Ensaladilla Rusa (Russische Salade op Spaanse wijze)

Ensaladilla Rusa (Russische Salade ) | Gewoon een foodblog!
Ensaladilla Rusa: Russische Salade op Spaanse wijze

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de Ensaladilla Rusa

Aangezien het binnenkort alweer Pasen is, had ik mij van de week voorgenomen om eens te kijken hoeveel gerechten ik op deze foodblog had geplaatst waarin eieren een belangrijke rol spelen. En dat blijken er niet eens zoveel te zijn. Oké, zijn wel een aantal dingen te vinden. Bijvoorbeeld een Koreaans gerecht met rijst, groenten en ei (bibimbap), een Israelisch ontbijtgerecht met eieren in een pittige tomatensaus (shakshuka), pittige Indonesische eieren (sambal goreng telor) en een Indiase groentecurry met ei. Maar dat zijn nou niet echt gerechten waarvan ik denk “dat is leuk én makkelijk om tijdens Pasen op tafel te zetten”. Deze versie van een Ensaladilla Rusa (een Russische salade op Spaanse wijze) komt daar iets meer bij in de buurt.

Een Russische salade, ook wel een Salade Olivier genoemd (naar de bedenker van het recept in de 19e eeuw), is een aardappelsalade met een mayonaise dressing. Deze aardappelsalade bevatte vroeger onder andere ingrediënten als gans, kreeft, olijven, kappertjes en komkommer. In de loop der tijd werden deze dure ingrediënten echter vervangen door goedkopere alternatieven zoals kip, gekookte eieren, augurken en doperwtjes. Tegenwoordig bevat een moderne Salade Olivier vrijwel altijd wortelen en soms ook groenten als sperziebonen.

Ensaladilla Rusa (Russische Salade op Spaanse wijze) | Gewoon een foodblog!

Ensaladilla Rusa is de Russische salade zoals die in Spanje gegeten wordt. Aan dit recept heb ik wel kappertjes en olijven toegevoegd, aangezien die tegenwoordig niet langer onbetaalbaar zijn. Olijven zijn een vrij vaststaand onderdeel van de Ensaladilla Rusa, kappertjes iets minder. Wat kenmerkend is voor de Spaanse variant van de aardappelsalade is het gebruik van tonijn en geroosterde rode paprika. Beide ingrediënten vind je dan ook terug in mijn recept.

Ensaladilla Rusa wordt vaak in kleine porties als tapas gegeten en lijkt een klein beetje op huzarensalade (wat betreft consistentie). Zoals je op de foto’s kunt zien lijkt mijn versie meer op een robuuste maaltijdsalade. Ik heb de aardappelen, de wortelen, de sperziebonen en de eieren namelijk bewust in vrij grote stukjes gesneden. Eigenlijk zou je de aardappelen, de wortelen en de sperziebonen in kleine blokjes moeten snijden. De eieren zou je fijn moeten hakken. Ook vraagt een traditionele Ensaladilla Rusa om véél meer mayonaise zodat de mayonaise alle ingrediënten met elkaar bindt en je die huzarensalade-achtige consistentie krijgt. Als je zo’n gerecht wilt maken, dan kun je de hele receptuur aanhouden alleen dien je alles kleiner te snijden. De hoeveelheid mayonaise dressing kun je naar wens verdubbelen.

Ensaladilla Rusa | Gewoon een foodblog!
Buen apetito!

Heb je zin in een soortgelijk recept? Bekijk dan ook mijn recept voor een simpele Salade Niçoise. Overeenkomende ingrediënten zijn onder andere ei, tonijn, sperziebonen, aardappelen, kappertjes en olijven!

Ensaladilla Rusa recept

Recept Afdrukken
Ensaladilla Rusa (Russische Salade op Spaanse wijze)
Als je deze aardappelsalade als avondmaaltijd nuttigt, dan heb je aan het recept genoeg voor 2 a 3 personen. Serveer je de salade bijvoorbeeld als klein onderdeel van een uitgebreide brunch of als bijgerecht bij een BBQ, dan heb je aan het recept genoeg voor ongeveer 5 a 6 personen.
Maaltijd Bijgerecht, Diner, Lunch
Keuken Russisch, Spaans
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Salade
Mayonaise dressing
Maaltijd Bijgerecht, Diner, Lunch
Keuken Russisch, Spaans
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Salade
Mayonaise dressing
Instructies
  1. Schil de wortelen en snijd ze in plakjes voor een rustieke look of in kleine blokjes voor een meer traditionele Ensaladilla Rusa. Dop de sperziebonen en snijd ze in stukjes van één a twee centimeter. Als je voor een traditionele salade gaat, dan dien je de aardappelen altijd eerst te schillen en in kleine blokjes te snijden. Je kunt ook - zoals ik - nieuwe aardappelen in de schil gebruiken en deze in halve schijfjes snijden voor een meer robuuste maaltijdsalade.
  2. Hoewel het maken van de salade niet zo moeilijk is, kán het veel tijd kosten. Het kan echter ook redelijk snel klaar zijn, afhankelijk van hoe je te werk gaat. Dit komt doordat je vrij veel ingrediënten moet blancheren (wortelen, sperziebonen en erwtjes) en zowel de aardappelen als de eieren moet koken. Je kunt meerdere pannen gebruiken of bepaalde dingen tegelijk koken zodat je sneller klaar bent. Hieronder volgt een indicatie van de kooktijden.
  3. Eieren (7 minuten), aardappelen (6 minuten), wortelen en sperziebonen (3 minuten), doperwten uit de diepvries (1 minuut)
  4. Zet bijvoorbeeld eerst een grote pan met een ruime hoeveelheid water op, breng aan de kook en doe er zout bij. Doe de eieren erin en kook ze één minuutje voordat je de aardappelen erbij doet. Kook de eieren en de aardappelen nog zes minuten. Zet een tweede pan klaar op een ander vuur met daarbovenop een vergiet geplaatst. Als de eieren en de aardappelen gekookt zijn giet je de inhoud van die pan over in de pan met de vergiet erboven zodat het kokende water bewaard blijft in de tweede pan. Haal de eieren uit de vergiet en laat ze schrikken onder de kraan met koud water (of leg ze in een bakje met ijswater). Laat de aardappelen uitdampen op een keukenpapiertje.
  5. Doe vervolgens de wortelen en sperziebonen in de pan met het kokende water en kook ze twee minuten voordat je de diepvries doperwten erbij doet. Kook de ingrediënten nog een minuutje door voordat je ze afgiet en koud spoelt onder de kraan of in een bakje met ijswater legt zodat het kookproces stopt.
  6. Maak ondertussen de dressing door de betreffende ingrediënten met elkaar te vermengen. Voeg eventueel wat water toe om de dressing iets te verdunnen.
  7. Snijd de olijven in dunne ringetjes. Snijd de rode ui in dunne halve ringen. Snijd de eieren in partjes of in blokjes. Snijd de geroosterde rode paprika in dunne reepjes. Hak de peterselie fijn. Maak het blikje tonijn op water open en laat uitlekken.
  8. Vermeng alle ingrediënten, met uitzondering van de mayonaise dressing, met elkaar (houd eventueel wat peterselie achter ter garnering). Doe beetje bij beetje de dressing erbij totdat je de gewenste hoeveelheid hebt bereikt. Je kunt de Ensaladilla Rusa direct opeten of eerst een uurtje of twee in de koelkast zetten zodat de smaken bijeen komen.
Notities

Variatietips

  • Vervang de tonijn door gekookte kip en laat de geroosterde rode paprika achterwege voor een versie die meer lijkt op een moderne Russische salade. Voeg in dat geval optioneel een theelepel mosterd toe aan de dressing.
  • Vervang de citroensap in de dressing door witte wijnazijn of door rode wijnazijn.
  • Gebruik dille in plaats van peterselie.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Eén antwoord op “Ensaladilla Rusa (Russische Salade op Spaanse wijze)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *