Shira-ae met spinazie en wortelen

Shira-ae met spinazie en wortelen | Gewooneenfoodblog.nl

Heb je zin in een eenvoudige, lekkere en veganistische maaltijd met Japans smaken? En vind je tofu lekker? Dan is dit recept voor een Japanse shira-ae met spinazie en wortelen iets voor jou! Het gerecht:

  • Bevat sappige spinazie, wortelen met een bite en tofu met umami
  • Kun je op zich wel in vijftien a twintig minuten klaarmaken
  • Wordt koud geserveerd
  • Is ideaal op warme zomerse dagen
  • Kun je ook maken met andere groenten dan spinazie en wortelen
  • Vond ik het lekkerste gerecht dat ik in tijden had gegeten (maar ik had wel erge trek én een kleine kater)

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de shira-ae met spinazie en wortelen

Mijn recept voor kip teriyaki is al tijden één van de populairste recepten op deze blog. Toch is het al meer dan een jaar het enige recept voor een Japans gerecht dat ik met je heb gedeeld. Aangezien uit mijn poll is gebleken dat er toch een beetje vraag is naar Japanse gerechten werd het dus tijd voor een tweede recept. Dat is dit recept voor een shira-ae met spinazie en wortelen geworden! (Het uitwerken van dit recept stond heel toevallig ook al een tijdje op mijn planning.)

Spinazie wortel shira-ae | Gewooneenfoodblog.nl

Wat is shira-ae?

Shira-ae (ook wel geschreven als shiraae of 白和え, maar dat laatste is wat minder makkelijk) is een verzamelnaam voor gerechten met een “dressing” van verkruimelde tofu. Ik heb dressing tussen aanhalingstekens gezet, want het lijkt niet echt op een Westerse dressing. Tofu pasta klinkt wat dat betreft misschien beter. Anyways, de verkruimelde tofu wordt op smaak gebracht met sesampasta en klassieke Japanse ingrediënten zoals mirin, sojasaus en miso. Vervolgens kun je deze “tofu dressing” gebruiken om geblancheerde groenten op smaak te brengen. Zoals uit de naam van dit recept blijkt heb ik gekozen voor spinazie en wortelen, maar je kunt bijvoorbeeld ook sperziebonen, groene asperges of zelfs boerenkool gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om alleen spinazie of alleen wortelen te gebruiken.

Spinazie wortel shira-ae als vegetarisch hoofdgerecht

Voor zover ik weet is een shira-ae normaal gesproken een bijgerecht. In Japanse restaurants krijg je het ook wel als amuse voorgeschoteld. Met een portie rijst erbij is deze shira-ae met spinazie en wortelen naar mijn idee tevens geschikt als volwaardig hoofdgerecht. (Zo eet ik het dan ook.) Mijn versie bevat namelijk 250 gram groente en 100 gram tofu per persoon. Prima, toch? Natuurlijk kun je het wel als bijgerecht in combinatie met een paar andere gerechtjes eten, maar dan dien je de hoeveelheden die je per persoon gebruikt iets aan te passen.

Japanse shira-ae maken | Gewooneenfoodblog.nl
Stamp wat sesamzaadjes fijn, voeg uitgelekte tofu toe en stamp de tofu fijn zodat er een grove pasta ontstaat. Doe er enkele smaakmakers bij en meng alles goed door elkaar. Voeg deze shira-ae tot slot toe aan geblancheerde groenten. Dat is alles!

Spinazie wortel shira-ae maken

De spinazie wortel shira-ae is eigenlijk heel simpel om te maken. De spinazie dien je slechts twintig a dertig seconden te koken zodat deze niet rauw meer is. Vervolgens koel je de spinazie snel terug in een kom met ijskoud water. De wortelen dien je in dunne stokjes te snijden en een minuutje te koken, alvorens ze terug te koelen. (Of je kookt ze langer dan wel korter, afhankelijk van hoe gaar je ze wilt hebben.)

Op naar de dressing van verkruimelde tofu. De ingrediënten die je dient te gebruiken om de tofu op smaak te brengen liggen niet vast of zoiets. Ik heb gekozen voor sesamzaadjes, tahini, miso, mirin, sojasaus en een klein beetje kokosbloesemsuiker. Dat zijn er op zich aardig veel en je hebt ze misschien niet allemaal standaard in huis. Je kunt echter best een ingrediënt of twee achterwege laten voor een soortgelijk resultaat. In plaats van miso kun je bijvoorbeeld wat extra sojasaus gebruiken. Aangezien tahini van sesamzaadjes gemaakt wordt kun je de sesamzaadjes eventueel weglaten óf je gebruikt juist meer sesamzaadjes en laat de tahini achterwege. (In plaats van tahini gebruik je overigens idealiter Japanse sesampasta, mocht je die in huis hebben.) Heb je wel sake, maar geen mirin? Gebruik dan gerust sake en voeg wat meer suiker toe indien je dat nodig vindt.

Shira-ae met spinazie en wortelen | Gewoon een foodblog!

Recept shira-ae met spinazie en wortelen

Recept Afdrukken
Shira-ae met spinazie en wortelen
Dit is een recept voor een vegetarisch hoofdgerecht met tofu, spinazie en wortelen. In het recept geef ik aan een vijzel te gebruiken om de sesamzaadjes grof te vermalen en de tofu mee te verkruimelen. In plaats daarvan kun je natuurlijk ook een foodprocessor gebruiken; zorg er dan wel voor dat je de tofu niet zo fijn maalt dat er een egale massa ontstaat. Een andere optie is om de tofu met een vork of aardappelstamper fijn te prakken. Ook kun je de tofu door een zeef drukken (dat is volgens mij traditioneel).
Spinazie en wortelen met tofu dressing (Shira-ae) | Gewooneenfoodblog.nl
Maaltijd Diner
Keuken Aziatisch, Japans
Prep Tijd 20 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Maaltijd Diner
Keuken Aziatisch, Japans
Prep Tijd 20 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Spinazie en wortelen met tofu dressing (Shira-ae) | Gewooneenfoodblog.nl
Instructies
  1. Voor dit recept heb je ongeveer 1/3e blok tofu per persoon nodig. Snijd dit stuk tofu in twee plakken en snijd deze plakken doormidden zodat je vier grote blokjes overhoudt. Omwikkel de blokjes met een keukenpapiertje en zet er iets zwaars op (zoals een bord, snijplank of pan) zodat de tofu goed uit kan lekken. Laat de tofu zo staan totdat je het nodig hebt.
  2. Zet een grote pan met water op, doe er wat zout bij en breng het water aan de kook. Kook de in luciferstokjes gesneden wortel in een minuutje beetgaar en doe ze in vervolgens in een kom met ijskoud water. Kook daarna de spinazie twintig a dertig seconden en leg ook de spinazie in een kom met ijskoud water.
  3. Rooster de sesamzaadjes op hoog vuur in een droge pan totdat ze licht beginnen te verkleuren. Plaats de sesamzaadjes in een vijzel en maal ze fijn. Dep de blokjes tofu goed droog, voeg toe aan de vijzel en vermaal de tofu tot een grove pasta. Voeg de resterende ingrediënten (mirin, miso, sojasaus, tahini en suiker) beetje bij beetje toe totdat je de gewenste smaak hebt bereikt.
  4. Laat zowel de spinazie als de wortelen goed uitlekken en voeg deze toe aan de tofu "dressing". Meng tot slot alles door elkaar en serveer het gerecht direct of zet het in de koelkast totdat je het nodig hebt.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *