordt aan een normale salade caprese, dan wordt de klassieke pesto genovese (groene pesto) het meest gebruikt. Ik heb deze dan ook toegevoegd aan de pastasalade. Aangezien de salade ook al basilicum bevat past deze er qua smaak namelijk goed bij. In plaats daarvan kun je echter een pesto gebruiken die je zelf het lekkerst vindt. De pastasalade zou bijvoorbeeld ook goed smaken met een rode pesto, een spinazie pesto met peterselie of een rucola pesto.
Pastasalade caprese met extra proteïne
Door de combinatie van mozzarella en pasta bevat deze salade caprese wel al wat eiwitten. Niet veel, maar wel een beetje. Wil je er extra proteïne aan toevoegen? Dan ben je niet de enige. Ik had dat namelijk – nadat ik de foto’s van het gerecht had gemaakt – ook gedaan. Ik voegde er 100 gram gekookte kip per persoon aan toe. De enigszins neutrale smaak van gekookte kip past prima bij deze pastasalade caprese. In plaats daarvan zou je ook gerookte kip of gebakken kipstukjes kunnen gebruiken.
Natuurlijk zijn plantaardige kipstukjes ook een mogelijkheid. Een andere vegetarische optie is om bijvoorbeeld 100 gram gekookte kikkererwten of cannellinibonen per persoon toe te voegen.
Hoelang kan je de pastasalade caprese bewaren?
De pastasalade caprese met pesto, spinazie en pijnboompitten is best lang houdbaar in de koelkast. Tenzij bijvoorbeeld de mozzarella al bijna over datum is. Je zou de salade dus makkelijk voor meerdere dagen kunnen maken of ’s ochtends klaar kunnen maken en ’s avonds op tafel kunnen zetten. Kanttekening: de spinazie ziet er al vrij snel een beetje verlept uit wanneer het met de pestodressing in aanraking komt. Zoals je helaas op deze foto’s kunt zien.
Als je het van tevoren klaarmaakt of van plan bent om er twee dagen van te eten, dan kun je drie dingen doen. Je kunt alle ingrediënten – met uitzondering van de spinazie – door elkaar mengen en de spinazie er pas bij het serveren doorheen doen. De tweede mogelijkheid is om de spinazie wel alvast door de pastasalade caprese te doen, maar de pesto apart te houden. En als het je niet uitmaakt dat de spinazie er niet op-en-top meer uitziet, dan men je wel gewoon alles direct door elkaar.
Recept pastasalade caprese met pesto, spinazie en pijnboompitten
Prep Tijd | 15 minuten |
Porties |
personen
|
- 200 gram pasta naar keuze
- 220 gram spinazie gesneden
- 250 gram cherry tomaatjes
- 100 gram mozzarellabolletjes
- 0,5 rode ui gesnipperd
- 1,5 el pijnboompitten geroosterd
- 0,5 handje basilicum
- 2,5 el pesto naar keuze
- 1 el witte wijnazijn
- 1 el olijfolie
- 0,5 teentje knoflook geraspt
Ingrediënten
Hoofdingrediënten
Pesto dressing
|
|
- Zet een pan water met zout op en breng het water aan de kook. Kook vervolgens de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zet ondertussen een andere pan op het vuur en rooster de pijnboompitten een minuut of twee (of totdat ze goudbruin zijn) in de droge pan. Haal de pan van het vuur zodat de pijnboompitten niet verbranden.
- Snijd ondertussen de spinazie klein, halveer de tomaatjes en snipper de rode ui. Laat de mini mozzarellabolletjes uitlekken. Meng ook alle ingrediënten voor de pesto door elkaar.
- Laat de gekookte pasta iets afkoelen of spoel deze koud onder de kraan. Meng tot slot alle hoofdingrediënten en de dressing door elkaar en serveer de salade direct.
Heb je het recept gemaakt?
Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!
Gratis de nieuwste recepten ontvangen?
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!
bedankt voor het recept:-) Superlekker!
Ik ben blij dat het gesmaakt heeft! 😀