Smoothie Bowl met rode biet, tofu en blauwe bessen

Super Smoothie Bowl in kommetje | Gewooneenfoodblog.nl

Drink je vaak een smoothie ’s ochtends en wil je eens iets anders proberen? Of ben je specifiek op zoek naar een recept voor een gezond ontbijt met veel proteïne, vitamines en andere voedingsstoffen? Of heb je gewoon inspiratie nodig voor een ontbijt dat niet uit bruinbrood met beleg bestaat? In alle gevallen is deze smoothie bowl met rode biet, tofu en blauwe bessen iets voor jou!

… tenzij je écht niet van rode biet houdt natuurlijk (de tofu proef je niet, ik beloof het).

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de smoothie bowl met rode biet, tofu en blauwe bessen

Soms verzin ik iets en dan denk ik bij mijzelf: dit kán toch niet lekker worden. En dan wil ik het toch uitproberen. Het grootste gedeelte van de tijd is het ook niet echt lekker, maar heel af en toe word ik positief verrast. Zo’n moment had ik vanochtend toen ik als ontbijt dit Smoothie Bowl met rode biet, tofu & blauwe bessen recept bedacht. Klinkt appetijtelijk, toch?

Wat is een smoothie bowl?

Een smoothie bowl is eigenlijk het grote broertje van een smoothie. Of het grote zusje, het is maar net aan welke benaming je de voorkeur aan geeft. Gezien die roze/ paarse kleur van deze smoothie bowl is ‘het grote zusje’ waarschijnlijk eigenlijk meer op z’n plaats. Het komt erop neer dat je gewoon een smoothie maakt zoals je dat normaal gesproken misschien ook doet, maar je voegt minder vocht toe zodat ‘ie wat dikker wordt.

Smoothie bowl met rode biet, tofu en blauwe bessen | Gewoon een foodblog!

Vervolgens kun je deze dikkere smoothie in een kommetje serveren en voorzien van allerlei toppings zoals noten, zaden, granola, vers fruit en kokosrasp. Hierdoor kun je ook ingrediënten toevoegen die je lekker vindt en die je normaal gesproken niet zo snel in de drinkbare variant zou doen. Bovendien heb je iets om op te kauwen, waardoor het – in mijn ogen – toch wat meer lijkt op een echt ontbijt.

Ontstaan van deze smoothie bowl

Ik heb laatst bedacht dat ik wil proberen een klein e-boekje te maken met wat nieuwe recepten. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. Nou ja, om te kijken óf ik dat kan (en dan doel ik op het ontwerpen van iets dat er wel oké uitziet). Het thema van dit gratis kookboekje zal waarschijnlijk ‘glutenvrij’ worden. Een ontbijtrecept dat ik hiervoor wil maken is een smoothie bowl met o.a. avocado.

Mogelijke voorkanten "Gewoon Glutenvrij" | Gewooneenfoodblog.nl
Twee mogelijke voorkanten. Welke vind jij beter? De foto’s op de eerste zijn slechts ter voorbeeld (die zijn nl. nog van oude recepten die nét niet goed genoeg waren om online te plaatsen).

… Dan maar rode biet, tofu en blauwe bessen

Echter waren mijn avocado’s nog niet helemaal rijp vanochtend, dus het werd tijd voor iets anders. In m’n koelkast vond ik nog een geopend pak tofu dat ik was vergeten en dat er al vijf dagen stond (een overblijfsel van mijn vegetarische Chinese groentesoep met tofu en zoodels). Ook had ik al een tijd lang zo’n pakje met gekookte bieten in m’n kast liggen omdat ik een keer rode bieten hummus wilde maken. Hm, oké. Dan maar rode bieten combineren met tofu? Er zijn vast wel veel vreemdere combinaties. Alleen om het nou als ontbijt te nemen, daar was ik nog niet helemaal zeker over.

Smoothie bowl met rode biet, tofu en blauwe bessen | Gewoon een foodblog!

Om die mooie kleur die de rode biet de smoothie bowl geeft te behouden heb ik er blauwe bessen bijgedaan. Ook zorgen de blauwe bessen voor een hoognodige frisse smaak. Bevroren banaan is toegevoegd voor het zoetje, een mooie structuur en voedingsstoffen (gelukkig wordt vrijwel alles beter met banaan). Een klein beetje halvolle melk, wat kokosrasp en tot slot 100 gram magere kwark zorgden voor een smaak en textuur waar ik zeker tevreden mee was!

Oh, en er zitten natuurlijk chiazaadjes en wat gebroken lijnzaad doorheen. Want welke zelfrespecterende gezonde smoothie bowl bevat nou geen chiazaad en/ of lijnzaad? Zoals je ziet vond ik het niet nodig om er iets doorheen te doen wat het extra zoet maakte, zoals honing, agavesiroop of vanille. Wellicht dat jij daar anders over denkt, dus voel je vrij om er je favoriete zoetmaker bij te doen. Ikzelf miste aanvankelijk eigenlijk eerder iets zuurs en vandaar dat ik meer magere kwark heb toegevoegd dan ik van plan was. Wat overigens ook lekker zou zijn om erdoorheen te doen is een eiwitpoeder met een smaak als aardbeien, zomerfruit of frambozen!

Smoothie bowl met rode biet, tofu en blauwe bessen | Gewooneenfoodblog.nl

Toppings voor de smoothie bowl met rode biet, tofu en blauwe bessen

In principe kan je alles wat je lekker vindt over deze smoothie bowl met rode biet, tofu en blauwe bessen doen. Alhoewel, alles? Sommige smaken gaan wellicht niet zo goed samen. Ik heb ervoor gekozen om er wat extra kokos, banaan, blauwe bessen, chiazaad en lijnzaad over te doen. Plus een speciaal ingrediënt: pure chocolade! Ik zat even te twijfelen over een Granny Smith appel in plaats van banaan, want die friszure smaak lijkt mij er goed bij passen. Oh, en ik was van plan om er nog een beetje walnoten en granaatappelpitjes overheen te doen. Maar dat herinnerde ik mij helaas pas weer nadat ik de smoothie bowl op had. Het kommetje ging ook zo snel leeg.

Smoothie bowl met rode biet, tofu en blauwe bessen | Gewooneenfoodblog.nl

Recept smoothie bowl met rode biet, tofu en blauwe bessen

Benodigdheden:

Recept Afdrukken
Smoothie Bowl met rode biet, tofu en blauwe bessen
Maaltijd Ontbijt
Keuken Algemeen
Prep Tijd 5 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Smoothie bowl
Mogelijke toppings
Maaltijd Ontbijt
Keuken Algemeen
Prep Tijd 5 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Smoothie bowl
Mogelijke toppings
Instructies
  1. Plaats alles voor de smoothie bowl in een blender of keukenmachine en maak er een smoothie van met de dikte van kwark. Voeg eventueel beetje bij beetje de melk toe zodat 'ie niet ineens te vloeibaar wordt. Schenk de smoothie in een bowl en voorzie deze van de toppings die je lekker vindt.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *