Heb je zin in een simpele, lichte en vegetarische soep met Oosterse smaken? Die je in vijftien tot twintig minuten op tafel kunt zetten? Dan is dit Chinese groentesoep met tofu en zoodles recept iets voor jou! Ingrediënten die gebruikt worden zijn onder andere Chinese kool, peultjes, shiitakes, courgettes, gember en tofu.
Ga direct naar het onderstaande recept
Over de Chinese groentesoep met tofu en zoodles
Als je mij een jaar geleden zou hebben verteld dat ik nu een foodblog zou hebben, dan had ik je raar aangekeken. En als mij gezegd zou zijn dat ik termen als ‘vegan’, ‘clean eating’ en ‘low carb’ zou gebruiken om een gerecht te beschrijven, dan had ik waarschijnlijk een verdwaasde blik in m’n ogen gehad.
“Ehh, clean eating en low carb… waar héb je het over?”
En als mij was gezegd dat ik vrijwillig een recept een recept zou bedenken met shiitakes, dan had ik over de grond gerold van het lachen (#rofl).
“Ik, iets van een paddenstoel eten? De gedachte alleen al! Belàchelijk.”
En toch komt dat allemaal samen in dit recept voor een Chinese groentesoep met tofu en zoodles. Goh, wat kunnen dingen veranderen in relatief korte tijd.
Wat zijn zoodles?
Misschien vraag je je af wat zoodles zijn? Dat zijn noedels gemaakt van courgette. Het is eigenlijk de Engelse benaming ervoor, waarbij de ‘n’ van noodles vervangen wordt door de ‘z’ van het Engelse woord voor courgette, zucchini. In het Nederlands zou je het wel coedels kunnen noemen, maar dat klinkt toch niet zo leuk als zoodles.
Een bekendere Nederlandse benaming zou ‘courgetti’ zijn geweest, wat duidt op courgette gesneden als spaghetti. Aangezien noedels overwegend toch echt dikker zijn dan spaghetti, en dit gerecht geïnspireerd is door de Chinese keuken en niet door de Italiaanse keuken, ben ik toch voor zoodles gegaan.
De gemakkelijkste manier om zoodles te maken is door een spiraalsnijder (ook wel spiralizer genoemd) te gebruiken. Met zo’n apparaat verander je een hele courgette binnen dertig seconden in lange sliertjes met de dikte van noedels. Je zou dit ook met een mandoline kunnen proberen, of met de hand, en dan zal het je ongetwijfeld lukken. Alleen dan kost het je waarschijnlijk meer tijd en moeite. Wil je meer informatie over een spiraalsnijder? Check dan mijn review van de GEFU Spirelli Spiraalsnijder.
Van Chinese koolsoep naar groentesoep met tofu en zoodles
Het idee voor deze simpele Chinese groentesoep met tofu en zoodles is ontstaan doordat ik na het maken van Gado Gado nog driekwart van een Chinese kool over had. Ik wilde daar gemakshalve een soep voor meerdere dagen van maken zodat ik in het weekend een snelle brunch, lunch of avondmaaltijd zou hebben als ik geen zin had om te koken. Met zo’n naam als Chinese koolsoep, wat deze soep in beginsel was, voelde ik mij gedwongen om er ook andere ingrediënten bij te doen die passen bij de Chinese keuken. En wat klinkt er nou meer Chinees dan shiitake en tofu? Of komt dat alleen maar doordat ik deze woorden momenteel in m’n gedachten met een overdreven Chinees accent uitspreek..?
Chinese noedelsoep met noedels van courgette
Anyway, aangezien een noedelsoep ook wel iets typisch Aziatisch is leek het mij een goed idee om er noedels doorheen te doen. Ook had ik al een aantal dagen een courgette in m’n koelkast liggen waar ik nog steeds geen plan voor had. Noedels + Courgette + Spiralizer = Zoodles. Door de calorierijke noedels in een traditionele noedelsoep te vervangen door deze zoodles krijg je én op een makkelijke manier meer groenten binnen én kun je zeggen dat je een low carb zoodle soep hebt gegeten (en dat klinkt toch ook wel weer interessant).
Oh, en had ik al gezegd dat deze low carb Chinese groentesoep met tofu en zoodles ‘vegan’ is? Om eerlijk te zijn: ik had eigenlijk de neiging om er kippenbouillon en vissaus doorheen te doen, maar dat heb ik toch maar niet gedaan.
Recept Chinese groentesoep met tofu en zoodles
Prep Tijd | 5 minuten |
Kook Tijd | 15 minuten |
Porties |
personen
|
- 150 gram courgette in noedels gesneden
- 100 gram sugar snaps gedopt
- 120 gram Chinese kool grof gesneden
- 80 gram shiitakes in plakjes
- 100 gram tofu in blokjes van 1 cm
- 600 ml groentebouillon
- 2 tl verse gember geraspt
- 1 sjalotje gesnipperd
- 1 teentje knoflook geraspt
- 0,5 groene peper fijngehakt
- 0,5 el mirin
- 0,5 el rijstazijn
- 1 el sojasaus zoutarm
- 0,5 tl palmsuiker (optioneel - naar smaak)
- 0,5 Spaanse peper in reepjes
- 1 bosui in schuine plakjes
- 2 tl sesamzaadjes
- sesamolie een paar druppeltjes
Ingrediënten
Hoofdingrediënten
Smaakmakers
Garnering
|
|
- Breng eerst de groentebouillon aan de kook zodat je die alvast klaar hebt staan. Snijd daarna alle hoofdingrediënten. Leg de noedels van courgette eventueel in een bakje met ijskoud water zodat ze wat steviger worden en mooi opkrullen. Rasp vervolgens de knoflook en gember, snipper het sjalotje in hele kleine stukjes en hak de groene peper (optioneel met zaadlijsten erbij) fijn.
- Bak de gember, knoflook en het sjalotje op middelhoog vuur gedurende een minuutje of twee. Voeg dan de groentebouillon toe en breng (weer) aan de kook. Voeg daar de mirin, rijstazijn en sojasaus aan toe (gebruik de aangegeven hoeveelheden als richtlijn en vertrouw op je eigen smaak). Optioneel kun je wat palmsuiker toevoegen om de basis van de soep iets zoeter te maken.
- Voeg de tofu, sugar snaps en de shiitakes toe en kook deze ingrediënten vijf minuten. Voeg tot slot de Chinese kool toe en kook deze een minuutje mee.
- Snijd ondertussen de Spaanse peper en de bosui. Verdeel de noedels van courgette over de soepborden en schenk de soep erbij. Garneer met de Spaanse peper, bosui en sesamzaadjes. Druppel tot slot voorzichtig een klein beetje sesamolie over de soep (niet te veel, want dan overheerst het alle andere smaken).
Heb je het recept gemaakt?
Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!
Gratis de nieuwste recepten ontvangen?
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!