Pasta met champignons, doperwten en ricotta

Pasta met champignons, doperwten en ricotta | Gewooneenfoodblog.nl

Heb je zin in een vegetarisch pastagerecht dat eenvoudig te bereiden is én snel klaar is? En vind je champignons lekker? Dan is dit recept voor pasta met champignons, doperwten en ricotta iets voor jou!

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de pasta met champignons, doperwten en ricotta

Toen ik laatst mijn recept voor kip met tomatensaus en mozzarella met je deelde schreef ik dat het bijna een jaar geleden was dat ik een recept had gemaakt dat was gebaseerd op de Italiaanse keuken. Het is wel duidelijk dat ik bepaalde eetfases heb, want sindsdien zijn drie recepten geïnspireerd door de Italiaanse keuken! Ook dit recept voor pasta met champignons, doperwten en ricotta kan aan dat rijtje toegevoegd worden. Het is overigens niet het meest kleurrijke gerecht dat ik ooit op de blog heb gezet, maar het smaakt wel goed. Dat is het belangrijkste, toch?

Makkelijk vegetarisch pastarecept met champignons

Met dit recept voor pasta met champignons, doperwten en ricotta maak je een simpel vegetarisch pastagerecht dat je snel op tafel kunt zetten. Nadat alle ingrediënten zijn gesneden kun je de pasta binnen een kwartiertje a twintig minuten klaarmaken! Het is dan ook een ideaal recept voor een avond waarop je geen zin hebt om uitgebreid te koken maar wel een vullende maaltijd met de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten wilt eten. Bovendien is het een redelijk low-budget gerecht (vooral als je zoals ik altijd een zakje doperwten in de vriezer hebt liggen, pasta in je kast heb staan en een flesje witte wijn in huis hebt).  Het enige ingrediënt dat een béétje prijzig is, is de ricotta.

Vegetarische pasta met champignons | Gewooneenfoodblog.nl

Een saus van ricotta

De ricotta in dit recept fungeert als de pastasaus. Wanneer je deze aanlengt met een klein beetje witte wijn en een aantal eetlepels kookvocht van de pasta krijg je een smeuïge ricottasaus waarmee je de pasta, champignons en doperwten lichtjes kunt bedekken. Ik moet bekennen dat ik wel veel ricotta heb gebruikt (75 gram). Die hoeveelheid had ik namelijk over nadat ik de Italiaanse witlofschotel had gemaakt. Een portie ricotta is normaliter 30 gram, dus 75 gram is misschien een beetje too much. In het recept heb ik daarom 50 gram aangegeven, maar voeg gerust meer toe als je daar zin in hebt.

Penne rigate con funghi, piselli e ricotta

Voor dit gerecht maakt het soort pasta dat je gebruikt niet echt uit. Ik heb ervoor gekozen om penne rigate te gebruiken, waardoor mijn versie een Penne rigate con funghi, piselli e ricotta is geworden. (In het Italiaans klinkt het toch wat interessanter dan in het Nederlands hè?) In plaats van penne kun je bijvoorbeeld een pastasoort zoals fusilli, farfalle of tagliatelle gebruiken. Het is maar net welke je het lekkerst vindt!

Penne met champignons, doperwten en ricotta | Gewoon een foodblog!
Buon appetito!

Recept pasta met champignons, doperwten en ricotta

Recept Afdrukken
Pasta met champignons, doperwten en ricotta
Maaltijd Diner
Keuken Italiaans
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Maaltijd Diner
Keuken Italiaans
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Instructies
  1. Zet een pan met water op het vuur, strooi er ruim zout in en breng aan de kook. Snipper ondertussen een sjalotje, hak een teentje knoflook fijn en snijd de champignons in vieren. Kleine champignons kun je in halveren.
  2. Kook de pasta beetgaar volgens de verpakking. Giet de pasta af, maar bewaar het kookvocht aangezien je deze nodig hebt om de saus mee te verdunnen. Sprenkel wat olijfolie over de pasta en houd deze warm met de deksel op de pan totdat je de pasta aan het gerecht kunt toevoegen. De rest van het gerecht kun je in vijftien minuten bereiden, dus je kunt het moment waarop je de pasta aan het kokende water toevoegt een beetje daarop aanpassen.
  3. Verwarm ondertussen een laagje olijfolie in een pan. Fruit de knoflook en het sjalotje op laag vuur gedurende drie minuten. Voeg de champignons toe, zet het vuur iets hoger en bak de champignons in vijf minuten goudbruin en gaar.
  4. Voeg de tijm en de witte wijn toe. Laat de witte wijn zachtjes inkoken gedurende drie minuten. Voeg dan de ricotta, de doperwten en ongeveer vier ruime eetlepels (p.p.) van het kookvocht toe. Roer alles goed door elkaar totdat er een sausje ontstaat en de doperwten zijn ontdooid.
  5. Voeg na één a twee minuten de pasta toe en hussel alles goed door elkaar. Voeg eventueel nog een eetlepel of vier van het kookvocht p.p. toe als de pasta een beetje droog is. Je kunt er in plaats daarvan ook nog wat olijfolie overheen sprenkelen. Breng de pasta tot slot op smaak met zout, peper en eventueel nog wat (verse) tijm of een ander kruid zoals oregano of bladpeterselie.
  6. Serveer de pasta en strooi er eventueel pijnboompitten en/ of wat geraspte Parmezaanse kaas of grana padano overheen.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *