Boerenkoolrisotto met champignons en blauwe kaas

Boerenkoolrisotto met champignons en blauwe kaas

Boerenkool is een wintergroente bij uitstek. Ik vermoed dat bij menig Nederlands huishouden de afgelopen tijd wel een keer een stamppot met deze groente op tafel heeft gestaan. Bij jou ook? Hoewel boerenkool een een ideaal ingrediënt is voor een klassieke Hollandse stamppot, biedt de groente natuurlijk nog veel meer mogelijkheden. Zo is het bijvoorbeeld een hoofdingrediënt in dit recept voor een Italiaanse boerenkoolrisotto met champignons en blauwe kaas. Deze vegetarische risotto staat in ongeveer 35 minuten op tafel, inclusief de voorbereidingstijd. En ben je niet zo dol op blauwe kaas? Dan kun je natuurlijk een andere kaas gebruiken, zoals Parmezaanse kaas.

Indonesische gemengde groenten (Cap cai)

Indonesische gemengde groenten (Cap cai)

Heb je zin in een simpel gerecht met lekker veel groenten? En eventueel kip, garnalen of een vleesvervanger zoals tofu, ei of tempeh? Dan is dit recept voor Indonesische gemengde groenten (Cap cai) iets voor jou! De naam betekent letterlijk ‘gemengde groenten’ en je kunt er vrijwel elke groente indoen die je wilt. Dit recept voor cap cai vraagt om ongeveer tien verschillende groenten, maar die hoef je natuurlijk niet allemaal te gebruiken. Ik geef namelijk ook suggesties voor versies met drie of vier verschillende groenten. Het gerecht is bovendien juist ideaal om te maken met eventuele restjes groenten die je al in huis hebt en waar je vanaf moet!

Boeuf bourguignon (Rundvlees met rode wijn, wortels en champignons)

Boeuf bourguignon (Rundvlees met rode wijn, wortels en champignons)

Heb je met dit gure weer zin in een lekkere stoofschotel? En vind je champignons lekker? Dan is dit recept voor een klassieke Franse boeuf bourguignon waarschijnlijk iets voor jou! Hoewel het gerecht wel even wat tijd kost, is het helemaal niet moeilijk om te maken. Serveer de stoofschotel bijvoorbeeld met aardappelpuree/ groentepuree, gekookte aardappelen of rijst. Voor wat extra vitamientjes kun je er ook nog zoiets als een salade of gekookte sperziebonen bij maken. Het grootste gedeelte van de bereidingstijd bestaat uit wachten, dus je hebt tijd zat om nog iets anders te maken. Óf je gaat gewoon even TV kijken of zoiets dergelijks.

Kip-kerrie ovenschotel met bloemkool, prei en champignons

Kip-kerrie ovenschotel met bloemkool, prei en champignons

Heb je zin in een ovenschotel met kip, kerrie en een grote hoeveelheid groenten? Dan is dit recept voor een kip-kerrie ovenschotel met bloemkool, prei en champignons waarschijnlijk iets voor jou! De ovenschotel bevat twee keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente. Daarbij is het gerecht is lactose- en glutenvrij, mocht dat van belang zijn. Bovendien kun je het recept eenvoudig naar eigen smaak aanpassen. In het recept vind je enkele suggesties voor groente en fruit die je kunt toevoegen. De ovenschotel zou tevens prima smaken met kikkererwten of linzen in plaats van kip, voor een vegetarisch alternatief.

Kip fricassee met champignons, wortelen en dragon

Kip fricassee met champignons, wortelen en dragon

Heb je zin in een eenvoudige, lekkere en complete maaltijd met kip die relatief snel klaar te maken is? En vind je de smaken uit de Franse keuken lekker? Dan is dit recept voor een Franse kip fricassee met champignons, wortelen en dragon waarschijnlijk iets voor jou. Deze kip fricassee kan binnen een half uurtje op tafel staan en kun je natuurlijk ook bereiden met andere groenten (zoals paprika of prei). En ben je geen fan van de smaak van dragon? Vervang deze dan gewoon door kruiden die je wel lekker vindt. Het gerecht smaakt bijvoorbeeld ook goed met peterselie en tijm!

Pasta met champignons, doperwten en ricotta

Pasta met champignons, doperwten en ricotta

Onlangs schreef ik nog dat het een bijna een jaar geleden was dat ik een recept met je had gedeeld dat was gebaseerd op de Italiaanse keuken. Het is wel duidelijk dat ik bepaalde eetfases heb, want sindsdien zijn drie recepten geïnspireerd door de Italiaanse keuken. Ook dít recept voor pasta met champignons, doperwten en ricotta kan aan dat rijtje toegevoegd worden. Het is overigens niet het meest kleurrijke gerecht dat ik ooit op de blog heb gezet, maar het smaakt wel goed! Dat is het belangrijkste, toch?

Hoisin kalkoen met courgette noedels en champignons

Hoisin kalkoen met courgette noedels en champignons

Heb je zin in een gezonde avondmaaltijd waarvoor je geen uren in de keuken hoeft te staan? En vind je de smaak van hoisinsaus lekker? Dan is dit recept voor hoisin kalkoen met courgette noedels en champignons iets voor jou! Deze wokschotel is redelijk laag in koolhydraten doordat je noedels van courgette gebruikt in plaats van normale noedels. Bovendien bevat het gerecht daardoor een flinke hoeveelheid groente, wat ook niet verkeerd is. Overigens kun je in plaats van kalkoenfilet prima zoiets als kipfilet, rundvlees of tofu gebruiken. Ben je geen fan van champignons? Ook die kun je natuurlijk vervangen voor iets anders. In het recept geef ik enkel voorbeelden!