Japanse Oyakodon (Een kom rijst met kip en ei)

Japanse Oyakodon (Een kom rijst met kip en ei)

Heb je zin in een redelijk simpele avondmaaltijd (of stevige lunch)? En vind je de smaken uit de Japanse keuken lekker? Dan is dit recept voor oyakodon misschien wel iets voor jou. Het gerecht bestaat simpelweg uit boterzachte kipstukjes, ui en ei, zachtjes gegaard in een bouillon op basis van dashi. Je serveert het gerecht in een kommetje met rijst. De naam van het gerecht is een verwijzing naar de ingrediënten die het bevat. Oyakodon (voluit Oyako Donburi) betekent namelijk zoiets “ouder-en-kind rijstkom” Oyako staat voor de ouder en het kind, in dit geval de kip en het ei. Donburi is de verzamelnaam voor Japanse gerechten die in een kom met rijst worden geserveerd. Serveer het gerecht eventueel ook met zoiets als wokgroenten, gestoomde broccoli of een frisse salade.

Paksoisalade met komkommer, quinoa en kip

Paksoisalade met komkommer, quinoa en kip

Yes, het is eindelijk lente! Het leek mij wel toepasselijk om dit seizoen te openen met een recept voor een salade. Ik vond het echter nog iets te koud voor een verfrissende salade met zoiets als fruit erin, dus het is een wat stevigere maaltijdsalade geworden. Een paksoisalade met komkommer, quinoa en kip om precies te zijn. Deze eenvoudige salade wordt op smaak gebracht met een gember-sesamdressing en kan in ongeveer 20 a 25 minuten op tafel staan. Ik heb gerookte kip gebruikt, maar in plaats daarvan kun je natuurlijk ook gebakken kipstukjes of een gegrilde kipfilet gebruiken. Overigens kan ik mij voorstellen dat een vegetarische variant met ei, tofu of tempeh ook prima zal smaken. Het is maar net waar je zin in hebt!

Chinese tomatensoep met ei

Chinese tomatensoep met ei

Heb je zin in een hele simpele tomatensoep die snel klaar is? En lust je eieren? Dan is dit recept voor een Chinese tomatensoep met ei waarschijnlijk iets voor jou! Als je kant-en-klare tomatenblokjes uit pak of blik gebruikt, dan kan deze soep binnen tien a vijftien minuten op tafel staan. Maar ook met verse tomaten die je zelf ontvelt en ontdoet van de zaadjes ben je snel klaar. Bovendien kun je de soep gemakkelijk uitbreiden met ingrediënten zodat het meer een maaltijdsoep wordt. Zie het recept voor suggesties daaromtrent!

Shira-ae met spinazie en wortelen

Shira-ae met spinazie en wortelen

Heb je zin in een eenvoudige, lekkere en veganistische maaltijd met Japans smaken? En vind je tofu lekker? Dan is dit recept voor een Japanse shira-ae met spinazie en wortelen iets voor jou! De shira-ae met spinazie en wortelen is snel klaar en wordt koud geserveerd, waardoor het een ideaal gerecht is op warme zomerse dagen. Bovendien kun je de shira-ae (een “dressing” gemaakt van tofu) ook gebruiken om allerlei andere groenten mee op smaak te brengen. Ben je dus geen fan van spinazie en/ of wortelen? Gebruik dan bijvoorbeeld sperzieboontjes of groene asperges!

Hoisin kalkoen met courgette noedels en champignons

Hoisin kalkoen met courgette noedels en champignons

Heb je zin in een gezonde avondmaaltijd waarvoor je geen uren in de keuken hoeft te staan? En vind je de smaak van hoisinsaus lekker? Dan is dit recept voor hoisin kalkoen met courgette noedels en champignons iets voor jou! Deze wokschotel is redelijk laag in koolhydraten doordat je noedels van courgette gebruikt in plaats van normale noedels. Bovendien bevat het gerecht daardoor een flinke hoeveelheid groente, wat ook niet verkeerd is. Overigens kun je in plaats van kalkoenfilet prima zoiets als kipfilet, rundvlees of tofu gebruiken. Ben je geen fan van champignons? Ook die kun je natuurlijk vervangen voor iets anders. In het recept geef ik enkel voorbeelden!

Pittige tofu met sesamzaadjes, gember en groenten

Pittige tofu met sesamzaadjes, gember en groenten

Heb je zin in een vegetarische wokschotel met een beetje pit? Dan is dit recept voor pittige tofu met sesamzaadjes, gember en groenten iets voor jou! Natuurlijk kun je het gerecht zo pittig maken als je zelf wilt door de hoeveelheid Sriracha in de saus aan te passen. Ook kun je het gerecht gemakkelijk veganistisch en/ of glutenvrij maken, indien je dat wilt. Serveer de wokschotel bijvoorbeeld met zilvervliesrijst of noedels voor een complete, lekkere en redelijk gezonde maaltijd!

Zomerse groentesalade uit de wok

Zomerse groentesalade uit de wok

Heb je zin in een simpele, kleurrijke en smaakvolle salade? Dan is deze zomerse groentesalade uit de wok misschien wel iets voor jou! De salade bevat zes verschillende groenten, waaronder rode kool, wortelen en sugar snaps. (Uiteraard kun je ook groenten gebruiken die jíj lekker vindt.)

Pittige Koreaanse komkommersalade (Oi-Muchim)

Pittige Koreaanse komkommersalade (Oi-Muchim)

Kun je pittig eten wel waarderen? En vind je komkommers lekker? Dan is dit recept voor een pittige komkommersalade iets voor jou! De salade is gebaseerd op het Koreaanse bijgerecht Oi-Muchim. Je kunt deze simpele salade binnen een handomdraai op tafel zetten, wat wel zo fijn is. Bovendien smaakt ‘ie ook niet verkeerd!

Chinese groentesoep met tofu en zoodles

Chinese groentesoep met tofu en zoodles

Heb je zin in een simpele, lichte en vegetarische soep met Oosterse smaken? Die je in vijftien tot twintig minuten op tafel kunt zetten? Dan is dit recept voor een Chinese groentesoep met tofu en zoodles iets voor jou! Ingrediënten die gebruikt worden zijn onder andere Chinese kool, peultjes, shiitakes, noedels van courgette, gember en tofu.

Gado Gado (Indonesische groentesalade met pindasaus)

Gado Gado (Indonesische groentesalade met pindasaus)

Heb je wel eens Gado Gado besteld bij een Chinees-Indisch restaurant? En wil je het zelf maken? Dan is dit recept iets voor jou! Gado Gado maken is gelukkig heel gemakkelijk. Ook is het gerecht vrij snel klaar. Het snijden van alle ingrediënten kost wel wat tijd, maar als je daarmee klaar bent heb je de helft van het werk al gedaan.