Boeuf bourguignon (Rundvlees met rode wijn, wortels en champignons)

Boeuf bourguignon maken | Gewooneenfoodblog.nl

Heb je zin in een redelijk makkelijke stoofschotel met rundvlees (dat uit elkaar valt als je er alleen al naar kijkt)? En vind je champignons lekker? Dan is dit recept voor boeuf bourguignon iets voor jou! Het gerecht:

 • Is geschikt voor 4 a 5 personen
 • Staat binnen drie uur op tafel
 • Smaakt goed met onder andere aardappelpuree, rijst of gekookte aardappelen
 • Kan bijvoorbeeld ook geserveerd worden met een frisse salade of sperzieboontjes
 • Of met wat vers stokbrood om in de saus te dopen (dat is ook niet verkeerd)

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de boeuf bourguignon

Een van de bekendste gerechten uit de Franse keuken is naar mijn idee toch wel boeuf bourguignon. (Samen met de salade niçoise, coq au vin en foie gras.) Het is een van de vele gerechten die eeuwen geleden is ontstaan op het platteland. Waarschijnlijk moest men de goedkopere stukken vlees vroeger lang garen, omdat het anders te taai zou zijn om te eten. De andere ingrediënten die de basis vormen voor dit gerecht waren ook makkelijk te verkrijgen. Rode wijn was in de Bourgogne alom aanwezig en champignons konden in de bossen geplukt worden.

Boeuf bourguignon ingrediënten | Gewooneenfoodblog.nl

Om het vlees malser te maken, werd het destijds ook doorregen met lardeerspek voordat het bereid werd. Gelukkig is het rundvlees tegenwoordig al mals genoeg en hoeft er geen lardeerspek meer aan te pas te komen. Ik ben namelijk blij dat ik niet hoef te prutsen met een naald met een stuk spek eraan, welke ik door lappen vlees  probeer te rijgen. Overigens wordt er tegenwoordig wel vaak spek toegevoegd aan de boeuf bourguignon om wat smaakvol kookvet te creëren waarin je het rundvlees bakt. Zo ook in dit boeuf bourguignon recept.

Ingrediënten boeuf bourguignon | Gewooneenfoodblog.nl

Tweede boeuf bourguignon poging voor deze blog

Hoewel boeuf bourguignon vroeger een boerengerecht was, wordt het nu overal geserveerd. Dat is ook niet zo gek. Het is namelijk een uiterst smaakvol gerecht! Bovendien is het redelijk makkelijk om te maken. Het werd dan ook tijd dat ik een boeuf bourguignon recept met je zou delen. De eerste keer dat ik de boeuf bourguignon voor deze blog probeerde te maken was afgelopen zomer. (Rond dezelfde tijd als mijn eerste Griekse moussaka poging.) Om één of andere reden, hoewel het prachtig weer was, had ik een korte periode opeens zin in herfstachtige gerechten waarvoor je lang in de keuken moest staan. Ik werd de maaltijdsalades een beetje zat, denk ik.

Boeuf bourguignon maken | Gewooneenfoodblog.nl

Helaas waren er twee dingen “fout” gegaan, waardoor die eerste poging niet geschikt was voor de blog. Ten eerste was ik de bacon vergeten toe te voegen. En wat is boeuf bourguignon zonder bacon? Geen boeuf bourguignon, maar een willekeurige stoofschotel met rundvlees en rode wijn. (Tenminste, daar ging ik vanuit. Bij nader inzien was dit foutje niet zo drastisch als gedacht. Nu ik de bacon wel had toegevoegd vond ik de smaak namelijk niet beduidend anders. Maar dat terzijde.)

Boeuf bourguignon met sjalotjes | Gewooneenfoodblog.nl

Ten tweede had ik de sjalotjes en de champignons al aan het begin van de bereiding van de boeuf bourguignon toegevoegd. Eigenlijk hoor je deze los op te bakken en pas op het eind toe te voegen, maar ik was lui. Ook hoopte ik dat het niet zo’n groot verschil zou maken. De sjalotjes waren echter tot moes gekookt en onzichtbaar; de champignons hadden al hun bite verloren. Niet zoals het hoort.

Sjalotjes en champignons bakken | Gewooneenfoodblog.nl

Boeuf bourguignon met sjalotjes of zilveruitjes?

Over sjalotjes gesproken, dat brengt mij op het volgende punt. Voor een échte boeuf bourguignon zou je zilvervliesuitjes moeten gebruiken. Het is echter lastig om rauwe zilvervliesuitjes te vinden (of ik heb niet goed genoeg gezocht). Hoewel het mij tegenstond, had ik daarom bijna ingemaakte zilvervliesuitjes gebruikt. Ik had de pot zelfs al in huis gehaald. Als ik deze goed zou afspoelen voordat ik ze aan de boeuf bourguignon zou toevoegen, dan zou die zoetzure smaak die er tijdens het inmaken aan gegeven wordt hopelijk wat minder zijn geworden.

Rundvlees stoofpot met sjalotjes en champignons | Gewooneenfoodblog.nl

Toen ik de laatste boodschappen voor de boeuf bourguignon deed, viel mijn oog echter op een zak met biologische sjalotjes die allemaal erg klein van stuk waren. Normaliter zou ik deze laten liggen, want zulke kleine sjalotjes zijn niet echt praktisch. Voor de boeuf bourguignon hadden ze echter een prima formaat. Niet zo klein als zilveruitjes, maar in ieder geval wel beduidend kleiner dan de sjalotten die ik gewoonlijk koop.

Rundvlees stoofpot met wortels, sjalotjes en champignons | Gewooneenfoodblog.nl

Je kunt echter zelf kiezen wat je wilt gebruiken. In het recept voor de boeuf bourguignon geef ik aan 12 sjalotjes toe te voegen. Dan doel ik dus op hele kleine sjalotjes. In plaats daarvan zou je ook een kleinere hoeveelheid grote sjalotten kunnen gebruiken die je halveert. Of je voegt wel zilveruitjes toe. Houd dan ongeveer 200 gram aan (schat ik).

Stoofschotel met rundvlees en rode wijn | Gewooneenfoodblog.nl

Serveer de boeuf bourguignon bijvoorbeeld met…

Het gerecht staat in een kleine drie uur op tafel. Genoeg tijd dus om datgene klaar te maken wat je erbij serveert. Maar wat? Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor aardappelpuree, gekookte aardappelen of friet (al dan niet uit de oven). Geroosterde aardappelen uit de oven zijn ook een optie, hoewel ik daar zelf niet voor zou kiezen. Indien je geen zin hebt in aardappelen, dan kun je kiezen voor rijst of een puree van een andere groente. Een stokbroodje dat je in de saus kunt dopen is ook lekker. Ik heb zelf gekozen voor een puree van knolselderij én een bruin stokbroodje.

Afhankelijk van hoeveel je eet is dit recept geschikt voor 4 a 5 personen. De hoeveelheid groenten die je binnenkrijgt is echter met 4 personen al een beetje karig. Je kunt er dan ook voor kiezen om er nog een salade of een andere groente bij te serveren. De eerste keer dat ik dit gerecht at, serveerde ik de simpele salade erbij die je op de foto’s ziet. Daar kon ik de tweede dag ook nog van eten. De derde keer heb ik er gekookte sperziebonen bij gegeten en de vierde keer doperwten uit de diepvries, opgewarmd in een beetje boter. En na die vier keer was ik blij dat de pan leeg was, want ik was de boeuf bourguignon inmiddels een beetje zat geworden.

Recept boeuf bourguignon | Gewooneenfoodblog.nl

Boeuf bourguignon recept

Recept Afdrukken
Boeuf bourguignon (Rundvlees met rode wijn, wortelen en champignons)
Dit is een recept voor de bekende Franse stoofschotel met o.a. rundvlees, rode wijn en champignons genaamd 'boeuf bourguignon'. Bij gebrek aan rauwe zilvervliesuitjes heb ik hele kleine sjalotjes gebruikt; probeer deze ook te vinden. Je zou eventueel ook een pot met ingemaakte zilvervliesuitjes kunnen gebruiken die je eerst goed uit laat lekken. Houd dan ongeveer 200 gram uitgelekte zilvervliesuitjes aan (of meer, naar smaak). Overigens kun je best variëren met de kruiden die je gebruikt; beschouw die van mij als een richtlijn.
Zelf boeuf bourguignon maken | Gewooneenfoodblog.nl
Maaltijd Diner
Keuken Frans
Bereidingstijd 120-180 minuten
Hoofdingrediënt Vlees
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 150 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Hoofdingrediënten
Bouquet garni
Maaltijd Diner
Keuken Frans
Bereidingstijd 120-180 minuten
Hoofdingrediënt Vlees
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 150 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Hoofdingrediënten
Bouquet garni
Zelf boeuf bourguignon maken | Gewooneenfoodblog.nl
Instructies
 1. Verhit een klein beetje olijfolie in een diepe steelpan of hapjespan en bak de spekblokjes 4 minuten op hoog vuur. Schep de spekblokjes vervolgens voorzichtig uit de pan en laat daarbij zoveel mogelijk vet in de pan zitten. Houd de spekblokjes apart.
 2. Bak het in grote stukken gesneden vlees 4 minuten op hoog vuur aan in de pan (totdat het een beetje goudbruin begint te worden). Schep het vlees vervolgens uit de pan en houd het even apart. Bak het vlees eventueel in porties als je pan niet zo groot is.
 3. Voeg de fijngehakte knoflook en het gesnipperde witte uitje toe aan de pan en fruit deze op middelmatig vuur gedurende 3 minuten. Voeg de wortels toe, zet het vuur hoog en bak deze 2 minuten onder voortdurend omscheppen.
 4. Voeg het vlees weer toe en schep alles goed door elkaar. Voeg ook de tomatenpuree toe en schep dit wederom door elkaar. Voeg nu alle wijn toe en net zoveel runderbouillon totdat alles onderstaat (waarschijnlijk zo'n 200 ml). Voeg ook de bouquet garni toe (die kruiden bij elkaar geknoopt met een keukentouwtje). Als je geen keukentouw hebt, dan kun je de kruiden er ook los in doen of eerst fijn snijden en dan toevoegen.
 5. Breng de boeuf bourguignon aan de kook en laat het met een deksel op de pan gedurende 1 uur en 3 kwartier zachtjes pruttelen voordat je verder gaat met het recept.
 6. Als je op de 1 uur en 3 kwartier zit, dan kun je met de bereiding van de sjalotjes (of zilvervliesuitjes) en de champignons beginnen. (Terwijl de boeuf bourguignon rustig verder pruttelt.) Maak daarvoor de sjalotjes schoon of spoel zilvervliesuitjes goed af. Laat kleine champignons heel, snijd grotere champignons door de helft en hele grote champignons in vieren.
 7. Verhit de boter in een pan op middelhoog vuur. Bak eerst de sjalotjes (of zilvervliesuitjes) 5 minuten. Voeg dan de champignons toe en bak deze nog 5 minuten mee onder voortdurend omscheppen. Voeg ondertussen wat zwarte peper en optioneel wat zeezout toe aan de champignons en sjalotjes. Indien nodig kun je tussentijds nog wat extra boter toevoegen. Verdeel tot slot 100 ml runderbouillon over de ingrediënten en laat deze 1 minuut inkoken.
 8. Doe de sjalotjes en de champignons bij de boeuf bourguignon en laat ze 15 minuten meekoken nadat je alles voorzichtig hebt om geschept. Voeg ook de bacon toe die je inmiddels al twee uur achter de hand houdt. Voeg indien nodig wat extra bouillon of water toe. Heb je niet het idee dat het vlees binnen 15 minuten helemaal gaar is? Wacht dan nog even met het toevoegen van de sjalotjes en champignons totdat het vlees bijna klaar is. Als je deze te lang meekookt, dan vallen de sjalotjes namelijk uit elkaar en verliezen de champignons hun bite (dat laatste is minder erg dan dat eerste).
 9. Serveer de boeuf bourguignon met de gewenste bijgerechten. Als je de saus te dun vindt, dan zou je deze eerst kunnen verdikken met wat maizena, roux of aardappelzetmeel. Ik vond dat zelf niet nodig.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *