Salade Niçoise

Simpele Salade Niçoise | Gewoon Een Foodblog!

Wil je een salade eten, maar heb je geen zin in ‘konijnenvoer’? Dan is dit recept voor een simpele Salade Niçoise iets voor jou! De salade is rijkelijk gevuld met onder meer tonijn, sperziebonen en eieren en bevat maar een klein beetje krulsla (optioneel).

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de Salade Niçoise

De Salade Niçoise is ontstaan in de Franse stad Nice, waar het zijn naam aan dankt. De salade is echter al lange tijd populair in alle delen van Frankrijk, evenals de rest van de wereld. Er zijn dan ook al honderden (wat zeg ik; duizenden) recepten voor te vinden. En daar is er zojuist eentje aan toegevoegd.

Salade Niçoise recept | Gewoon Een Foodblog!

Ingrediënten Salade Niçoise

Hoewel er ongetwijfeld veel mensen, vooral Fransen, zijn die claimen dat zij het echte Salade Niçoise recept hebben is er eigenlijk geen standaard recept voor. Er zijn wel ingrediënten waar vrijwel iedereen het over eens zal zijn. Dat zijn eieren, tonijn en olijven. Tomaten zul je ook in veel recepten tegenkomen, evenals groene boontjes zoals sperziebonen. Ansjovis hoort er op zich ook in, maar als je daar niet van houdt kun je het ook prima zonder maken.

Over het toevoegen van aardappelen bijvoorbeeld verschillen de meningen echter. Sommige koks zullen zeggen dat het een doodzonde is om die erin te doen, anderen zullen beweren dat de salade zonder aardappelen niet compleet is. Aangezien ik deze salade als avondmaaltijd heb gegeten en na het sporten een goed vullende maaltijdsalade wilde maken heb ik ze er wel bij gedaan. Je zou er zelf echter voor kunnen kiezen om ze weg te laten.

Mijn Salade Niçoise recept

In dit makkelijke Salade Niçoise recept heb ik redelijk standaard ingrediënten gebruikt. Naast alle bovengenoemde ingrediënten heb ik nog kappertjes, krulsla en komkommer toegevoegd. Aangezien dit een simpel low-budget recept is heb ik ervoor gekozen om tonijn uit blik te gebruiken. Voor een meer chique variant kun je uiterlijk een tonijnmoot gebruiken; de salade zal er alleen maar beter op worden. Heb je nog een restje tonijnsalade over van de lunch? Zeg dit niet tegen een Fransman, maar die kun je ook gebruiken hoor.

Makkelijk Salade Niçoise recept | Gewoon Een Foodblog!

Salade Niçoise dressing

Betreffende de dressing: die bestaat uit azijn, olijfolie en dijon mosterd. Ik heb appelazijn gebruikt, maar in plaats daarvan kun je bijvoorbeeld ook balsamicoazijn, rode wijnazijn of witte wijnazijn gebruiken. Ik heb gekozen voor de appelazijn en niet voor de balsamicoazijn of rode wijnazijn omdat ik bang was dat die kleur de foto’s van de Salade Niçoise een beetje zou verpesten 🙂 De afweging van witte azijn en appelazijn kwam aan op smaak; ik vindt appelazijn lekkerder. Kiest echter gerust de azijn die je al in huis hebt en/ of zelf lekker vindt.

Deze salade is misschien ook iets voor jou?

Tijdens het maken van deze Salade Niçoise schoot mij trouwens opeens te binnen dat dit recept eigenlijk best wel lijkt op mijn recept voor een Russische salade op Spaanse wijze (Ensaladilla Rusa). In beide salades worden namelijk eieren, sperzieboontjes, tonijn, aardappelen, olijven, kappertjes en rode uien gebruikt. Bij de Russische salade hoort alleen een mayonaisedressing in plaats van een dressing op basis van azijn en olie. Misschien dat je dat recept ook iets vindt!

Recept Salade Niçoise

Recept Afdrukken
Salade Niçoise
In principe is dit recept bedoeld voor twee avondmaaltijden. Als je er echter nog stokbrood of zoiets dergelijks bij eet, dan red je het misschien wel met meerdere personen. Ook als je het als lichte lunch eet, dan zou je er vast met meer personen van kunnen eten.
Maaltijd Diner, Lunch, Salade
Keuken Algemeen, Frans
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Salade
Dressing
Maaltijd Diner, Lunch, Salade
Keuken Algemeen, Frans
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Salade
Dressing
Instructies
  1. Schil de aardappelen (tenzij je nieuwe aardappelen hebt die je in de schil kan eten), snijd de aardappelen in plakjes en kook de aardappelen in zeven minuten gaar. Kook ook de eieren in zeven minuten hard, eventueel tegelijk met de aardappelen. Laat de aardappelen uitdampen en spoel de eieren direct koud onder de kraan. Snijd elk ei in vier partjes. Kook de sperziebonen in vier a vijf minuutjes beetgaar en spoel ook de sperziebonen koud onder de kraan zodat het kookproces stopt. Snijd, terwijl deze ingrediënten koken, de rode ui in dunne halve ringen en de komkommer in hapklare blokjes. Halveer de cherry tomaatjes.
  2. Maak de dressing. Voeg daarbij niet al te veel zeezout toe, want de ansjovisfilets, olijven en kappertjes kunnen ook vrij zout zijn. Meng de aardappelen, sperziebonen, rode ui, tonijn, komkommer, cherry tomaatjes, olijven en kappertjes door elkaar. Doe daar de dressing overheen en meng alles goed door elkaar. Houd eventueel wat dressing apart over zodat je uiteindelijk nog wat dressing over de salade kunt schenken.
  3. Wrijf met een teentje knoflook over het bord of de schaal waarop je de salade serveert, net zolang tot het bord/ de schaal heerlijk naar knoflook ruikt. Rangschik daar wat blaadjes krulsla op. Leg de salade erbovenop, gevolgd door de ansjovisfilets en de partjes ei. Strooi er optioneel wat peterselie of ander een kruid zoals dille overheen. Ook kun je er nog wat achtergehouden dressing en/ of olijfolie overheen schenken.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *