Quinoasalade met rode biet, sinaasappel en feta

Quinoasalade met rode biet, sinaasappel, feta en walnoten | Gewoon een foodblog!
Quinoasalade met rode biet, sinaasappel, feta en walnoten

Over de quinoasalade met rode biet, sinaasappel, feta en walnoten

Heb je tijdens kerst misschien iets te veel gegeten en ben je op zoek naar een gezonde, lichte maaltijdsalade? Dan is deze lauwwarme quinoasalade met rode biet, sinaasappel, feta en walnoten wellicht iets voor jou. Dit frisse gerecht doet je misschien meer aan de lente dan aan de winter denken, maar goed, datzelfde geldt voor de temperatuur buiten! Om het gerecht toch nog een winterse touch te geven worden de gekookte bieten licht op smaak gebracht met (onder andere) kaneel.

Eigenlijk is deze quinoasalade met rode biet en sinaasappel grotendeels gemaakt van de overblijfselen van ingrediënten die ik had gebruikt voor het voorgerecht op Tweede Kerstdag. Om er echter een complete maaltijd van te maken heb ik ervoor gekozen om er quinoa aan toe te voegen. Ik zal even te twijfelen tussen quinoa en couscous… tot ik erachter kwam dat ik geen couscous meer in huis had. Gelukkig neeg ik toch meer naar quinoa.

Quinoasalade met rode biet, sinaasappel, feta en walnoten | Gewoon een foodblog!

Ik heb voorgekookte rode bietjes gebruikt, waardoor deze quinoasalade lekker snel klaar is. Je kunt natuurlijk ook verse rode bieten gebruiken en deze 40-60 minuten koken (afhankelijk van de grootte van de bieten). De gekookte bieten worden vervolgens kort opgewarmd in een soort van siroop/ marinade/ dressing gemaakt van honing, sinaasappelsap, rode wijnazijn, citroensap en kaneel. Dit mengsel dient tevens als dressing voor de quinoa. Door de rode bietjes kort op te warmen in dit mengsel versterk je de zoetige smaak van de bieten en krijgen ze een klein zuur accentje dankzij de rode wijnazijn.

Verder is dit recept vrij minimalistisch aangezien mijn voorraadkast afgelopen zondag, toen ik deze quinoasalade maakte, behoorlijk leeg was. Je kunt er natuurlijk ingrediënten aan toevoegen die je lekker vindt (of ingrediënten vervangen door een soortgelijk ingrediënt). Zo kun je bijvoorbeeld een rood uitje, sjalotje of bosuitje aan de lauwwarme quinoasalade met rode biet toevoegen. De feta in dit recept zou je kunnen vervangen door geitenkaas, de sinaasappel door bloedsinaasappel en de walnoten door amandelen of hazelnoten. De rode wijnazijn zou je kunnen vervangen door balsamicoazijn of appelazijn voor een iets andere smaak. In plaats van rucola zou je waterkers kunnen gebruiken. Overigens geef ik in de receptuur een kleine hoeveelheid rucola per persoon aan. Daar kun je gerust meer van maken.

Heb je meer zin in een quinoasalade met rode biet, peer en hüttenkäse? Bekijk dan dit recept.

Quinoasalade met rode biet, sinaasappel, feta en walnoten | Gewoon een foodblog!
Eet smakelijk!

Quinoasalade met rode biet, sinaasappel en feta recept

Recept Afdrukken
Quinoasalade met rode biet, sinaasappel en feta
Dit is een recept voor een lichte maaltijdsalade met quinoa, rode biet, sinaasappel, walnoten en rucola. In de receptuur geef ik relatief weinig quinoa en rucola aan, maar daar kun je natuurlijk meer van toevoegen als je een beetje trek hebt.
Keuken Algemeen
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Keuken Algemeen
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Instructies
  1. Kook de quinoa gaar volgens de verpakking.
  2. Rooster ondertussen de walnoten zo'n twee a drie minuten in een droge koekenpan op middelmatig vuur.
  3. Maak tegelijkertijd de sinaasappel schoon en snijd 2/3e van de sinaasappel in mooie partjes. Het sap van de overige 1/3e sinaasappel wordt gebruikt voor de siroop/ marinade/ dressing. Snijd ook de rode biet in partjes.
  4. Haal de geroosterde walnoten uit de pan en leg ze apart. Temper het vuur onder de pan, haal er een keukenpapiertje doorheen en doe een kaneelstokje in de pan. Rooster het kaneelstokje een minuutje. Voeg dan het sap van 1/3 sinaasappel toe aan de pan. Voeg ook de honing, rode wijnazijn, het citroensap en een klein beetje water toe aan de pan. Meng alles goed door elkaar en breng het zachtjes aan de kook. Ik raad overigens aan om de honing, azijn en citroensap beetje bij beetje toe te voegen totdat je gewenste balans tussen zoet en zuur hebt. Jouw smaak is allicht anders dan die van mij, dus misschien dat je een iets andere verhouding lekker vindt dan dat ik in dit recept aangeef. Breng tot slot op smaak met een klein beetje zout en een snufje peper.
  5. Voeg de rode biet toe aan deze siroop, hussel alles goed door elkaar zodat alle partjes biet bedekt zijn en temper het vuur. Laat de smaken intrekken en zet het vuur na zo'n drie tot vijf minuten uit. Laat de bietjes in de pan totdat de quinoa gaar is en een beetje is afgekoeld.
  6. Meng de olijfolie door de rucola, hak de walnoten in grove stukken en verkruimel de feta.
  7. Alle ingrediënten zijn nu klaar voor gebruik. Je kunt alles simpelweg door elkaar gooien, wat ik zou hebben gedaan als ik er geen foto's voor dit recept van wilde maken. Wil je de quinoasalade op een soortgelijke manier serveren? Haal dan de partjes rode biet uit de pan en voeg de overgebleven siroop/ marinade toe aan de quinoa. Roer alles goed door elkaar en leg de quinoa in een verticale lijn op het bord. Leg daar om en om partjes sinaasappel en rode biet op. Strooi vervolgens de gehakte walnoten en verkruimelde feta overheen. Drapeer er tot slot nonchalant wat blaadjes rucola overheen.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *