Spinazie pesto met peterselie

Spinazie pesto met peterselie en hazelnoten | Gewooneenfoodblog.nl

Houd je van groene pesto en wil je er eens een variant op maken? Of ben je bijvoorbeeld niet zo dol op basilicum en ben je op zoek naar een recept voor een pesto zónder basilicum? In dat soort gevallen is deze groene pesto met spinazie en peterselie iets voor jou!

De spinazie pesto is:

  • Rijk aan vitamines en mineralen dankzij de spinazie en peterselie;
  • Ideaal om te gebruiken als saus voor een pasta pesto;
  • Ook lekker als groentespread op brood/ crackers/ rijstwafels;
  • Een goede smaakmaker in salades en soepen.

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de spinazie pesto met peterselie en hazelnoten

Pesto, iedereen kent het wel. De meest bekende soort – en de soort waar het allemaal echt mee begon – is de pesto Genovese. Dat is namelijk de pesto met basilicum en pijnboompitten. Om die pesto ’te beschermen’ is er een officieel recept vastgelegd door het Italiaanse Consorzio del Pesto Genovese (dat alleen voor dat doeleinde is opgericht). Behalve dat je specifieke ingrediënten dient te gebruiken, is ook het gebruik van een vijzel in plaats van een foodprocessor ‘verplicht’. Zo serieus nemen de Italianen hun pesto.

Ingrediënten spinazie pesto | Gewooneenfoodblog.nl

Geen traditionele pesto

Hoewel Italianen dus heilig vasthouden aan hun pesto tradities en de oude gebruiken in ere houden, doe ik daar niet zo moeilijk over. Eerder plaatste ik al een recept voor een rucolapesto online en daar komt nu dit recept voor een spinazie pesto met peterselie en hazelnoten bij. Traditioneel? Alles behalve. Lekker? Dat dan weer wel.

Groene pesto met spinazie | Gewoon een foodblog!

Om deze spinazie pesto met peterselie en hazelnoten te maken heb ik mijn nieuwe foodprocessor gebruikt. Ik heb welgeteld één seconde getwijfeld of ik toch geen vijzel zou gebruiken. Toen kreeg ik een beeld voor ogen waarbij ik tien minuten lang beetje bij beetje een grote berg spinazie en een flinke hoeveelheid peterselie aan het vijzelen was in mijn kleine vijzel. En dat terwijl het buiten (en binnenshuis) 26 graden was en een soortgelijk resultaat binnen één minuutje met een foodprocessor behaald kon worden. Duidelijke keuze, toch?

Pesto maken met foodprocessor | Gewoon een foodblog!

Net zoals andere pesto’s is ook de spinazie pesto met peterselie en hazelnoten lekker als saus bij een pasta. Je zou het echter ook kunnen gebruiken als gezond broodbeleg, bijvoorbeeld met wat plakjes tomaat en gerookte kipfilet. Een andere manier om het te gebruiken is als dressing over een salade met bijpassende ingrediënten, ook lekker! In dat geval kun je het eventueel nog iets verdunnen met wat extra olijfolie. Tot slot zou je het bijvoorbeeld kunnen gebruiken als smaakmaker in soepen zoals minestrone of courgettesoep.

Salade met spinazie-pestodressing | Gewooneenfoodblog.nl

In de bovenstaande afbeelding is de spinazie pesto bijvoorbeeld gebruikt als dressing voor een zomerse salade met gemende sla, wat spinazie, Parmezaanse kaas, hazelnoten, bevroren blauwe bessen en maanzaadjes. 

Mogelijke variaties op dit recept voor spinazie pesto

Overigens kun je natuurlijk jouw eigen draai aan het recept geven. In plaats van hazelnoten kun je bijvoorbeeld pijnboompitten, walnoten of amandelen gebruiken. Voor een frisse noot kun je er wat citroensap doorheen doen. De peterselie kun je eventueel achterwege laten. De grootste reden dat ik die erdoorheen heb gedaan is omdat ik mijn peterselieplant al een tijdje niet gebruikt had en ik dat zonde vond (aangezien al dat soort plantjes bij mij vroeger of later komen te overlijden) 🙂 . Natuurlijk zorgt de peterselie ook voor extra smaak, benadrukt het de groene kleur en is het gezond, maar je kunt het prima weglaten en gewoon een lekkere spinazie pesto met alleen hazelnoten maken.

Spinazie pesto | Gewoon een foodblog!
Geniet ervan!

Spinazie pesto recept

Benodigdheden:

Heb je nog geen foodprocessor? En wil je er misschien eentje kopen? Lees dan mijn review van de Bosch MCM3501M MultiTalent 3 Foodprocessor.

Recept Afdrukken
Spinazie pesto met peterselie
Op basis van dit recept maar je één potje pesto. De hoeveelheid is denk ik wel genoeg om zo'n zes pasta's mee te maken, aardig wat broodjes mee te smeren en een hoop salades mee te dresseren. Als je een laagje olie bovenop de spinazie pesto schenkt en deze in de koelkast bewaart, dan is het minstens een week houdbaar.
Prep Tijd 5 minuten
Porties
potje
Ingrediënten
Prep Tijd 5 minuten
Porties
potje
Ingrediënten
Instructies
  1. Plaats alle ingrediënten in een foodprocessor, met uitzondering van de olijfolie. Zet de foodprocessor aan en voeg beetje bij beetje de olijfolie toe. Stop wanneer je vindt dat de spinazie pesto de gewenste textuur heeft bereikt. Voor de pesto op de foto's is 70 ml olijfolie gebruikt. Breng op smaak met een flinke hoeveelheid peper en eventueel een klein beetje zeezout.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *