Rucola salade met aardbeien, feta en komkommer

Rucola salade met aardbeien, feta en komkommer | Gewooneenfoodblog.nl

Heb je zin in een zomerse salade? En vind je zowel aardbeien als feta lekker? Dan is dit recept voor een rucola salade met aardbeien, feta en komkommer iets voor jou! Deze salade:

  • Is supersnel gemaakt
  • Zit boordevol vitaminen en mineralen
  • Is redelijk laag in koolhydraten
  • Smaakt ook lekker met spinazie in plaats van rucola (voor nóg betere voedingswaarden)
  • Kun je uitbreiden met een ingrediënt of twee zodat je er een complete maaltijdsalade van maakt (enkele suggesties daarvoor staan onderaan het bericht)
  • Tip: maak het ook eens met blauwe bessen of frambozen in plaats van aardbeien

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de rucola salade met aardbeien, feta en komkommer

Toen het vorige week zondag zulk mooi weer was kreeg ik gelijk al een beetje de zomer in m’n bol. Het is natuurlijk pas april, maar ik waande me toch echt even een dagje in juni of juli! Helaas ziet de weersverwachting voor de komende weken er niet zo veelbelovend uit… dus dan moet je de zon maar in huis proberen te halen, toch? Met deze rucola salade met aardbeien, feta en komkommer voor je neus kom je een heel eind! Het vleugje munt in de aardbeiendressing draagt daar ook aan bij.

Ingrediënten in de rucola salade met aardbeien, feta en komkommer

De peperige rucola combineert uitstekend met de zoete aardbeien, zoutige feta en de frisse komkommer. Ik heb er ook nog een klein sjalotje aan toegevoegd, evenals wat amandelschaafsel. In salades vind ik een rauw sjalotje lekkerder dan een rauwe ui omdat deze wat milder, zoetiger en fijner van smaak is. Je kunt zelf natuurlijk wel een (halve) witte of rode ui gebruiken als je dat lekkerder vindt. Heb je geen amandelschaafsel in huis? In plaats van amandelschaafsel zou je prima hele amandelen of bijvoorbeeld walnoten, pecannoten of hazelnoten kunnen gebruiken.

Rucola salade met feta en aardbeiendressing | Gewooneenfoodblog.nl

Aardbeiendressing met munt

De rucola salade met aardbeien, feta en komkommer kun je binnen een handomdraai op tafel zetten. Dat geldt ook voor de aardbeiendressing met munt! Deze bestaat uit een beetje gepureerde aardbei, wat verse munt, balsamicoazijn en olijfolie. Dat kleine beetje munt in de dressing zorgt ervoor dat de gehele rucola salade iets frisser smaakt.

Heb je geen muntplantje in huis? Dan kun je de verse munt vervangen door gedroogde munt of deze achterwege laten. (Het is zonde om een heel pakje verse munt te kopen voor dat beetje dat je nodig hebt.) Aangezien de aardbeien al zoet genoeg zijn vond ik overigens het niet nodig om zoiets als suiker of honing toe te voegen, maar als je dat lekker vindt kun je dat uiteraard wel doen. In plaats van de aardbeiendressing kun je bijvoorbeeld ook een simpele dressing maken van balsamicoazijn, honing en olijfolie (of gewoon je favoriete dressing gebruiken).

Rucola salade als lunch, avondmaaltijd of voorgerecht?

In het recept geef ik aan dat de rucola salade met aardbeien, feta en komkommer voor één persoon is. Als je deze salade als bijgerecht of voorgerecht eet is het echter voor twee of drie personen geschikt. Met de salade krijgt je bijna de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente binnen (125 gram rucola + 75 gram komkommer + het sjalotje). Ook bevat het een portie fruit (125 gram), een portie kaas (30 gram) en een portie noten (15 gram). Het is dan ook een prima lunch of zelfs een lichte avondmaaltijd. Om er een meer complete avondmaaltijd van te maken zou je er eventueel een of meerdere van de onderstaande ingrediënten aan toe kunnen voegen:

  • Gerookte kip
  • Een klein blikje kikkererwten
  • Een handje doperwten
  • Een handje cherrytomaatjes
  • Uitgebakken bacon
  • Een (klein) portie gekookte pasta, zilvervliesrijst of quinoa
Salade met rucola, komkommer, feta en aardbei | Gewooneenfoodblog.nl
Eet smakelijk!

Recept rucola salade met aardbeien, feta en komkommer

Recept Afdrukken
Rucola salade met aardbeien, feta en komkommer
Dit is een recept voor een simpele, zomerse salade met rucola, aardbeien, feta en komkommer. In plaats van de aardbeiendressing kun je natuurlijk je eigen favoriete dressing gebruiken. De salade zou ook goed smaken met verse spinazie in plaats van rucola.
Maaltijd Diner, Lunch, Salade
Keuken Algemeen
Prep Tijd 15 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Salade
Aardbeiendressing
Maaltijd Diner, Lunch, Salade
Keuken Algemeen
Prep Tijd 15 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Salade
Aardbeiendressing
Instructies
  1. Rooster het amandelschaafsel in een droge pan op hoog vuur gedurende een minuut of twee totdat het amandelschaafsel goudbruin is. Pas op dat het niet verbrandt.
  2. Pureer ondertussen de aardbeien voor de dressing samen met de verse munt fijn in een kleine blender. Voeg de balsamicoazijn toe, evenals wat zwarte peper en een paar korreltjes zout. Pureer dit tot een egale massa en voeg beetje bij beetje de olijfolie toe totdat je een dressing hebt die dun genoeg is. Je kunt overigens de aardbeien natuurlijk ook fijnstampen met een vork en de munt met de hand snijden (in plaats van een blender te gebruiken).
  3. Snipper het sjalotje, snijd de komkommer in plakjes en snijd de aardbeien ook in plakjes. Men deze ingrediënten, evenals het grootste gedeelte van het amandelschaafsel, door de rucola. Doe de dressing erover en garneer de salade met het laatste beetje amandelschaafsel. Optioneel kun je er nog wat fijngesneden munt overheen strooien indien je dat lekker vindt.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

3 antwoorden op “Rucola salade met aardbeien, feta en komkommer”

  1. ik heb de salade gisteren gemaakt. Was ’n groot succes:-)
    ipv balsamico heb ik de aardbeienazijn van Foodelicious gebruikt. Ook hun frambozenazijn is onovertroffen! Geen siropen in de azijn maar van veel vers fruit gemaakt. Aanrader!!

    1. Ik ben blij dat de salade gesmaakt heeft! De azijnen van Foodelicous klinken interessant. Ik had nog nooit van die webshop gehoord; ik zal er zo dadelijk eens even op rondneuzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *