Japanse Oyakodon (Een kom rijst met kip en ei)

Japanse Oyakodon (Een kom rijst met kip en ei)

Heb je zin in een redelijk simpele avondmaaltijd (of stevige lunch)? En vind je de smaken uit de Japanse keuken lekker? Dan is dit recept voor oyakodon misschien wel iets voor jou. Het gerecht bestaat simpelweg uit boterzachte kipstukjes, ui en ei, zachtjes gegaard in een bouillon op basis van dashi. Je serveert het gerecht in een kommetje met rijst. De naam van het gerecht is een verwijzing naar de ingrediënten die het bevat. Oyakodon (voluit Oyako Donburi) betekent namelijk zoiets “ouder-en-kind rijstkom” Oyako staat voor de ouder en het kind, in dit geval de kip en het ei. Donburi is de verzamelnaam voor Japanse gerechten die in een kom met rijst worden geserveerd. Serveer het gerecht eventueel ook met zoiets als wokgroenten, gestoomde broccoli of een frisse salade.

Boerenkoolrisotto met champignons en blauwe kaas

Boerenkoolrisotto met champignons en blauwe kaas

Boerenkool is een wintergroente bij uitstek. Ik vermoed dat bij menig Nederlands huishouden de afgelopen tijd wel een keer een stamppot met deze groente op tafel heeft gestaan. Bij jou ook? Hoewel boerenkool een een ideaal ingrediënt is voor een klassieke Hollandse stamppot, biedt de groente natuurlijk nog veel meer mogelijkheden. Zo is het bijvoorbeeld een hoofdingrediënt in dit recept voor een Italiaanse boerenkoolrisotto met champignons en blauwe kaas. Deze vegetarische risotto staat in ongeveer 35 minuten op tafel, inclusief de voorbereidingstijd. En ben je niet zo dol op blauwe kaas? Dan kun je natuurlijk een andere kaas gebruiken, zoals Parmezaanse kaas.

Indiase linzencurry met spinazie (Dal Palak)

Indiase linzencurry met spinazie (Dal Palak)

Heb je met dit gure weertje zin een een voedzame curry met verwarmende smaken? Dan is dit recept voor een Indiase Dal Palak misschien wel iets voor jou! Deze linzencurry met spinazie is vrij gemakkelijk om te maken en staat binnen 30 tot 45 minuten op tafel. Bovendien kan de curry uitstekend opnieuw opgewarmd worden en is het in de koelkast dagen houdbaar. Je zou de Dal Palak dus eventueel voor meerdere dagen kunnen klaarmaken. Ik heb het gerecht dit keer met verse spinazie en een verse tomaat gemaakt, maar je zou het ook met diepvriesspinazie en tomatenblokjes uit blik kunnen maken. In dat geval is het helemaal een simpel gerecht om te maken, want dan hoef je bijna niets meer te snijden. Ideaal!

Indonesische gemengde groenten (Cap cai)

Indonesische gemengde groenten (Cap cai)

Heb je zin in een simpel gerecht met lekker veel groenten? En eventueel kip, garnalen of een vleesvervanger zoals tofu, ei of tempeh? Dan is dit recept voor Indonesische gemengde groenten (Cap cai) iets voor jou! De naam betekent letterlijk ‘gemengde groenten’ en je kunt er vrijwel elke groente indoen die je wilt. Dit recept voor cap cai vraagt om ongeveer tien verschillende groenten, maar die hoef je natuurlijk niet allemaal te gebruiken. Ik geef namelijk ook suggesties voor versies met drie of vier verschillende groenten. Het gerecht is bovendien juist ideaal om te maken met eventuele restjes groenten die je al in huis hebt en waar je vanaf moet!

Boeuf bourguignon (Rundvlees met rode wijn, wortels en champignons)

Boeuf bourguignon (Rundvlees met rode wijn, wortels en champignons)

Heb je met dit gure weer zin in een lekkere stoofschotel? En vind je champignons lekker? Dan is dit recept voor een klassieke Franse boeuf bourguignon waarschijnlijk iets voor jou! Hoewel het gerecht wel even wat tijd kost, is het helemaal niet moeilijk om te maken. Serveer de stoofschotel bijvoorbeeld met aardappelpuree/ groentepuree, gekookte aardappelen of rijst. Voor wat extra vitamientjes kun je er ook nog zoiets als een salade of gekookte sperziebonen bij maken. Het grootste gedeelte van de bereidingstijd bestaat uit wachten, dus je hebt tijd zat om nog iets anders te maken. Óf je gaat gewoon even TV kijken of zoiets dergelijks.

Worstjes met cannellini bonen, tomatensaus en salie (Salsiccia e Fagioli)

Worstjes met cannellini bonen, tomatensaus en salie (Salsiccia e Fagioli)

Heb je zin in een simpele, verwarmende en rustieke maaltijd met bonen? En vind je (vega) worstjes lekker? Dan is dit recept voor worstjes met cannellini bonen, tomatensaus en salie misschien wel iets voor jou! Dit gerecht is eigenlijk een beetje een witte bonen met tomatensaus voor volwassenen, gebaseerd op het Italiaanse Salsiccia e Fagioli all’Uccellett. De salie geeft het gerecht een typische smaak, maar als je er geen fan van bent kun je deze ook achterwege laten. Voeg dan wat extra rozemarijn toe of vervang de salie door een kruid zoals basilicum, oregano of bladpeterselie.

Nepalese Dal Bhat Tarkari (Milde groentecurry met rijst en linzensoep)

Nepalese Dal Bhat Tarkari (Milde groentecurry met rijst en linzensoep)

Heb je zin in een simpele, kruidige en vegetarische curry? Dan is dit recept voor een Nepalese tarkari iets voor jou! Ik heb ervoor gekozen om het gerecht met aardappelen, wortelen en sperziebonen te maken, maar je kunt elke groente gebruiken die je wilt. In de beschrijving van dit recept geef ik enkele mogelijkheden daarvoor. Het gerecht wordt vaak geserveerd met rijst en een dikke linzensoep. Het heet dan ‘Dal Bhat Tarkari’. Ook voor die soep geef ik je een makkelijk receptje!

Spaanse flamenco eieren (Huevos a la Flamenca)

Spaanse flamenco eieren (Huevos a la Flamenca)

Heb je zin in een eiergerecht dat geschikt is als lunch, brunch en diner? En vind je zowel tomaten als de smaken uit de Spaanse keuken lekker? Dan is dit recept voor Spaanse flamenco eieren iets voor jou! In het recept wordt chorizo gebruikt, maar een vegetarische versie zonder chorizo smaakt ook goed. Daarnaast bevat het gerecht typisch Spaanse ingrediënten zoals sherry, geroosterde paprika en gerookt paprikapoeder. Bovendien kan het recept gemakkelijk naar eigen wens aangepast worden. In de blog vind je daar suggesties voor!

Tomaten risotto met spinazie

Tomaten risotto met spinazie

Risotto is eigenlijk iets wat ik zelden maak. Aangezien je vrijwel constant moet blijven roeren voor het beste resultaat lijkt het zo tijdrovend. Ik had laatst echter veel te veel spinazie in huis gehaald, waardoor ik manieren verzinnen om die zak op te maken. Toen kwam het idee van een spinazie risotto in mij op. Er ontbrak alleen nog iets; enkel met spinazie vond ik de risotto namelijk een béétje saai. “Hoe zou het smaken met tomaten?”, vroeg ik mij vervolgens af. Nou, dat smaakt prima en deze tomaten risotto met spinazie is daar het eetbare bewijs van.

Gevulde komkommer kimchi (Oi-Sobagi)

Gevulde komkommer kimchi (Oi-Sobagi)

Als mensen het over ‘kimchi’ hebben, dan wordt vaak de pittige kimchi bedoeld die van Chinese kool gemaakt wordt. Er zijn echter talloze soorten kimchi, waarvan sommigen helemaal niet pittig zijn of een ander hoofdingrediënt hebben dan Chinese kool. Zo’n kimchi met een ander hoofdingrediënt is Oi-Sobagi. Oftewel: gevulde komkommer kimchi. Deze simpele zomerse kimchi hoeft veel minder lang te fermenteren dan de versie met Chinese kool en smaakt eerlijk gezegd ook al goed zónder het te fermenteren!