Rode bieten smoothie met blauwe bessen en banaan

Rode bieten smoothie met blauwe bessen en banaan | Gewooneenfoodblog.nl

Heb je zin in een smoothie waarmee je jouw dag goed kunt beginnen of waarmee je een middagdipje de baas kunt worden? Dan is dit recept voor een rode bieten smoothie met blauwe bessen en banaan iets voor jou! Deze smoothie:

  • Is een gemakkelijke manier om 100 gram groente binnen te krijgen
  • Levert snel energie, wat vooral ’s ochtends handig kan zijn
  • Bevat ingrediënten die zowel bloeddruk als slechte cholesterol kunnen verlagen
  • Bevat veel vitamines (waaronder belangrijke antioxidanten) en mineralen
  • Is zuivelvrij als je de kwark achterwege laat, mocht je geen zuivel drinken/ eten
  • Smaakt prima!

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de rode bieten smoothie met blauwe bessen en banaan

Hoewel ik nu al een klein anderhalf jaar met deze blog bezig ben (wat gaat de tijd toch snel!) heb ik in al die tijd pas één smoothie recept geplaatst. Best sneu eigenlijk, dat ik een hele categorie op mijn website geweid hebt aan smoothies en dat er al ruim zestien maanden lang maar één receptje opstaat. Bovendien is het niet zo dat ik ze niet lekker vind, want ik drink wekelijks een smoothie of twee. Genoeg reden dus om het aantal smoothie recepten op mijn blog wat uit te breiden! Maar waarmee moest ik de smoothie stilte doorbreken? Uiteindelijk heb ik gekozen voor deze gezonde rode bieten smoothie met blauwe bessen en banaan.

Ingrediënten rode bieten smoothie | Gewoon een foodblog!
What you need, this smoothie’s got it

IJskoude smoothie in de winter? Hm.

Ik had eerlijk gezegd al een maandje het idee om dit smoothie recept te plaatsen. Maar ja, aangezien het de laatste weken best koud was vond ik een ijskoude smoothie niet zo toepasselijk. Warme chocolademelk past tenslotte beter bij schaatstochten dan iets met ijsblokjes erin. Gelukkig scheen de zon afgelopen woensdag eindelijk weer volop! Dit leek mij dan ook een goed moment om mijn recept voor een rode bieten smoothie met blauwe bessen en banaan met je te delen. (Nou ja, eigenlijk ben ik te laat aangezien het mooie weer voorlopig voorbij is… maar ik doe nog even alsof het mooi weer blijft.)

Rode bieten smoothie met blauwe bessen en banaan maken | Gewoon een foodblog!
Blend alle ingrediënten in een blender of foodprocessor et voilà, rode bieten smoothie is klaar

Gezonde rode bieten smoothie met blauwe bessen en banaan maken

Ik probeer elke dag minimaal 250 a 300 gram groenten te eten, maar aangezien ik ’s middags brood eet moet ik al die groenten ’s avonds naar binnen werken. Vooral met een pasta is dat soms lastig (tenzij je tomatensaus als groente rekent). Op zo’n dag is een ontbijtje of tussendoortje met groenten erin ideaal. Zoals deze rode bieten smoothie met blauwe bessen en banaan bijvoorbeeld! Het ene rode bietje dat erin zit is toch goed voor ruim honderd gram groente. Bovendien is de smoothie snel klaar, wat vooral ’s ochtends welkom is. Je gooit alle ingrediënten in een foodprocessor of keukenmachine en een paar minuten later kun je er al van genieten. Daarbij heeft de smoothie enkele gezondheidsvoordelen. Kijk maar eens naar enkele ingrediënten:

Rode bieten

Rode bieten bevatten veel eiwitten, vezels, antioxidanten en de stof nitraat. Nitraat zorgt voor een betere zuurstoftoevoer naar de spieren, wat leidt tot een verbetert uithoudingsvermogen tijdens het sporten. Ook helpen nitraten de bloeddruk te verlagen.

Blauwe bessen

Blauwe bessen zijn rijk aan antioxidanten en kunnen daarmee het cholesterol verlagen. Ook zijn blauwe bessen rijk aan kalium, calcium en magnesium en deze stoffen helpen om hoge bloeddruk te verlagen.

Bananen

Net zoals blauwe bessen zitten ook bananen vol met kalium en kunnen zij bijdragen aan het verlagen van een te hoge bloeddruk. Daarbij levert een banaan snelle energie, wat ’s ochtends of ’s middags vaak wel welkom is!

Rauwe cacao

Ook rauwe cacao is rijk aan antioxidanten en helpt zodoende de bloeddruk te reguleren. Daarbij kan ook rauwe cacao bijdragen aan een daling van het ‘slechte’ cholesterol en een verhoging van het goede choleterol. Bovendien smaakt het natuurlijk gewoon lekker (en dat is eigenlijk dé reden dat ik het aan de smoothie had toegevoegd).

Magere kwark

Magere kwark is laag in vet, is eiwitrijk én bevat veel calcium en vitamine K2. Calcium is o.a. noodzakelijk voor de onderhoud van botten en vitamine K2 zorgt ervoor dat calcium in de botten blijft in plaats van dat het terecht komt in de bloedvaten. Daarbij zorgt vitamine K2 ook voor schone bloedvaten en kan het aderverkalking tegengaan.

Kokosdrink

Ik heb dit keer Alpro Coconut Original kokosnootdrink aan de rode bieten smoothie toegevoegd. Deze bevat geen toegevoegde suikers en bevat slechts 40 kcal per 200 milliliter. Daarbij is de kokosdrink een bron van vitamine B12, welke bijdraagt aan de vermindering van vermoeidheid (volgens de verpakking). Ook altijd prettig! In plaats van deze kokosdrink kun je bijvoorbeeld ook kokoswater, amandelmelk, kokosmelk, sojamelk, rijstmelk of gewoon halfvolle melk gebruiken.

Rode bieten smoothie als ontbijt?

Houd je van een stevig ontbijt? Dan zou je het recept misschien enigszins aan kunnen passen zodat je er langer een verzadigd gevoel aan overhoudt. In dat geval zou je bijvoorbeeld de hoeveelheid kwark kunnen verdubbelen, er een paar eetlepels havermeel (fijngemalen havermout) doorheen kunnen doen en bijvoorbeeld een schepje eiwitpoeder kunnen toevoegen. Zelf doe ik dat laatste bijvoorbeeld wel vaak.

Rode bieten smoothie met blauwe bessen en banaan | Gewoon een foodblog

Recept rode bieten smoothie met blauwe bessen en banaan

Benodigdheden:

Heb je nog geen foodprocessor of blender? En wil je er misschien eentje kopen? Lees dan mijn review van de Bosch MCM3501M MultiTalent 3 Foodprocessor.

Recept Afdrukken
Rode bieten smoothie met blauwe bessen en banaan
Dit is een recept voor een rode bieten smoothie met blauwe bessen en banaan. Je kunt zowel gekookte bieten als rauwe bieten gebruiken. Drink je de smoothie 's ochtends en houd je van een stevig ontbijt? Dan zou je bijvoorbeeld de hoeveelheid kwark kunnen verdubbelen en/ of er een paar eetlepels havermout aan kunnen toevoegen.
Maaltijd Smoothie
Keuken Algemeen
Prep Tijd 6 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Smoothie
Keuken Algemeen
Prep Tijd 6 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Doe alle ingrediënten in een foodprocessor of blender en laat de machine draaien totdat je een smoothie hebt. Als de banaan en de rode biet aan de grote kant zijn, dan is de smoothie misschien iets te dik. Voeg dan gewoon wat water of extra kokosdrink toe. Vind je de smoothie niet zoet genoeg? Voeg dan eventueel zoiets als agavesiroop, honing of stevia toe.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Eén antwoord op “Rode bieten smoothie met blauwe bessen en banaan”

  1. Ik heb vandaag rode biet met banaan blauwe bessen en Yohurt gemaakt alhoewel ik geen fan ben van rode biet vind ik het heel lekker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *