Nepalese Dal Bhat Tarkari (Milde groentecurry met rijst en linzensoep)

Nepalese Dal Bhat Tarkari maken | Gewooneenfoodblog.nl
Heb je zin in een simpele, kruidige en vegetarische curry? Dan is dit recept voor een Nepalese tarkari iets voor jou! Ik heb ervoor gekozen om het gerecht met aardappelen, wortelen en sperziebonen te maken, maar je kunt elke groente gebruiken die je wilt. In de beschrijving van dit recept geef ik enkele mogelijkheden daarvoor. Het gerecht wordt vaak geserveerd met rijst en een dikke linzensoep. Het heet dan ‘Dal Bhat Tarkari’. Ook voor die soep geef ik je een makkelijk receptje!

Edit: Ben je vanuit mijn nieuwsbrief bij dit recept terecht gekomen? En heb je die email ook drie keer ontvangen? Mijn excuses daarvoor, er is blijkbaar iets fout gegaan.

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de Nepalese tarkari

Meer dan een jaar geleden kwam ik achter het bestaan van het Napelese gerecht ‘Tarkari’. Dat is eigenlijk gewoon de Nepalese versie van een curry, waarbij gebruikgemaakt wordt van specerijen die ook gebruikt worden in het buurland India. Schijnbaar wordt tarkari door veel mensen twee tot drie keer per dag gegeten: bij het ontbijt, bij het avondeten en soms bij de lunch. Aangezien ik van curry’s houd lijkt mij dat ideaal! (Alhoewel, waarschijnlijk zal ik na enkele weken havermoutpap ‘s ochtends wel missen.)

Milde groentecurry uit nepal (Tarkari) | Gewooneenfoodblog.nl

Vegetarische tarkari met aardappelen, wortelen en sperziebonen

Tarkari wordt meestal van één of meerdere groenten gemaakt, hoewel je bijvoorbeeld ook een versie met kip of vis kunt maken. Dit is een recept voor een tarkari met groenten. Veelgebruikte ingrediënten zijn aardappelen en bloemkool, maar wortelen, sperziebonen en doperwten komen ook regelmatig voor. In dit recept gebruik ik aardappelen, wortelen en sperziebonen. Je kunt zelf natuurlijk andere ingrediënten kiezen die in het seizoen zijn. Denk in de lente en zomer bijvoorbeeld aan courgette, aubergine of bladspinazie. In de winter zou je bijvoorbeeld pompen, savooikool of pastinaak kunnen gebruiken. Uiteraard is het ook mogelijk om in plaats van drie verschillende soorten groenten één of twee groenten te kiezen en daar wat meer van toe te voegen.

Dal bhat tarkari: linzensoep met rijst en een curry

Zoals je misschien hebt gemerkt bevat de curry zelf weinig proteïne aangezien het alleen van groenten gemaakt wordt. Vandaar dat het gerecht vaak gegeten wordt in combinatie met een dikke linzensoep of linzencurry en rijst. ‘Dal Bhat Tarkari’ is in Nepal dan ook bijna een gerecht op zich. (‘Dal’ betekent linzen en ‘bhat’ betekent rijst.) In dit recept geef ik daarom aan hoe je een hele simpele dikke linzensoep kunt maken die even snel klaar is als de groente curry. Of je deze er zelf ook bij wil maken, dat is natuurlijk geheel aan jou. Of heb je zelf misschien een goed recept voor een dikke linzensoep of linzencurry die goed bij de tarkari past? Houd dan vooral dat recept aan.

Andere dingen die je bij de (dal bhat) tarkari kunt serveren zijn:

  • Een frisse raita
  • Ingelegde groenten (zoals deze zoetzure komkommer)
  • Gesauteerde spinazie met een beetje knoflook
  • Papadums of naan (eventueel in plaats van rijst)
  • Mangochutney of een andere chutney

Nepale groentecurry met linzensoep en rijst | Gewooneenfoodblog.nl

(Dal bhat) tarkari recept

Recept Afdrukken
Nepalese Tarkari (Milde groentecurry uit Nepal)
Dit is een recept voor een simpele vegetarische curry uit Nepal. Serveer het gerecht bijvoorbeeld met rijst, papadums of naan en een (simpele) linzensoep. In plaats van verse tomaten kun je +- 80 gram tomatenblokjes uit blik p.p. gebruiken. In de aangegeven bereidingstijd wordt geen rekening gehouden met het maken van de linzensoep. De voorbereiding daarvoor neemt echter niet zo veel tijd in beslag en als je de linzensoep tegelijk met de curry op het vuur zet, dan zijn ze ongeveer tegelijk klaar (indien je rode linzen gebruikt).
Nepalese Dal Bhat Tarkari | Gewooneenfoodblog.nl
Maaltijd Diner
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Tarkari
Dal
Bhat
  • 160 gram rijst naar keuze
Maaltijd Diner
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Tarkari
Dal
Bhat
  • 160 gram rijst naar keuze
Nepalese Dal Bhat Tarkari | Gewooneenfoodblog.nl
Instructies
Tarkari (Groentecurry)
  1. Verhit een laagje olie in een diepe pan. Voeg de gesnipperde ui, de fijngehakte gember, de fijngehakte knoflook en de fijngehakte groene peper toe. Roerbak deze ingrediënten 3 minuten (of totdat de ui glazig is).
  2. Voeg het komijnzaad, korianderzaad en chilipoeder toe, evenals de asafoetida en kurkuma. Bak deze ingrediënten 30 seconden mee.
  3. Voeg de tomaten of tomatenblokjes toe en meng alles goed door elkaar. Voeg nu ook de wortelen en aardappelen toe en roerbak alles 20 seconden zodat de groenten met de specerijen en tomaten bedekt zijn. Voeg tot slot het water of de groentebouillon toe, meng alles nogmaals door elkaar en breng de curry aan de kook. (Voeg genoeg water toe zodat de groenten net onder water staan en er nog wat ruimte is voor de sperziebonen. De aangegeven hoeveelheid in het recept is bij benadering.)
  4. Laat de curry 10 minuten afgedekt zachtjes pruttelen. Voeg dan de sperziebonen toe en laat de curry nog 10 minuten afgedekt zachtjes pruttelen (of totdat de sperziebonen, aardappelen en wortelen gaar zijn).
  5. Breng de curry tot slot verder op smaak met wat garam masala, peper en zout. Is de curry te waterig? Laat het dan nog even onafgedekt pruttelen zodat het in kan dikken. Is het juist niet vochtig genoeg? Of merk je tijdens het koken dat er te weinig vocht in de pan zit? Voeg dan (tussentijds) wat water toe.
Dal (Dikke linzencurry/ -soep)
  1. Verhit een laagje olie in een steelpan en voeg de ui, knoflook en gember toe. Bak deze 3 minuten op laag vuur (of totdat de ui glazig is).
  2. Voeg de kurkuma, kardemom en cayennepeper toe, evenals het korianderzaad en het komijnzaad. Bak de ingrediënten 30 seconden.
  3. Voeg het water of de groentebouillon toe en breng het geheel aan de kook. Voeg dan de gewassen rode linzen toe en laat de curry afgedekt een minuut of 15 a 20 zachtjes pruttelen. Voeg tussentijds extra water toe indien de linzencurry erg dik is, of laat het na 10 minuten onafgedekt pruttelen als het dan nog erg dun is.
  4. Breng - wanneer de linzen gaar zijn - de linzencurry verder op smaak met garam masala, zout en peper.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *