Italiaanse tonijnsalade

Italiaanse tonijnsalade | Gewoon een foodblog!
Italiaanse tonijnsalade

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de Italiaanse tonijnsalade

Het is mij een tijdje geleden opgevallen dat ik vrijwel alleen maar recepten voor avondmaaltijden op m’n foodblog plaats. Het werd dan ook tijd om weer eens een recept voor een lunch- of ontbijtgerecht of zoiets dergelijks toe te voegen. Aangezien de meest bekeken pagina op deze foodblog al tijden mijn basisrecept voor tonijnsalade is, leek het mij leuk om daar een variant op te bedenken. Het resultaat? Deze simpele Italiaanse tonijnsalade.

Wat maakt deze versie Italiaans? Goede vraag. Ik moest er eigenlijk gewoon even een aantrekkelijke naam voor bedenken. Vanwege het gebruik van onder andere knoflook, tomaat, kappertjes, zwarte olijven, balsamicoazijn en gedroogde Italiaanse kruiden leek de naam ‘Italiaanse tonijnsalade’ mij wel toepasselijk.

Je kunt deze tonijnsalade natuurlijk gebruiken om er een broodje naar keuze mee te beleggen. Ook kun je het gebruiken als bestandsdeel in een simpele Salade Niçoise (waarin ook kappertjes, olijven, rode uien en tomaten zitten). Je zou het echter ook prima als basis kunnen gebruiken voor een hele simpele pastasalade met tonijn. Zo’n pastasalade zou geschikt zijn voor een lunch, brunch, lichte avondmaaltijd of als bijgerecht bij een BBQ (ik kan niet wachten totdat het weer barbecueweer is). Aangezien je toch al water moet koken om een tomaat te ontvellen, kun je dat kokende water direct gebruiken om er een handje pasta in te koken. Tijdens het maken van de Italiaanse tonijnsalade kan de pasta garen, waardoor het maken van de pastasalade uiteindelijk vrijwel geen extra tijd kost.

Italiaanse tonijnsalade | Gewoon een foodblog!
Pastasalde met tonijn

Houd je niet van olijven en/ of tomaat? Bekijk dan mijn basisrecept voor zelfgemaakte tonijnsalade.

Italiaanse tonijnsalade recept

Recept Afdrukken
Italiaanse tonijnsalade
Maaltijd Lunch
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 5 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Lunch
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 5 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Breng een pan water aan de kook. Snijd met een scherp mesje een kruisje (een X) aan de bovenkant van de tomaat. Dompel de tomaat zo'n vijftien tot twintig seconden in het kokende water. Haal de tomaat uit het water en spoel de tomaat af onder koud water (of leg de tomaat in een bakje met koud water en ijsblokjes). Dit koelt de tomaat terug en stopt het kookproces. Verwijder vervolgens het velletje van de tomaat. Snijd de tomaat door de helft en verwijder de pitjes en het sap. Snijd de ontvelde en ontpitte tomaat vervolgens in kleine blokjes.
  2. Laat een blikje tonijn uitlekken. Snipper de rode ui, hak de knoflook fijn en snijd de zwarte olijven in ringetjes. Meng deze gesneden ingrediënten door de tonijn uit blik. Doe ook de andere ingrediënten erbij. Breng op smaak met zwarte peper en zeezout. Je kunt eventueel wat blaadjes verse peterselie fijnhakken en de Italiaanse tonijnsalade ermee garneren.
  3. Heb je zin om er een pastasalade van te maken? Voeg dan een snuf zout toe aan het kokende water (direct nadat je de tomaat eruit hebt gehaald) en doe een handje pasta erbij. Spoel de pasta koud wanneer deze al dente is en doe er een klein scheutje olijfolie en wat peper en zeezout bij. Meng vervolgens de tonijnsalade door de pasta. Je zou er bijvoorbeeld nog wat gehalveerde cherry tomaatjes, rucola en/ of pijnboompitten bij kunnen doen.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Eén antwoord op “Italiaanse tonijnsalade”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *