Broccolisoep met kokosmelk en spinazie

Broccolisoep met kokosmelk en spinazie | Gewooneenfoodblog.nl!

Heb je tijdens de decembermaand misschien iets teveel genoten van al die lekkere hapjes en drankjes? En heb je je voorgenomen om in januari weer wat gezonder te eten of een beetje op de calorieën te letten? Dan is deze broccolisoep met kokosmelk en spinazie iets voor jou! De soep:

  • Is heel simpel om te maken (mits je een staafmixer of blender hebt)
  • Staat binnen een half uurtje op tafel
  • Zit boordevol groenten (zo’n 400 gram p.p.)
  • Is rijk aan vezels, vitaminen en mineralen
  • Is geheel glutenvrij, veganistisch en geschikt voor diverse diëten (tenminste, dat laaste ga ik vanuit)
  • Bevat relatief weinig calorieën als je light kokosmelk gebruikt
  • Kun je voorzien van allerlei toppings die je lekker vindt

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de broccolisoep met kokosmelk en spinazie

Eén van mijn goede voornemens is om in 2017 weer wat vaker aan deze foodblog te werken. De laatste maanden is daar namelijk weinig van terecht gekomen. Het is zelfs alweer bijna twee maanden geleden dat ik het laatste recept, mijn kimchi van Chinese kool, online heb gezet. Shame on me! Enerzijds komt dit door gebrek aan inspiratie, anderzijds door teveel Netflix gekeken te hebben. Gelukkig is het mij gelukt om ‘al’ in de eerste week van het nieuwe jaar dit recept voor broccolisoep met kokosmelk en spinazie met je te delen. Mijn goede voornemen is dus niet gefaald! (Het is nu natuurlijk nog veel te vroeg om deze conclusie te trekken, maar dat terzijde.)

Broccolisoep met kokosmelk en spinazie | Gewoon een foodblog!
Kook de broccoli een minuut of vijf in kokosmelk, groentebouillon en diverse smaakmakers.

Broccolisoep met kokosmelk en spinazie: simpel te maken, snel klaar

Als jouw voorraadkast een klein beetje op die van mij lijkt, dan is de kans groot dat je het gros van de benodigde ingrediënten voor de broccolisoep met kokosmelk en spinazie al in huis hebt. Daarbij vereist dit soepje geen exotische ingrediënten; alles wat je nodig hebt kun je bij de supermarkt halen. Ook is de soep snel klaar, want de groenten hoeven namelijk maar kort gekookt te worden. Het is dan ook een ideale soep om doordeweeks te maken als je geen zin hebt om uitgebreid te koken maar wel een gezonde maaltijd wilt eten. Bovendien is het een low budget soepje en dat is ook wel zo prettig na de dure decembermaand! Wat wél een vereiste is, is een goede foodprocessor, staafmixer of blender om de soep te pureren.

Broccolisoep met kokosmelk en spinazie | Gewooneenfoodblog.nl
Voeg de spinazie toe en pureer de soep. Breng de soep eventueel verder op smaak.

Om de broccolisoep helemaal af te maken

Natuurlijk kun je de broccolisoep met kokosmelk en spinazie direct eten nadat je ‘m gepureerd hebt. Je kunt de soep echter ook voorzien van allerlei toppings zodat de soep nóg lekkerder en/ of voedzamer wordt. De soep zelf bevat bijvoorbeeld weinig eiwitten, maar je kunt er bijvoorbeeld gebakken tofu of tempeh aan toevoegen voor wat extra proteïne. Andere mogelijke toevoegingen zijn bijvoorbeeld:

  • Pitten, zaden en/ of noten
  • Kiemgroenten
  • Bosuitjes
  • Koriander
  • Thaise basilicum
  • Gefrituurde sjalotjes of uitjes
  • Kokoscrème
  • Crème-fraîche
  • Bacon
  • Gekookte kipfilet
Soep van broccoli en spinazie met kokosmelk | Gewooneenfoodblog.nl
Schenk de broccolisoep in diepe borden en maak de soep af met de gewenste toevoegingen. Strooi “per ongeluk” was bosui naast het bord zodat het geheel er lekker nonchalant uitziet.

Gezond broccolisoep recept

Hoewel ik zéker geen gezondheidsguru ben en absoluut niet wil pretenderen veel verstand van voeding te hebben, durf ik wel te stellen dat de broccolisoep met kokosmelk en spinazie gezond is. Kijk maar eens naar enkele ingrediënten die aanwezig zijn: broccoli, spinazie, gember en kurkuma. Broccoli wordt gezien als “superfood”, spinazie zit bomvol vitaminen, gember wordt allerlei geneeskrachtige eigenschappen toebedeeld, en kurkuma beschermt tegen o.a. kanker en Alzheimer. Ook de kokosmelk is overigens rijk aan voedingsstoffen, waaronder belangrijke antioxidanten. Daarbij is de broccolisoep met kokosmelk en spinazie redelijk caloriearm wanneer je light kokosmelk gebruikt (… hoewel dat dan wel weer minder voedingsstoffen zal hebben omdat het verdund is).

Broccolisoep met tofu | Gewoon een foodblog!
En last but not least: enjoy!

Recept broccolisoep met kokosmelk en spinazie

Benodigdheden:

Heb je nog geen foodprocessor? En wil je er misschien eentje kopen? Lees dan mijn review van de Bosch MCM3501M MultiTalent 3 Foodprocessor.

Recept Afdrukken
Broccolisoep met kokosmelk en spinazie
Dit is een simpel recept voor broccolisoep met kokosmelk en spinazie. Het is bedoeld als maaltijdsoep en het recept gaat uit van twee personen. Als je minder eet dan ik, dan kun je er misschien met drie personen van eten. Ook zou je er bijvoorbeeld meer voorgerechten uit kunnen halen. De soep is een beetje dik, maar je kunt gerust meer groentebouillon of water toevoegen als je van een dunnere soep houdt.
Maaltijd Diner, Lunch
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Broccolisoep met kokosmelk en spinazie
Ter garnering
Maaltijd Diner, Lunch
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Broccolisoep met kokosmelk en spinazie
Ter garnering
Instructies
  1. Kies een grote stronk broccoli uit van zo'n 600 a 650 gram (inclusief de stam, die wordt ook gebruikt). Of ga voor twee kleintjes. Was de broccoli en snijd kleine roosjes van de stam van de broccoli. Snijd vervolgens het buitenste laagje van de stam, bijvoorbeeld met een dunschiller, en snijd de stam in dunne schijfjes.
  2. Snipper de sjalotjes en hak de knoflook en gember fijn. Verwarm de kokosolie in een grote steelpan en voeg de sjalotjes en de knoflook toe. Fruit de sjalotjes en de knoflook op laag vuur gedurende vijf minuten aan. Voeg de verse gember, het gemalen komijnzaad, het gemalen korianderzaad, de geelwortelpoeder en de kerriepoeder toe en bak deze een minuut of twee mee. Voeg ook een klein beetje zeezout en een flinke hoeveelheid zwarte peper toe. Voeg de broccoli toe, schep alles goed om en voeg de kokosolie en groentebouillon toe. Breng de soep met een deksel op de pan snel aan de kook. Draai het vuur dan lager en laat de broccoli vijf minuten zachtjes koken. Voeg de spinazie toe en kook deze een minuutje mee.
  3. Pureer de soep met een staafmixer of in een blender of keukenmachine. Kies je voor een blender of keukenmachine, dan kan het zijn dat je het in delen moet doen omdat niet alles erin past. Breng de gepureerde soep vervolgens, indien nodig, verder op smaak met wat zeezout, zwarte peper en/ of kerriepoeder.
  4. Verdeel de soep over de borden of kommen en maak de soep af met wat gesneden bosuitjes en spinazieblaadjes. Voeg eventueel ook andere toppings toe zoals gebakken tofu, tempeh of cashewnoten.
Deel dit Recept

Broccolisoep met kokosmelk en spinazie | Gewooneenfoodblog.nl
Speciaal voor Pinterest

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *