Nepalese Tarkari (Milde groentecurry uit Nepal)
Dit is een recept voor een simpele vegetarische curry uit Nepal. Serveer het gerecht bijvoorbeeld met rijst, papadums of naan en een (simpele) linzensoep. In plaats van verse tomaten kun je +- 80 gram tomatenblokjes uit blik p.p. gebruiken. In de aangegeven bereidingstijd wordt geen rekening gehouden met het maken van de linzensoep. De voorbereiding daarvoor neemt echter niet zo veel tijd in beslag en als je de linzensoep tegelijk met de curry op het vuur zet, dan zijn ze ongeveer tegelijk klaar (indien je rode linzen gebruikt).
Porties Prep Tijd
2personen 10minuten
Kook Tijd
30minuten
Porties Prep Tijd
2personen 10minuten
Kook Tijd
30minuten
Ingrediënten
Tarkari
Dal
Bhat
  • 160gram rijstnaar keuze
Instructies
Tarkari (Groentecurry)
  1. Verhit een laagje olie in een diepe pan. Voeg de gesnipperde ui, de fijngehakte gember, de fijngehakte knoflook en de fijngehakte groene peper toe. Roerbak deze ingrediënten 3 minuten (of totdat de ui glazig is).
  2. Voeg het komijnzaad, korianderzaad en chilipoeder toe, evenals de asafoetida en kurkuma. Bak deze ingrediënten 30 seconden mee.
  3. Voeg de tomaten of tomatenblokjes toe en meng alles goed door elkaar. Voeg nu ook de wortelen en aardappelen toe en roerbak alles 20 seconden zodat de groenten met de specerijen en tomaten bedekt zijn. Voeg tot slot het water of de groentebouillon toe, meng alles nogmaals door elkaar en breng de curry aan de kook. (Voeg genoeg water toe zodat de groenten net onder water staan en er nog wat ruimte is voor de sperziebonen. De aangegeven hoeveelheid in het recept is bij benadering.)
  4. Laat de curry 10 minuten afgedekt zachtjes pruttelen. Voeg dan de sperziebonen toe en laat de curry nog 10 minuten afgedekt zachtjes pruttelen (of totdat de sperziebonen, aardappelen en wortelen gaar zijn).
  5. Breng de curry tot slot verder op smaak met wat garam masala, peper en zout. Is de curry te waterig? Laat het dan nog even onafgedekt pruttelen zodat het in kan dikken. Is het juist niet vochtig genoeg? Of merk je tijdens het koken dat er te weinig vocht in de pan zit? Voeg dan (tussentijds) wat water toe.
Dal (Dikke linzencurry/ -soep)
  1. Verhit een laagje olie in een steelpan en voeg de ui, knoflook en gember toe. Bak deze 3 minuten op laag vuur (of totdat de ui glazig is).
  2. Voeg de kurkuma, kardemom en cayennepeper toe, evenals het korianderzaad en het komijnzaad. Bak de ingrediënten 30 seconden.
  3. Voeg het water of de groentebouillon toe en breng het geheel aan de kook. Voeg dan de gewassen rode linzen toe en laat de curry afgedekt een minuut of 15 a 20 zachtjes pruttelen. Voeg tussentijds extra water toe indien de linzencurry erg dik is, of laat het na 10 minuten onafgedekt pruttelen als het dan nog erg dun is.
  4. Breng – wanneer de linzen gaar zijn – de linzencurry verder op smaak met garam masala, zout en peper.

Gewooneenfoodblog.nl op Social Media

Instagram | Pinterest | Facebook

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!