Ensaladilla Rusa (Russische Salade op Spaanse wijze)
Als je deze aardappelsalade als avondmaaltijd nuttigt, dan heb je aan het recept genoeg voor 2 a 3 personen. Serveer je de salade bijvoorbeeld als klein onderdeel van een uitgebreide brunch of als bijgerecht bij een BBQ, dan heb je aan het recept genoeg voor ongeveer 5 a 6 personen.
Porties Prep Tijd
3personen 10minuten
Kook Tijd
20minuten
Porties Prep Tijd
3personen 10minuten
Kook Tijd
20minuten
Ingrediënten
Salade
Mayonaise dressing
Instructies
  1. Schil de wortelen en snijd ze in plakjes voor een rustieke look of in kleine blokjes voor een meer traditionele Ensaladilla Rusa. Dop de sperziebonen en snijd ze in stukjes van één a twee centimeter. Als je voor een traditionele salade gaat, dan dien je de aardappelen altijd eerst te schillen en in kleine blokjes te snijden. Je kunt ook – zoals ik – nieuwe aardappelen in de schil gebruiken en deze in halve schijfjes snijden voor een meer robuuste maaltijdsalade.
  2. Hoewel het maken van de salade niet zo moeilijk is, kán het veel tijd kosten. Het kan echter ook redelijk snel klaar zijn, afhankelijk van hoe je te werk gaat. Dit komt doordat je vrij veel ingrediënten moet blancheren (wortelen, sperziebonen en erwtjes) en zowel de aardappelen als de eieren moet koken. Je kunt meerdere pannen gebruiken of bepaalde dingen tegelijk koken zodat je sneller klaar bent. Hieronder volgt een indicatie van de kooktijden.
  3. Eieren (7 minuten), aardappelen (6 minuten), wortelen en sperziebonen (3 minuten), doperwten uit de diepvries (1 minuut)
  4. Zet bijvoorbeeld eerst een grote pan met een ruime hoeveelheid water op, breng aan de kook en doe er zout bij. Doe de eieren erin en kook ze één minuutje voordat je de aardappelen erbij doet. Kook de eieren en de aardappelen nog zes minuten. Zet een tweede pan klaar op een ander vuur met daarbovenop een vergiet geplaatst. Als de eieren en de aardappelen gekookt zijn giet je de inhoud van die pan over in de pan met de vergiet erboven zodat het kokende water bewaard blijft in de tweede pan. Haal de eieren uit de vergiet en laat ze schrikken onder de kraan met koud water (of leg ze in een bakje met ijswater). Laat de aardappelen uitdampen op een keukenpapiertje.
  5. Doe vervolgens de wortelen en sperziebonen in de pan met het kokende water en kook ze twee minuten voordat je de diepvries doperwten erbij doet. Kook de ingrediënten nog een minuutje door voordat je ze afgiet en koud spoelt onder de kraan of in een bakje met ijswater legt zodat het kookproces stopt.
  6. Maak ondertussen de dressing door de betreffende ingrediënten met elkaar te vermengen. Voeg eventueel wat water toe om de dressing iets te verdunnen.
  7. Snijd de olijven in dunne ringetjes. Snijd de rode ui in dunne halve ringen. Snijd de eieren in partjes of in blokjes. Snijd de geroosterde rode paprika in dunne reepjes. Hak de peterselie fijn. Maak het blikje tonijn op water open en laat uitlekken.
  8. Vermeng alle ingrediënten, met uitzondering van de mayonaise dressing, met elkaar (houd eventueel wat peterselie achter ter garnering). Doe beetje bij beetje de dressing erbij totdat je de gewenste hoeveelheid hebt bereikt. Je kunt de Ensaladilla Rusa direct opeten of eerst een uurtje of twee in de koelkast zetten zodat de smaken bijeen komen.
Notities

Variatietips

  • Vervang de tonijn door gekookte kip en laat de geroosterde rode paprika achterwege voor een versie die meer lijkt op een moderne Russische salade. Voeg in dat geval optioneel een theelepel mosterd toe aan de dressing.
  • Vervang de citroensap in de dressing door witte wijnazijn of door rode wijnazijn.
  • Gebruik dille in plaats van peterselie.

Gewooneenfoodblog.nl op Social Media

Instagram | Pinterest | Facebook

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!