Kip-kerrie ovenschotel met bloemkool, prei en champignons

Kip-kerrie ovenschotel met bloemkool, prei en champignons | Gewooneenfoodblog.nl

Heb je zin in een kip-kerrie ovenschotel boordevol groenten? Dan is dit recept voor een kip-kerrie ovenschotel met bloemkool, prei en champignons waarschijnlijk iets voor jou! Het gerecht:

  • Is lactose- en glutenvrij
  • Heeft een Aziatisch tintje
  • Bevat twee keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente
  • Smaakt eigenlijk ook al prima zonder ‘m af te bakken in de oven
  • Kun je eenvoudig naar eigen smaak aanpassen (zie de tekst vlak boven het recept voor suggesties omtrent groenten en fruit die je kunt toevoegen)
  • Zou vegetarisch, met kikkererwten of linzen in plaats van kip, ook prima smaken

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de kip-kerrie ovenschotel met bloemkool, prei en champignons

Toen ik een beetje aan het rondneuzen was op het internet voor ideeën voor een ovenschotel met prei viel mij op dat de meeste ovenschotels kaas bevatten. Al dan niet in combinatie met een andere vorm van lactose, zoals room. Nu ben ik zelf een groot voorstander van kaas, vooral in pastagerechten over salades of inderdaad over een ovenschotel. Tevens eet ik dagelijks kwark en gaat er meestal wel koemelk door mijn standaard havermout ontbijt. Ik krijg dus aardig wat lactose dus binnen. Voor diegenen die mijn blog volgen en een lactose intolerantie hebben wilde ik echter eens een prei ovenschotel maken zónder kaas en room. Eentje die ook glutenvrij was.

Ingrediënten kip-kerrie ovenschotel met bloemkool, prei en champignons | Gewooneenfoodblog.nl

Het uitgewerkte ovenschotel recept veranderde gaandeweg

Herken je dat? Dat je van plan bent om het ene ding te koken, maar dat je gaandeweg iets heel anders maakt? Zo was het ook met dit recept. Ik was aanvankelijk van plan om een lactose- en glutenvrije ovenschotel met kip, prei, appel en aardappelpuree te maken. Met slechts een klein beetje kerriepoeder erdoorheen. De kip wilde ik eerst pocheren in groentebouillon (waarin vervolgens ook de aardappelen gekookt zouden worden), om de kip daarna een vorkje uit elkaar te trekken. De bouillon wilde ik tevens gebruiken om de saus mee te maken, die op basis van kikkererwtenmeel zou zijn.

Kip-kerrie ovenschotel met bloemkool maken | Gewooneenfoodblog.nl

Eerste verandering: Met bloemkool in plaats van aardappel

Omdat bloemkool in de aanbieding was had ik deze maar in huis gehaald in plaats van aardappelen. Het plan was identiek, maar in plaats van aardappelpuree zou ik bloemkoolpuree gebruiken. Ook had ik nog wat champignons over, dus die wilde ik er tevens doorheen doen. Inmiddels zou het dus een ovenschotel met bloemkool, kip, prei en champignons worden. (Appel leek mij met deze combinatie minder geslaagd.)

Tweede verandering: Met kokosmeel in plaats van kikkererwtenmeel

Omdat een saus op basis van kikkererwtenmeel die ik de dag ervoor had gemaakt niet zo top smaakte, bedacht ik dat kokosmeel misschien een betere optie zou zijn. Wat kokosrasp over de bloemkoolpuree, waarmee de ovenschotel afgedekt zou worden, leek mij dan ook wel prima. Tegelijkertijd bedacht ik mij dat ik dan net zo goed wat meer kerriepoeder kon toevoegen zodat ik het een kip-kerrie ovenschotel kon noemen. Dat is immers iets waar mensen wel naar op zoek zijn, dus was er een grotere kans dat het recept in Google gevonden zou worden door potentiële lezers.

Kip-kerrie ovenschotel met bloemkool maken | Gewoon een foodblog!

Derde verandering: Met gebakken kip in plaats van gepocheerde kip

Vervolgens was ik te lui om de kip te pocheren en dergelijke, en leek het mij een beter plan om de kip maar te kruiden en op te bakken. Het eindresultaat: deze kip-kerrie ovenschotel met bloemkool, prei en champignons. Wel beter dan mijn aanvankelijke idee. Denk ik. Maar misschien dat ik dat eerste idee ook maar eens ten uitvoer moet brengen. Met wat wijzigingen zodat het niet te veel op dit recept lijkt.

Glutenvrije kip-kerrie ovenschotel met bloemkool, prei en champignons?

Om het aantal glutenvrije recepten op de blog wat uit te breiden wilde ik per se een glutenvrije ovenschotel maken. Vandaar de keuze voor kokosmeel. Als je deze niet in huis hebt, dan kun je prima een andere glutenvrije meel of bloem gebruiken. Zoals de eerder genoemde kikkererwtenmeel. Indien gluten je niet uitmaken, dan kun je bijvoorbeeld ook gewone bloem, volkorenmeel of speltmeel gebruiken.

Bloemkoolpuree voor de kip-kerrie ovenschotel maken | Gewooneenfoodblog.nl

Een keer in tijdsnood? Laat de oven dan achterwege

Natuurlijk is dit een recept voor een kip-kerrie ovenschotel met bloemkool, prei en champignons. Het is dan ook apart om te suggereren om het gerecht niet af te bakken in de oven. Maar als ik eerlijk ben smaakte het gerecht eigenlijk ook goed, en vrijwel identiek, voordat het de oven in ging. Als je haast hebt of gewoon erge trek hebt, dan kun je jezelf dus ruim 20 minuten besparen door het gerecht niet af te bakken in de oven. In dat geval kun je het gewoon serveren als kip-kerrie met daarnaast wat op smaak gebrachte bloemkoolpuree. Rijst in plaats van bloemkool is zelfs ook een optie, want zonder de bloemkool bevat het gerecht al de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente per persoon.

Kip-kerrie ovenschotel maken | Gewooneenfoodblog.nl

Variaties op de kip-kerrie ovenschotel met bloemkool, prei en champignons

Variatie in groenten

Wil je een variatie op dit recept voor een kip-kerrie ovenschotel met bloemkool, prei en champignons maken? Dan kun je bijvoorbeeld variëren met de gebruikte groenten. In plaats van champignons zou je bijvoorbeeld iets meer prei en twee handjes doperwten kunnen gebruiken. Of vervang de champignons door zoiets als in blokjes gesneden courgette of in reepjes gesneden rode paprika. Beetgaar gekookte broccoli is tevens een optie.

Kip-kerrie ovenschotel met fruit

Indien de champignons achterwege gelaten worden, dan zou je ook appel kunnen toevoegen. (De combinatie van champignons en appel spreekt mij niet echt aan. Appel in combinatie met de eerder genoemde ingrediënten lijkt mij echter prima.) Een handje rozijnen zou ook lekker zijn. 70 gram ananas per persoon is ook een smaakvolle optie. Deze zou je allemaal kunnen toevoegen in stap 7 van het recept, wanneer je de kip terug doet in de pan.

Ovenschotel met kip-kerrie en bloemkoolpuree | Gewooneenfoodblog.nl

Vegetarische kerrie ovenschotel met bloemkool, prei en champignons

Voor een dagje zonder vlees kun je de kip natuurlijk vervangen door vegetarische kipstukjes of vegetarisch gehakt. Ik moet echter bekennen dat ik vooralsnog nooit met die dingen gekookt heb. Als ik vegetarisch of veganistisch kook, dan voeg ik in plaats van vlees vrijwel altijd een soortgelijke hoeveelheid peulvruchten toe. En af en toe tofu of tempeh. Voor een vegetarische variant op deze ovenschotel zou ik de kip bijvoorbeeld vervangen door eenzelfde hoeveelheid kikkererwten of linzen uit blik. Beide passen wel bij het Aziatische thema van deze ovenschotel. Kikkererwten kun je halverwege de baktijd van de champignons toevoegen zodat deze ook een beetje meegebakken worden. Linzen zou ik er op het eind doorheen doen, nadat je de groentebouillon hebt toegevoegd aan de gebakken champignons en prei.

Kip-kerrie ovenschotel met bloemkool, prei en champignons | Gewoon een foodblog!

Recept kip-kerrie ovenschotel met bloemkool, prei en champignons

Eventuele benodigdheden:

Heb je nog geen foodprocessor of blender? En wil je er misschien eentje kopen? Lees dan mijn review van de Bosch MCM3501M MultiTalent 3 Foodprocessor.

Recept Afdrukken
Kip-kerrie ovenschotel met bloemkool, prei en champignons
Dit is een recept voor een kip-kerrie ovenschotel met bloemkool, prei en champignons. Nadat je de bloemkoolpuree in de ovenschaal hebt gedaan kun je er, zoals ik, wat kokosrasp overheen strooien. Dat voegt iets zoets toe aan het gerecht. In plaats daarvan kun je ook kiezen voor zoiets als amandelschaafsel, (glutenvrije) panko of broodkruim. De ovenschotel kan natuurlijk ook zonder topping in de oven geschoven worden.
Kip-kerrie ovenschotel met bloemkool, prei en champignons | Gewooneenfoodblog.nl
Maaltijd Diner
Keuken Algemeen, Hollands
Bereidingstijd 45-60 minuten
Hoofdingrediënt Kip
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 40 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Diner
Keuken Algemeen, Hollands
Bereidingstijd 45-60 minuten
Hoofdingrediënt Kip
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 40 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Kip-kerrie ovenschotel met bloemkool, prei en champignons | Gewooneenfoodblog.nl
Instructies
  1. Verwarm je oven voor op 200 graden. Breng de groentebouillon aan de kook en voeg de kurkuma toe.
  2. Snijd de kipfilet (ik had overigens kippendijen gebruikt) in grote blokjes. Voeg de arachideolie of een andere olie naar keuze toe, evenals het kerriepoeder en een beetje zwarte peper uit de molen.
  3. Verdeel de bloemkool in kleine roosjes en voeg deze toe aan de kokende bouillon. Kook de bloemkool in +- 8 minuten gaar, laat de bloemkool uitlekken en bewaar het kookvocht voor de saus.
  4. Snijd ondertussen de champignons in kwarten (grote champignons in achten, kleine champignons door de helft). Was de prei en snijd deze in halve ringen. Hak de knoflook fijn.
  5. Verhit ondertussen een laagje olie naar keuze in een grote pan en voeg de kip toe. Bak de kip 4 minuten op hoog vuur goudbruin, haal de kip uit de pan, leg deze apart en laat de olie in de pan zitten.
  6. Voeg de champignons toe aan de pan en bak deze op hoog vuur gedurende 4 minuten. Voeg indien nodig tussentijds wat extra olie toe. Temper het vuur, voeg de prei toe en bak deze 6 minuten. Voeg de knoflook toe en bak deze een minuutje mee.
  7. Voeg het kokosmeel toe aan de pan, hussel alles goed om en bak de ingrediënten 1 minuut onder voortdurend roeren. Voeg dan 250 milliliter groentebouillon toe, evenals het beetje extra kerriepoeder voor de saus en de gebakken kipstukjes. Laat het gerecht op laag vuur zachtjes pruttelen terwijl je de bloemkoolpuree maakt. Voeg indien nodig nog wat extra bouillon toe (als het niet sauzig genoeg is). Optioneel kun je
  8. Pureer de bloemkool met een keukenmachine, blender, staafmixer of aardappelstamper tot een glad geheel. Breng de bloemkool op smaak met peper, zout en eventueel een laatste beetje kerriepoeder.
  9. Breng het kip-kerriemengsel eventueel verder op smaak met wat peper en/ of zout. Ook kun je nu citroensap of zoiets als rijstazijn of een andere azijn naar keuze toevoegen om er een ietwat frisse smaak aan toe te voegen. Doe de kip-kerrie vervolgens in een ovenschaal. Strijk de bloemkoolpuree uit over de kip-kerrie. Strooi er eventueel wat kokosrasp, amandelschaafsel, (glutenvrije) panko of broodkruim overheen.
  10. Bak de ovenschotel ongeveer 15 minuten af in het midden van de voorverwarmde oven. Alles is al gaar, de bovenkant hoeft alleen een beetje een kleurtje te krijgen. Strooi voor het serveren eventueel wat verse koriander of bladpeterselie over de ovenschotel zodat het gerecht er wat kleurrijker uitziet.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *