Havermoutpap met blauwe bessen, banaan en vanille

Havermoutpap met blauwe bessen, banaan en vanille | Gewooneenfoodblog.nl

Heb je zin in een gezond ontbijt dat de maag goed vult én snel klaar te maken is? Dan is dit recept voor havermoutpap met blauwe bessen, banaan en vanille iets voor jou! Dit simpele ontbijtje:

 • Staat binnen tien minuten voor je neus
 • Bevat alvast de dagelijks aanbevolen twee porties fruit
 • Is rijk aan vezels (en een beetje eiwitten) dankzij de havermout
 • Bevat zowel snelle als langzame koolhydraten
 • Levert de nodige energie om de ochtend door te komen (al dan niet in combinatie met een koffie of twee)

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de havermoutpap met blauwe bessen, banaan en vanille

De categorie met ontbijtrecepten is al sinds de start van de blog een categorie waar weinig recepten aan toegevoegd worden. Ik ontbijt zelf wel, daar ligt het niet aan. Mijn ontbijt is echter vrijwel altijd ongeveer hetzelfde en eerlijk gezegd is het niet zo’n spannend ontbijt. Bovendien heb ik doordeweeks echt niet de tijd om uitgebreid foto’s van mijn ontbijt te maken voordat ik naar mijn werk moet gaan 🙂 . Om wat meer variatie in mijn recepten te brengen heb ik afgelopen weekend toch eindelijk even de tijd genomen om mijn ontbijt uit te werken tot een klein recept en er wat foto’s van te maken. Dat is dit recept voor havermoutpap met blauwe bessen, banaan en vanille geworden (ook wel bekend als ‘mijn standaard ontbijt’).

Havermout met banaan en blauwe bessen | Gewooneenfoodblog.nl

Oké oké, mijn standaard ontbijt is ietsjes anders

Nou ja, mijn standaard ontbijt is de havermoutpap met blauwe bessen, banaan en vanille niet helemaal. Ik maak vooral doordeweeks elke ochtend wel havermoutpap met een banaan en een tweede fruitsoort. Meestal komt die tweede fruitsoort uit de diepvries en vaak zijn het inderdaad blauwe bessen. (Al tijdens het ontbijt twee stuks fruit naar binnen werken vind ik wel zo fijn; heb ik die in ieder geval alvast binnen.) Ik voeg doorsnee genomen echter nooit vanille toe aan de havermout en ook laat ik de honing meestal achterwege die wel in dit recept vermeld wordt. Met die ingrediënten erbij vond ik de havermoutpap echter wat “recept waardiger” 🙂 . Ben je geen zoetekauw? Laat deze dan ook achterwege.

Een ander verschil is de hoeveelheid havermout die ik in het recept aangeef te gebruiken. In het recept geef ik aan 50 gram te gebruiken en dat is al iets meer dan de 40 gram die aanbevolen wordt. (Met 50 gram krijg je de hoeveelheid havermoutpap die je op de foto’s ziet.) Ik moet echter bekennen dat ik met zo’n hoeveelheid alweer trek krijg als  ik net een klein uurtje aan het werk ben. Zelf gebruik ik dan ook meestal ergens tussen de 65 en 80 gram havermout. Maar ik ben misschien een erg grote eter, dat kan 🙂 . Als je zelf aan 40 gram genoeg hebt kun je dat natuurlijk gebruiken en er iets minder (plantaardige) melk aan toevoegen. Beschouw je jezelf ook als een grote eter? Gebruik dan bijvoorbeeld 60 gram en voeg eventueel wat water toe als de havermoutpap niet smeuïg genoeg is.

Havermoutpap maken met blauwe bessen en banaan | Gewooneenfoodblog.nl
Doe alle ingrediënten in een pannetje, kook de havermout enkele minuten en voilà: de havermoutpap met blauwe bessen, banaan en vanille is klaar.

Havermoutpap met blauwe bessen, banaan en vanille afmaken

De havermoutpap met blauwe bessen, banaan en vanille smaakt op zichzelf al prima. Toch doe ik er meestal nog wel wat andere dingen zodat het nóg lekkerder wordt en/ of meer vult. Ingrediënten die ik er regelmatig aan toevoeg zijn bijvoorbeeld:

 • Twee eetlepels magere kwark
 • Een maatschep eiwitpoeder (in de smaak vanille)
 • Een mespuntje kaneel
 • Een eetlepel pindakaas of notenboter
 • Een halve eetlepel kokosrasp
 • Een klein handje noten zoals amandelen of cashewnoten
 • Een flinke theelepel hennepzaad en/ of chiazaad
 • Een brokje fijngehakte pure chocolade

En dan kan de havermout met blauwe bessen, banaan en vanille er uiteindelijk uitzien zoals op de onderstaande foto. (Hoewel ik het vaak rechtstreeks uit de pan eet. Misschien een beetje onbeschaafd, maar dat scheelt weer afwas.)

Havermoutpap met blauwe bessen, banaan en vanille | Gewoon een foodblog!

Recept havermoutpap met blauwe bessen, banaan en vanille

Recept Afdrukken
Havermoutpap met blauwe bessen, banaan en vanille
Dit is een simpel recept voor havermoutpap met blauwe bessen, banaan en vanille. Ik maak de havermoutpap met halfvolle melk, maar je kunt zelf natuurlijk rijstmelk, sojamelk, cashewmelk of een andere plantaardige melk gebruiken.
Havermoutpap met blauwe bessen, banaan en vanille | Gewooneenfoodblog.nl
Maaltijd Ontbijt
Keuken Algemeen
Kook Tijd 8 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Maaltijd Ontbijt
Keuken Algemeen
Kook Tijd 8 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Havermoutpap met blauwe bessen, banaan en vanille | Gewooneenfoodblog.nl
Instructies
 1. Voeg alle ingrediënten toe aan een steelpannetje, roer ze door elkaar en breng de havermoutpap aan de kook. (Houd eventueel 25 gram blauwe bessen en een klein deel van de banaan achter de hand ter garnering.) Zet het vuur lager zodat de melk net tegen het kookpunt aanzit en kook de havermout twee tot vijf minuten. Roer af en toe, want het kan snel aanbranden. Voeg eventueel wat warm water toe als de havermoutpap niet smeuïg genoeg is.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *