Kip fricassee met champignons, wortelen en dragon

Kip fricassee met champignons, wortelen en dragon | Gewooneenfoodblog.nl

Heb je zin in een eenvoudige, lekkere en complete maaltijd met kip die relatief snel klaar te maken is? En vind je de smaken uit de Franse keuken lekker? Dan is dit recept voor een Franse kip fricassee met champignons, wortelen en dragon iets voor jou! Deze kip fricassee:

  • Kan binnen een half uurtje op tafel staan
  • Smaakt ook goed met peterselie en tijm in plaats van dragon
  • Kun je tevens klaarmaken met andere groenten (zoals paprika of prei)
  • Is wat lichter dan een traditionele fricassee door het gebruik van Griekse yoghurt in plaats van volle room
  • Is glutenvrij door het gebruik van maïzena in plaats van bloem

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de kip fricassee met champignons, wortelen en dragon

In mijn recept voor een Arabische aubergineschotel schreef ik al dat het volgende recept dat ik op de blog zou zetten een ‘Frans gerecht met kip in de hoofdrol’ zou worden. Dat is dit recept voor een Franse kip fricassee met champignons, wortelen en dragon geworden. Het gerecht is echter ietsjes anders geworden dan ik gepland had. De kipdijfilet die ik in in huis had en wilde gebruiken was namelijk een béétje over datum tegen de tijd dat ik het gerecht wilde maken. Oeps. Gelukkig had ik al een half jaar wat kippenvleugels in mijn vriezer liggen die ik kon gebruiken, dus die had ik eindelijk eens ontdooid. Nét op tijd.

Franse kip fricassee maken | Gewooneenfoodblog.nl

Wat is fricassee?

Fricassee is een verzamelterm voor allerlei Franse stoofgerechten met een saus. Meestal is het een witte saus die gemaakt wordt van o.a. witte wijn en room, maar dat hoeft niet zo te zijn. Je kunt namelijk ook een rode saus maken door bijvoorbeeld rode wijn en tomaten te gebruiken. (Dat laatste in combinatie met kip is blijkbaar populair in landen als Cuba.)

Zoals je op de foto’s kunt zien heeft deze kip fricassee met champignons, wortelen en dragon wel een witte saus. In tegenstelling tot een traditionele fricassee gebruik ik echter geen volle room maar Griekse yoghurt. Je kunt zelf wel diezelfde hoeveelheid room gebruiken als je dat lekkerder vindt. Overigens gebruik ik gemakshalve maïzena om te saus te binden in plaats van een roux gemaakt van bloem. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Bovendien is het gerecht daardoor glutenvrij, mocht je dat belangrijk vinden.

Kip fricassee met andere groenten of kruiden

Als je mijn blog vaker leest heb je misschien wel gemerkt dat ik bij avondmaaltijden altijd probeer om 200 tot 250 gram groenten in mijn avondmaaltijden te verwerken. Zo ook bij dit recept. Zoals de titel van dit recept doet vermoeden bevat deze kip fricassee champignons, wortelen en het kruid dragon. Ook zitten er onder andere sjalotjes en bleekselderij in. Die twee ingrediënten kon ik echter niet meer vermelden in de titel zonder dat deze veel te lang werd. 🙂 Natuurlijk kun je je beperken tot slechts twee groenten of ervoor kiezen om andere groenten of kruiden te gebruiken. Enkele mogelijkheden zijn:

  • Doperwten
  • Prei
  • Paprika
  • Kastanjechampignons
  • Morieltjes
  • Groene asperges
  • Aardappelen
  • Bosuien
  • Bladpeterselie, tijm en/ of rozemarijn in plaats van dragon
  • Crème fraîche of zure room in plaats van Griekse yoghurt

Uiteraard is het ook mogelijk om zelf het stuk van de kip te kiezen die je gebruikt. Ik heb dit keer kippenvleugels gebruikt, maar je kunt bijvoorbeeld ook kipkluifjes, kipdijfilet met bot of een hele kipfilet gebruiken. Ook kipstukjes zijn een mogelijkheid. Houd bij kleingesneden stukjes kip wel rekening met de garingstijd. Het zou zonde zijn als de kip zo lang in de pan zit dat deze gortdroog is, terwijl de wortels nog niet gaar zijn.

Franse kip fricassee met dragon | Gewooneenfoodblog.nl

Serveer het gerecht bijvoorbeeld met rijst of aardappelpuree

Het plaatsen van dit recept duurde wat langer dan gepland. Ik moet namelijk toegeven dat de Franse keuken niet bovenaan mijn lijstje met favoriete keukens staat. (Vandaar dat de enige twee Franse gerechten tot nu toe een kabeljauw en papillote en een salade Niçoise zijn.) Hoewel ik de ingrediënten voor dit recept al een tijdje in huis had gehaald, had ik de afgelopen week telkens meer zin in zoiets als een curry of nasi goreng.

Dat was nu ook weer het geval, maar ja, het werd de hoogste tijd om weer eens iets op de blog te plaatsen. Ik kon het echter niet laten om de kip fricassee met champignons, wortelen en dragon te serveren met rijst. In plaats van rijst kun je natuurlijk zoiets als aardappelpuree, gekookte aardappelen of geroosterde aardappelen gebruiken als dat je voorkeur heeft. Gezien de hoeveelheid saus is een stokbroodje ook nog een optie.

Recept kip fricassee met champignons, wortelen en dragon

Recept Afdrukken
Kip fricassee met champignons, wortelen en dragon
Dit is een recept voor een simpele Franse kip fricassee met champignons, wortelen, bleekselderij en dragon. Serveer het gerecht bijvoorbeeld met rijst of gekookte aardappelen. Serveer je het gerecht met iets wat als smeuïg is van zichzelf (zoals aardappelpuree)? Dan is het misschien niet nodig om de hoeveelheid saus te maken die je krijgt als je dit recept aanhoudt. Gebruik in dat geval gewoon wat minder kippenbouillon en voeg eventueel ook wat minder Griekse yoghurt toe.
Maaltijd Diner
Keuken Frans
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 25 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Maaltijd Diner
Keuken Frans
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 25 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Instructies
  1. Kruid de kip met zwarte peper en een klein beetje zout. Verhit een laagje olijfolie of een andere olie naar keuze in een hoge pan. Doe de stukken kip erin en bak deze rondom aan totdat de kip een goudbruin kleurtje begint te krijgen (+- 5 minuten). Haal de kip uit de pan en laat deze uitlekken op een keukenpapiertje.
  2. Zet het vuur lager. Voeg de in ringen gesneden sjalotjes en de fijngehakte knoflook toe aan de pan. Voeg - indien nodig - nog wat extra olijfolie toe. Bak deze ingrediënten 2,5 minuten onder voortdurend roeren zodat de sjalotjes een beetje glazig worden. Schraap ondertussen eventuele achterblijfsels van de gebakken kip van de bodem van de pan.
  3. Zet het vuur hoger. Voeg de in kwarten gesneden champignons toe aan de pan, evenals de in plakjes gesneden wortels en bleekselderij. Strooi eventueel wat zwarte peper en een klein beetje zout over de groenten. Bak deze ingrediënten 2,5 minuten onder voortdurend roeren. Leg vervolgens de kip bovenop de andere ingrediënten.
  4. Voeg de witte wijn toe en breng de witte wijn aan de kook. Laat de witte wijn een minuut of 5 koken zodat deze met ongeveer 50% reduceert. Voeg vervolgens de kippenbouillon toe en breng deze aan de kook. Zet het vuur iets lager zodat de bouillon net tegen de kook aan zit en laat het gerecht 7,5 minuten zachtjes pruttelen.
  5. Rits de blaadjes dragon van de steeltjes en hak de blaadjes iets kleiner. De steeltjes heb je niet nodig. Voeg de dragon toe aan het gerecht. Begin eventueel met een klein deel van de aangegeven dragon, want de smaak kan snel overheersen. Voeg daarna de Griekse yoghurt toe, roer alles goed door elkaar en laat de kip fricassee nog een minuutje pruttelen. Heb je niet alle dragon in één keer toegevoegd? Dan is dit het moment om het gerecht te proeven en te bepalen of je vindt dat het gerecht meer dragon nodig heeft.
  6. Maak ondertussen een papje van de maïzena door deze te vermengen met eenzelfde hoeveelheid water. Voeg de maïzena toe aan de fricassee, roer alles goed door elkaar en laat het gerecht nog een laatste minuut zachtjes koken. De hoeveelheid maïzena die je dient te gebruiken is afhankelijk van hoeveel vocht er nog in je kip fricassee zit (en hoe dik je de saus wilt hebben). Dat kan dus afwijken van de aangegeven hoeveelheid in het recept. Serveer het gerecht direct met rijst, aardappelen of iets anders.
Notities
  • In een klassieke kip fricassee wordt de kip niet eerst gebakken zodat deze helemaal blank blijft en gaar je de kip enkel in de wijn en de bouillon. Dit kun je dus ook doen. Laat het gerecht dan langer pruttelen aangezien de kip de eerste garing (van het bakken) niet krijgt.
  • In plaats van maïzena kun je natuurlijk ook aardappelzetmeel gebruiken.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

3 antwoorden op “Kip fricassee met champignons, wortelen en dragon”

  1. goed idee Bas om dit weer eens te gaan maken! Mijn moeder kookte dit vaak speciaal voor mij. Een van mijn lievelingsrecepten! Dragon is perfect hierbij maar ook idd thijm en peterselie. Van mij mag er best ’n scheut room of crème fraiche door:-)

    1. ik weet het weer. Mijn moeder smoorde de kip in verse bouillon en wijn en bond de saus met beurre manie en daarna nog ’n scheut room en wat citroen:-)
      Zooo lekker☺

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *