Flespompoensoep met geroosterde kikkererwten

Recept flespompoensoep met geroosterde kikkererwten | Gewooneenfoodblog.nl

Heb je zin in een simpele soep op basis van flespompoen? En vind je specerijen zoals komijnzaad, korianderzaad en gember in een gerecht lekker? Dan is dit recept voor een flespompoensoep met geroosterde kikkererwten waarschijnlijk iets voor jou. Deze maaltijdsoep:

  • Staat in ongeveer 45 minuten op tafel
  • Is glutenvrij en geheel plantaardig
  • Bevat geen room, maar is toch lekker romig
  • Wordt op smaak gebracht met Noord-Afrikaanse specerijen en kruiden
  • Bevat ook nog wortels en paprika’s (optioneel)
  • Smaakt lekker met harissa, als je van pittig eten houdt
  • Combineert ook goed met yoghurt en citroen
  • Is geschikt voor 2 tot 4 personen

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de flespompoensoep met geroosterde kikkererwten

Veel recepten die ik bedenk zijn gebaseerd op groenten die op dat moment in de aanbieding zijn. Ik moet bekennen dat ik namelijk zoveel mogelijk probeer te besparen op mijn boodschappen. (Bovendien moet de inspiratie voor een gerecht toch ergens vandaan komen. De broccoli en sperziebonen voor deze sperziebonensalade met broccoli en Thaise pindadressing van laatst waren bijvoorbeeld beiden in de aanbieding.) Jammer dat ik niet zo snel ben met het uitwerken van recepten, waardoor ik ze vaak pas minimaal een week later op deze blog plaats. Jij hebt dus niet echt iets aan mijn aanbiedingsbewuste manier van koken, ben ik bang.

Ingrediënten flespompoensoep met geroosterde kikkererwten | Gewooneenfoodblog.nl

Maar oké. Zo waren flespompoenen enkele weken geleden in de aanbieding bij de Plus. Het idee voor een romige soep met deze pompoen spookte al langere tijd door mijn hoofd. Toen ik van de zomer met een vegetarische chili met flespompoen aan kwam zetten, zat ik zelfs al even te twijfelen tussen een chili en een soep. Dit was dus een ideaal moment om het idee eindelijk ten uitvoer te brengen.

Soep met flespompoen maken | Gewooneenfoodblog.nl

Deze flespompoensoep bevat ook nog paprika’s en wortelen (optioneel)

Een recept voor een soep van alleen flespompoen zou echter een beetje saai zijn. Ik heb er dan ook nog paprika’s en wortelen aan toegevoegd. De wortelen geven deze soep een extra zoete ondertoon en datzelfde geldt ook een beetje voor de gele- en rode paprika, hoewel deze de soep ook een frisser karakter geven. Door twee paprika’s toe te voegen is de smaak van paprika overigens wel duidelijk aanwezig. Als je daar minder van houdt, dan kun je er ook voor kiezen om er maar eentje toe te voegen. Het is natuurlijk ook mogelijk om de paprika achterwege te laten (en datzelfde geldt voor de wortel).

Flespompoensoep met paprika en wortel maken | Gewooneenfoodblog.nl

Specerijen geven de soep een Noord-Afrikaans tintje

Tegenover al die zoetheid staat een schare aan specerijen en kruiden waarmee de flespompoensoep met paprika op smaak gebracht wordt. Doordat ik geroosterde kikkererwten aan de soep toe wilde voegen, leek het mij een prima plan om de soep een Noord-Afrikaans tintje te geven. De flespompoensoep wordt dan ook op smaak gebracht met o.a. gemalen komijnzaad, korianderzaad en gember. Ook kaneel, cayennepeper en kardemom zijn ter plaatsen. Saffraanpoeder (of bij gebrek daaraan wat kurkuma) geeft de flespompoensoep een aardse ondertoon. En natuurlijk wat extra kleur. In plaats van de specerijen te gebruiken die ik in het recept aangeef, zou je overigens ook kunnen kiezen voor het Marokkaanse specerijenmengsel Ras el Hanout.

Ongeroosterde kikkererwten voor de flespompoensoep | Gewooneenfoodblog.nl

De geroosterde kikkererwten (al dan niet pittig)

De geroosterde kikkererwten zijn tevens op smaak gebracht met de bovengenoemde specerijen. Alleen de kardemom is achterwege gelaten. Overigens heb ik maar een héél klein beetje cayennepeper toegevoegd aan zowel de soep als de geroosterde kikkererwten. Als je pittig eten lekker vindt, dan kan ik je adviseren om iets meer cayennepeper aan de kikkererwten toe te voegen. Op die manier smaakt niet de hele flespompoensoep met paprika scherp, maar zijn de geroosterde kikkererwten wel pittige smaakbommetjes.

Geroosterde kikkererwten voor de flespompoensoep | Gewooneenfoodblog.nl

De laatste toevoegingen aan deze flespompoensoep zijn…

Daarnaast voegen verse kruiden een extra dimensie toe aan de soep met flespompoen, paprika en geroosterde kikkererwten. Voortbordurend op het Noord-Afrikaanse thema, heb ik peterselie en koriander gebruikt. Als je een van deze kruiden niet lekker vindt, dan kun je natuurlijk alleen het kruid gebruiken dat je wél lekker vindt. Ik ben zelf nog steeds niet dol op verse koriander, maar het lijkt erop dat mijn aversie enigszins begint te wijken. Bij sommige gerechten, zoals deze soep, past de smaak nu eenmaal.

Romige flespompoensoep maken | Gewooneenfoodblog.nl

Tot slot zijn er nog een aantal dingen waarmee je de flespompoensoep met geroosterde kikkererwten kunt afmaken. Zo geeft citroensap de soep een frisse finishing touch. Datzelfde geldt voor een schepje yoghurt of kwark. Indien je van een beetje pit houdt, is een lepeltje harissa door de soep ook niet verkeerd. (In plaats van het Noord-Afrikaanse harissa kun je natuurlijk ook een pikante saus van een ander werelddeel gebruiken. Zoals sambal of Sriracha.) Brood dat je in de romige flespompoensoep met paprika en geroosterde kikkererwten kunt dopen is uiteraard ook altijd goed. Denk bijvoorbeeld aan een vers stokbrood, maar ook aan platbrood of pita’s.

Romige flespompoensoep maken | Gewoon een foodblog!

De soep is geschikt voor 2 tot 4 personen

Ik moet bekennen dat ik het een beetje lastig vind om aan te geven voor hoeveel personen dit recept geschikt is. Soms heb ik namelijk het idee dat ik misschien een beetje veel eet. Toen ik het recept aan het bedenken was, was het eigenlijk de bedoeling om een maaltijdsoep te maken die geschikt was voor vier personen. Het totale aantal gram groenten kwam uit op iets meer dan 1200 gram, dus dat moest wel voldoende zijn. Daarom had ik ook twee blikjes kikkererwten geroosterd; volgens Bonduelle was een half blikje namelijk één portie.

Romige flespompoensoep met geroosterde kikkererwten | Gewooneenfoodblog.nl

Uiteindelijk heb ik de flespompoensoep met geroosterde kikkererwten in twee keer opgegeten. Van de kikkererwten heb ik echter bijna de helft overgehouden en deze staan nog steeds in mijn koelkast. (Note to self: misschien moet ik ze maar eens weggooien.) Daarom heb ik ervoor gekozen om in het recept maar één blikje te verwerken. Indien de geroosterde kikkererwten je lekker lijken, en je net zo’n hoeveelheid als op de foto’s wilt maken, kun je natuurlijk ook twee blikjes gebruiken. Verdubbel dan ook de hoeveelheid specerijen die erbij staan.

Flespompoensoep met geroosterde kikkererwten recept | Gewooneenfoodblog.nl

Maar goed. Als je net zoveel eet als mij, dan is de flespompoensoep dus geschikt voor twee avondmaaltijden. Iets minder grote eters kunnen er wellicht drie porties uithalen. Als je ervoor kiest om er ook nog brood en/of een kleine salade bij te serveren, dan red je vier porties misschien wel. (Dat zijn dan vier van die borden die je op de foto’s ziet.)

Recept flespompoensoep met geroosterde kikkererwten | Gewoon een foodblog!

Flespompoensoep met paprika en geroosterde kikkererwten recept

Benodigdheden:

Heb je nog geen goede foodprocessor of blender? En wil je er misschien eentje kopen? Lees dan mijn review van de Bosch MCM3501M MultiTalent 3 Foodprocessor (met blender).

Recept Afdrukken
Flespompoensoep met geroosterde kikkererwten
Dit is een recept voor een eenvoudige soep van flespompoen met geroosterde kikkererwten. Afhankelijk van hoeveel trek je hebt, en of je er bijvoorbeeld nog brood en/of een salade bij serveert, is het een maaltijdsoep voor 2 tot 4 personen. Als je geen fan van paprika bent, dan kun je deze natuurlijk weglaten. Voeg dan ook wat minder bouillon en specerijen toe. Overigens kun je de genoemde specerijen prima vervangen door het specerijenmengsel Ras el Hanout, indien je dat in huis hebt. Voeg dan eventueel nog wel de cayennepeper toe.
Flespompoensoep met paprika en geroosterde kikkererwten | Gewoon een foodblog!
Maaltijd Diner, Lunch, Voorgerecht
Bereidingstijd 30-45 minuten
Hoofdingrediënt Groenten
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
tot 4 personen
Ingrediënten
Flespompoensoep
Geroosterde kikkererwten
Maaltijd Diner, Lunch, Voorgerecht
Bereidingstijd 30-45 minuten
Hoofdingrediënt Groenten
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
tot 4 personen
Ingrediënten
Flespompoensoep
Geroosterde kikkererwten
Flespompoensoep met paprika en geroosterde kikkererwten | Gewoon een foodblog!
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Spoel de kikkererwten uit blik af onder de kraan en laat ze uitlekken totdat ze (nagenoeg) droog zijn. Leg de kikkererwten eventueel even tussen twee keukenpapiertjes en droog ze een beetje af.
  2. Meng de specerijen voor de geroosterde kikkererwten met de olijfolie, doe de kikkererwten erbij en hussel alles door elkaar. Bedek een ovenplaat met een bakpapiertje en spreid de kikkererwten erover uit. Schuif de kikkererwten voor 20 minuten in de oven (en hussel ze na 10 minuten even door elkaar).
  3. Maak ondertussen de flespompoen schoon en snijd deze in blokjes. Snijd ook de rest van de ingrediënten en zet alle specerijen klaar. Verhit een laagje olijfolie in een soeppan. Fruit de gesnipperde ui en fijngehakte knoflook ongeveer 6 minuten op laag vuur.
  4. Voeg de wortelen en paprika toe en bak deze 3 minuutjes op matig vuur mee. Voeg de specerijen en de flespompoen toe en hussel alles goed door elkaar. Doe vervolgens de groentebouillon erbij, plaats een deksel op de pan en breng de soep aan de kook.
  5. Kook de flespompoensoep 15 minuten (of totdat je met een vork gemakkelijk door zowel de flespompoen als wortelen prikt) op een matig vuurtje. Schep de gare groenten in een foodprocessor of blender en pureer deze. Voeg vervolgens net zoveel van de groentebouillon toe totdat de soep de gewenste dikte heeft bereikt. Je zou ook een staafmixer kunnen gebruiken en de soep in de pan kunnen pureren, maar in dat geval kun je het beste een deel van de bouillon eruit scheppen zodat de soep niet te dun wordt.
  6. (Ik had zelf ongeveer driekwart van de bouillon gebruikt. Als je de soep voor meerdere dagen maakt en ook bouillon overhoudt, dan kun je deze prima bewaren. Als de soep een nachtje in de koelkast heeft gestaan dikt deze namelijk wel wat in en dan kun je 'm de volgende keer verdunnen met de bouillon.)
  7. Schep de soep terug in de pan en warm deze op, indien nodig. Breng de soep op smaak met wat zwarte peper, een beetje zout en optioneel een eetlepel citroensap (of meer/ minder naar smaak). Serveer de soep met de geroosterde kikkererwten en bijvoorbeeld fijngehakte koriander, fijngehakte peterselie, (Griekse) yoghurt en harissa of een andere pittige saus.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *