Bobotie (Zuid-Afrikaanse ovenschotel)

Bobotie | Zuid-Afrikaanse ovenschotel | Gewoon een foodblog!
Bobotie (Zuid-Afrikaanse ovenschotel)

Ga direct naar het onderstaande recept

Zelf bobotie maken?

Misschien ken je bobotie van het Knorr Wereldgerecht Zuid-Afrikaanse Bobotie? Ik ben in ieder geval wel op de hoogte van het bestaan van het gerecht dankzij Knorr. Het was lang geleden dat ik het gerecht voor het laatst had gegeten, maar ik vond het destijds wel lekker (ook al kon ik mij niet herinneren hoe het precies smaakte). Het leek mij dan ook leuk om zelf bobotie te maken, maar dan zonder kant-en-klare pakjes en zakjes.

Bobotie met sperziebonen en appel

Maar hoe doe je dat, zelf bobotie maken? Nadat ik lang op Google rond gezocht had en tientallen bobotie recepten had bekeken, viel mij op dat er veel recepten te vinden waren zonder sperziebonen en appel. Vooral in Engelstalige recepten werd er vrijwel nooit gebruikgemaakt van sperziebonen. Ik heb daardoor het idee dat sperziebonen geen onderdeel zijn van een authentiek bobotie recept. Aangezien ik het Knorr Wereldgerecht na wilde maken, en ik sperziebonen lekker vindt, heb ik ze er toch wel bijgedaan. Bovendien vond ik het gemakkelijk om m’n dagelijkse dosis groenten in het gerecht te verwerken (in plaats van er nog een grote salade of zoiets dergelijks bij te maken).

Bobotie | Zuid-Afrikaanse ovenschotel | Gewoon een foodblog!

Het gerecht heeft een Nederlands tintje?

Wist je trouwens dat dit Zuid-Afrikaanse gerecht vermoedelijk vanuit Nederlands Oost-Indië in Zuid-Afrika terecht is gekomen? De naam stamt waarschijnlijk af van het Indonesische woord botok, ook wel bobotok genoemd. Dat is een gerecht dat onder andere gemaakt wordt van het vruchtvlees van een kokosnoot, vermengd met groenten en/ of vis, dat wordt gestoomd in een bananenblad. Waarom de naam bobotie is afgeleid van bobotok zou ik je niet kunnen vertellen, want de twee gerechten vertonen eigenlijk geen enkele gelijkenis. Maar goed, genoeg achtergrondinformatie. Hier komt het recept!

Overigens bevat mijn versie vrij veel ingrediënten. 27 om precies te zijn, inclusief de rijst waarmee het gerecht traditioneel wordt geserveerd. Laat je door die hoeveelheid niet afschrikken! Je kunt namelijk best een ingrediënt of twee achterwege laten. Zo heb ik mangochutney toegevoegd aangezien ik nog een potje in m’n koelkast had staan waar ik weinig mee deed, maar ook zonder de mangochutney zal het eindresultaat lekker zijn. Ook heb ik zowel abrikozenjam als gedroogde abrikozen gebruikt, maar je kunt één van die twee best achterwege laten als je het niet allebei in huis hebt (of geen zin hebt om beiden in huis te halen). Eigenlijk zijn de enige ingrediënten die écht nodig zijn het gehakt, de sperziebonen, de appel, het ei, de melk en de specerijen.

Zelf bobotie maken?| Gewoon een foodblog!
Eet smakelijk!

Bobotie recept

Recept Afdrukken
Bobotie (Zuid-Afrikaanse ovenschotel)
Dit recept voor bobotie bevat een vrij lange lijst met ingrediënten waarvan relatief kleine hoeveelheden nodig zijn. Ik kan mij voorstellen dat je ze niet allemaal in huis hebt. Op zich kun je er best wat achterwege laten zonder de smaak al te veel te beïnvloeden, zoals de mangochutney, garam masala en de groene peper. Ook zou je ervoor kunnen kiezen om in plaats van zowel abrikozenjam als gedroogde abrikozen slechts één van de twee toe te voegen.
Maaltijd Diner
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Hoofdingrediënten
Bovenlaag
Gele rijst
Maaltijd Diner
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Hoofdingrediënten
Bovenlaag
Gele rijst
Instructies
  1. Verwarm een oven voor op 200 graden. Wel de rozijnen en de abrikozen tien minuten in warm water. Leg het brood (ik heb zelf gekozen voor bruinbrood) in ongeveer de aangegeven hoeveelheid melk. Zorg ervoor dat al het brood bedekt is met een laagje melk. Breng een pan met water aan de kook. Dop de sperzieboontjes en snijd de sperzieboontjes in stukjes van ongeveer anderhalve a twee centimeter groot. Kook de sperziebonen in het water totdat ze nét gaar zijn, wat waarschijnlijk zo'n drie minuten zal duren. Spoel de sperziebonen direct af met koud water zodat het gaarproces stopt. Bewaar het water waarin je de sperziebonen hebt gekookt, want daar kun je later de rijst in koken.
  2. Snipper ondertussen het sjalotje (of een halve witte ui) en hak de knoflook en de groene peper fijn. Snijd de appel in blokjes. Verhit een laagje olie in een hoge pan en fruit de ui, knoflook en groene peper op laag vuur gedurende een minuutje of vier. Voeg dan de specerijen (kruidnagel, gemberpoeder, gemalen korianderzaad, gemalen komijnzaad, kaneel, kurkuma en garam masala) toe. Bak de specerijen één a twee minuten mee zodat de geuren vrijkomen. Voeg daar het gehakt aan toe, zet het vuur hoger en rul het gehakt totdat het gaar is (in zo'n vier minuten).
  3. Wanneer het gehakt gaar is dien je er de abrikozenjam, de mangochutney en de appel ciderazijn aan toe te voegen. Voeg daar het water aan toe zodat het geheel ietwat smeuïg wordt. Doe ook het laurierblaadje en de gewelde rozijnen en abrikozen (in stukjes gesneden) erbij. Knijp alle melk uit het geweekte brood en bewaar de melk voor later. Scheur het brood in stukjes en doe het brood bij het gehaktmengsel. Roer alles goed door elkaar totdat er een gebonden geheel ontstaat. Breng op smaak met peper en zout. Voeg er de sperziebonen aan toe en laat alles een paar minuutjes zachtjes pruttelen. Voeg tot slot de blokjes appel toe en hussel alles goed door elkaar. Je kunt de appel ook eerder toevoegen, maar ik vind het lekker als de appelblokjes uiteindelijk nog als zodanig te herkennen zijn in plaats van dat ze al bijna tot moes gekookt zijn voordat de bobotie de oven in gaat. Schep alles uit de pan en in een ovenschaal. Druk het goed aan, want anders is er een kans dat het ei-melkmengsel (zie volgende stap) er niet bovenop blijft liggen maar er juist doorheen sijpelt.
  4. Doe een eitje bij de melk waarin het brood geweekt heeft, evenals een snufje kaneel en kurkuma. Doe er een klein beetje peper en zout bij. Roer alles goed door elkaar. Schep dit ei-melkmengsel in de ovenschaal, op de andere ingrediënten. Zet de ovenschaal vervolgens voor ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven (of totdat de bovenkant goudbruin is en het ei gaar is). Ik heb mijn oven na vijftien minuten op 160 i.p.v. 200 graden gezet, want toen was de kleur al goed maar het ei nog niet helemaal gaar.
  5. Doe een flinke snuf kurkuma bij het water waarin je de sperziebonen hebt gekookt en breng het water weer aan de kook. Kook de zilvervliesrijst gaar volgens de verpakking. Je kunt ervoor kiezen om nog een kleine hoeveelheid rozijnen mee te koken met de rijst, als je dat lekker vindt.
Notities

Serveertips

Serveer de bobotie bijvoorbeeld met:

Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *