Indonesische gemengde groenten (Cap cai)

Indonesische gemenge groenten (Cap cai) recept | Gewooneenfoodblog.nl

Heb je zin in een simpel gerecht met lekker veel groenten? En eventueel kip, garnalen of een vleesvervanger zoals tofu, ei of tempeh? Dan is dit recept voor Indonesische gemengde groenten (Cap cai) iets voor jou. Dit gerecht:

  • Is de voorvader van de vernederlandste Tjap Tjoy
  • Kan bijvoorbeeld met kip, garnalen of gehaktballetjes gemaakt worden
  • Of met tofu, tempeh, ei of alleen groente voor een vegetarische versie
  • Is een uitstekende manier om restjes groenten te gebruiken
  • Is wellicht iets ‘gezonder’ dan de gemiddelde Tjap Tjoy van een afhaalchinees
  • Smaakt lekker met rijst
  • Staat binnen 30 à 45 minuten op tafel, afhankelijk van hoe snel je kookt
  • Is vrij simpel om te maken
  • Is niet pittig (tenzij je dat wilt, natuurlijk)
  • Bestaat in twee varianten; droog (goreng) en nat (kuah)

Noot vooraf #1: Dit is een recept voor de natte ‘cap cai kuah‘. Je kunt zoveel bouillon toevoegen dat het op een soep lijkt of er meer een curry van maken. Pas gewoon de hoeveelheid bouillon aan als je een drogere versie van het gerecht wilt maken. 

Noot vooraf #2: Voor dit recept heb ik kip gebruikt, maar alternatieve bereidingen met bijvoorbeeld garnalen, tofu of alleen groentes  vind je terug onder het recept. 

Noot vooraf #3: Ik had een beetje veel foto’s gemaakt tijdens het maken van dit recept (156 stuks). Onder het recept vind je dan ook nog wat extra fotootjes van de bereiding.

Ga direct naar het onderstaande recept

Indonesische gemenge groenten met kip | Gewooneenfoodblog.nl

Over de Indonesische gemengde groenten (Cap cai)

Heb je aan het einde van de week wel eens allerlei groenten in je koelkast liggen die je over hebt gehouden na het maken van andere gerechten? Ik in ieder geval wel. Met mijn eenpersoonshuishouden gebruik ik per maaltijd vaak maar kleine delen van de groenten die ik in huis haal. Het feit dat ik een foodblog heb en een beetje variatie wil aanbrengen in de recepten die ik gedurende de week probeer te bedenken draagt daar ook aan bij. Gelukkig biedt de Indonesische cap cai aan het eind van de week dé uitkomst.

Indonesische gemengde groenten (Cap cai) met oestersaus | Gewooneenfoodblog.nl

Cap cai (ook wel gespeld als ‘cap cay’ en uitgesproken als ‘chap chai’) is een typisch Chinees-Indisch gerecht. De naam cap cai betekent letterlijk ‘gemengde groenten’ en deze spelen dan ook de hoofdrol in het gerecht. Het gerecht is vooral populair in en rondom de hoofdstad van Indonesië, Jakarta, waar veel Chinese immigranten zijn gevestigd. Toen de Chinees-Indische immigranten die zich in de jaren zeventig van de vorige eeuw in Nederland vestigden massaal restaurants openden in ons kikkerlandje (hoera daarvoor), is een afgeleide van cap cai als Tjap Tjoy bij ons bekend geworden. Er zit echter wel een verschil in de groenten die voor de gerechten gebruikt worden (meer daarover volgt).

Ingrediënten Indonesische gemengde groenten | Gewooneenfoodblog.nl

Cap cai hoeft niet vegetarisch te zijn

Hoewel cap cai dus gemengde groenten betekent, betekent dat niet dat het gerecht perse vegetarisch is. Het komt namelijk voor dat men er vlees of vis aan toevoegt. Vooral kip, garnalen en inktvis zijn veel voorkomende toevoegingen aan de gemengde groenten. Ook in stukjes gesneden bakso (gehaktballetjes van vlees of vis) zijn regelmatig terug te vinden in een Indonesische cap cai.

Omdat ik de laatste tijd al veel vegetarische gerechten op de blog heb geplaatst, heb ik kip toegevoegd aan dit recept. Ik moet mijn vleesetende volgers natuurlijk ook behagen. Heb je toevallig nog wat gehaktballetjes in je koelkast? Ideaal. Doe deze er dan doorheen, al dan niet in plaats van de kip. En als je bijvoorbeeld garnalen lekkerder vindt dan kip, of pescotariër bent, dan zou je deze kunnen toevoegen aan de cap cai. Een combinatie van vis en vlees is ook veelvoorkomend.

Gemengde groenten met paksoi | Gewooneenfoodblog.nl

Ideeën voor een vegetarische cap cai

Indien je vegetarisch bent, zou je blokjes tofu of tempeh als vleesvervanger kunnen toevoegen aan de Indonesische cap cai. Of je snijdt vegetarische gehaktballetjes in plakjes. Óf je maakt een omelet, snijdt de omelet in reepjes en voegt deze toe aan de groenten. (Een omelet kan uiteraard ook toegevoegd worden aan de versie met vlees of vis.) Een andere prima optie is om op het laatste gekookte eieren door het gerecht te doen. De cap cai kan overigens natuurlijk ook alleen met gemengde groenten worden gemaakt.

Gemengde groenten met bloemkool | Gewooneenfoodblog.nl

Welke groenten doe je door de cap cai?

Welnu, de groenten. Welke gebruik je? Voor cap cai is zeker geen standaard recept, dus het is niet zo dat je bepaalde groenten móet gebruiken. Sommige cap cai bevatten zelfs wel tien verschillende groentes en dat vind je misschien een beetje overdreven. Ik zal eerst een aantal mogelijke groentes opnoemen, om je een idee te geven van de mogelijkheden. Daaronder volgt een lijst met groentes die ik gebruik in dit recept. Gebruik echter vooral diegenen die jij lekker vindt (of toevallig al in huis hebt). Overigens kun je natuurlijk ook een zak Chinese groentemix opentrekken. Zorg wel dat je idealiter minstens 250 gram groente per persoon aanhoudt voor een prima maaltijd met veel vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen. Dit recept is bedoeld voor 2 personen en bevat ruim 600 gram groente, maar je zou er eventueel ook met z’n drieën van kunnen eten.

Gemengde groenten met wortel | Gewooneenfoodblog.nl

Veelgebruikte groenten voor cap cai zijn bloemkool, wortels en (Chinese) kool. Daarnaast is bosui vrij standaard. Andere populaire groenten in een cap cai zijn champignons, paksoi en babymais. Je kunt echter ook sperziebonen, sugar snaps of broccoli toevoegen. Tomaten zijn tevens gangbaar, hoewel ketchup of een andere tomatensaus gebruikelijker is. Tot slot verdient mosterdkool (mustard greens) een eervolle vermelding, maar deze is niet overal te krijgen. Is dat wel het geval? Gebruik deze dan in plaats van bijvoorbeeld de paksoi of Chinese kool die in dit recept worden vermeld.

Gesneden ingrediënten voor cap cai | Gewooneenfoodblog.nl

Verschil in ingrediënten tussen Tjap Tjoy en cap cai

Zoals je ziet heb ik paprika niet genoemd, terwijl deze wel vaak in Tjap Tjoy voorkomt. Voor een Indonesische cap cai is het echter niet echt traditioneel. Datzelfde geldt in mindere mate voor taugé. Hoewel dat een belangrijk ingrediënt in Tjap Tjoy is, is een cap cai met taugé meer de uitzondering dan de regel. Als je paprika en/ of taugé lekker vindt, dan kun je deze natuurlijk gerust toevoegen. Datzelfde geldt bijvoorbeeld voor prei, bleekselderij en courgette.

Indonesische gemengde groenten maken | Gewooneenfoodblog.nl

De gemengde groenten die ik heb gekozen

Na tientallen Indonesische recepten voor dit gerecht te hebben bekeken, heb ik de groentes voor dit recept bepaald. Hoofdzakelijk op basis van de meestgebruikte ingrediënten in die recepten en de verkrijgbaarheid van deze groentes in Nederlandse supermarkten. Ik heb gekozen voor:

  • Bloemkool
  • Wortels
  • Paksoi (gebruik eventueel mosterdkool indien je die kunt verkrijgen)
  • Chinese kool
  • Champignons
  • Sugar snaps
  • Tomaat (alleen omdat ik die nog had liggen)
  • Bosui
  • Babymais

Hm, negen stuks. Daaraan heb ik ook nog knoflook en witte ui toegevoegd. Wil je een meer basic cap cai met minder verschillende groentes maken? Dan zou ik mij beperken tot bloemkool, wortels en sugar snaps (of sperziebonen/ peultjes). Broccoli in plaats van bloemkool zou ook lekker zijn. En als er toch nog één ingrediënt bij kan, dan zou ik gaan voor paksoi. Of misschien Chinese kool.

Indonesische gemengde groenten maken | Gewoon een foodblog!

Ironisch genoeg is dit overigens juist een recept waar ik veel restjes groenten van overhoud. Ik heb namelijk de meeste ingrediënten speciaal voor dit recept in huis gehaald en er maar kleine beetjes van gebruikt. Bovendien heb ik een deel van de eerder genoemde groentes die ik niet in dit recept heb gebruikt ook in huis. Top, ik kan dus een hele week varianten van cap cai eten.

Indische gemengde groenten maken | Gewooneenfoodblog.nl

De saus voor de Indonesische gemengde groenten

Dat het gerecht van oorsprong Chinees-Indisch is, is te merken in de overige ingrediënten die gebruikt worden. De ingrediënten waarmee de gemengde groenten op smaak gebracht worden. In tegenstelling tot veel Indonesische gerechten bevat de cap cai bijvoorbeeld geen komijnzaad, korianderzaad of kurkuma. Ook gember ontbreekt meestal. Ingrediënten die ik beschouw als typerend voor de Indonesische keuken.

Pan vol Indische gemengde groenten | Gewoon een foodblog!

Daarentegen worden de gemengde groenten vaak op smaak gebracht met oestersaus in plaats van bijvoorbeeld ketjap manis of ketjap asin. Vissaus is tevens een veelvoorkomende toevoeging aan dit gerecht, evenals sesamolie. Ook ketchup of een andere tomatensaus vindt regelmatig de weg naar een cap cai. Daarbij wordt de saus (of soep, al naar gelang de hoeveelheid bouillon) vaak gebonden met maïzena. Dat is iets wat bij de puur Indonesische gerechten ook minder het geval is. Alle ingrediënten die in deze alinea zijn benoemd, vind je terug in mijn recept (met uitzondering van de sesamolie). Je hoeft ze natuurlijk niet allemaal te gebruiken. En vind je sesamolie lekker? Voeg dan bijvoorbeeld 0,25 theelepel toe (of meer/ minder naar smaak).

Aanpassingen voor een vegetarische cap cai

Wil je overigens de vegetarische cap cai maken? Vervang de oestersaus dan door de vegetarische variant die gemaakt wordt van paddenstoelen, of vervang de oestersaus door ketjap of sojasaus. Het gewoon weglaten is natuurlijk ook een optie. Dat laatste geldt ook voor de vissaus. De kippenbouillon in het recept kan natuurlijk vervangen worden door groentebouillon of gewoon water.

Indonesische gemixte groenten met oestersaus (Cap cai) | Gewoon een foodblog!

Tot slot…

Het gerecht smaakt lekker met rijst (bijvoorbeeld zilvervliesrijst of basmatirijst), maar noedels zouden natuurlijk ook erbij kunnen. Strooi desgewenst wat gefrituurde uitjes over de cap cai nadat je deze hebt opgeschept. Serveer de gemengde groenten bijvoorbeeld met een frisse salade, atjar tjampoer of zoetzure komkommer. Een pittig gekookt ei (Sambal goreng telor) of een gekookt ei in ketjapsaus (Telor kecap) zou er ook lekker bij zijn.

Heb je na het maken van dit gerecht bloemkool over? Maak dan eens deze vegetarische nasi goreng van bloemkoolrijst of Nepalese Dal Bhat Tarkari.

Heb je kip over? Dan is deze Franse kip fricassee, Indiase kip dopiaza of  Koreaanse stoofpot (Dak Bokkeum Tang) misschien wel iets voor jou.

En ben je dol op de Indonesische keuken? Bekijk dan ook eens mijn recepten voor sajoer lodeh, tempeh saté en gado gado.

Recept Indonesische gemengde groenten

Recept Afdrukken
Indonesische gemengde groenten (Cap cai)
Dit is een recept voor Indonesische gemengde groenten met oestersaus. Gebruik vooral de groenten die jij lekker vindt/ al in huis hebt. Het recept is bedoeld voor 2 personen, maar je zou er eventueel met 3 personen van kunnen eten. Voeg dan eventueel extra kip toe (of een andere proteïne naar keuze/ iets meer groenten). Overigens heb ik kipdijfilet gebruikt, maar normale kipfilet kan natuurlijk ook. Wil je een versie met tofu/ tempeh, garnalen/ vis, ei of alleen groente maken? Lees dan de extra informatie onder het recept.
Indonesische gemenge groenten (Cap cai) recept | Gewooneenfoodblog.nl
Maaltijd Diner
Bereidingstijd 30-45 minuten
Hoofdingrediënt Groenten, Kip
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Basisingrediënten
Gemengde groenten
Saus
Maaltijd Diner
Bereidingstijd 30-45 minuten
Hoofdingrediënt Groenten, Kip
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Basisingrediënten
Gemengde groenten
Saus
Indonesische gemenge groenten (Cap cai) recept | Gewooneenfoodblog.nl
Instructies
  1. Een goede voorbereiding is het halve werk (vooral aangezien dit recept vrij snel klaar is als je eenmaal begint met koken). Zorg daarom dat je eerst alle ingrediënten hebt gesneden en zowel de ingrediënten voor de saus als de maïzena klaar hebt gezet. Zet ook alvast een pan met water op voor de rijst, indien je deze erbij serveert. Kook deze vervolgens gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking zodra je met het koken begint.
  2. Snipper de witte ui, hak de knoflook fijn en snijd - indien je deze gebruikt - een kwart Spaanse peper in dunne ringen. Verwijder eventueel de zaadlijsten. Snijd de bloemkool in kleine roosjes zodat deze niet al te lang hoeven te koken. Snijd de wortels in dunne plakjes (snijd er eventueel bloemetjes van voor een leukere presentatie - zie de foto's onder dit recept).
  3. Snijd de paksoi grof en houd de hardere steel en het middelste gedeelte gescheiden van de bladeren; die bladeren hoeven maar 30 seconden te koken en die hardere gedeelten iets langer. Datzelfde geldt ook voor de Chinese kool. Verwijder de puntjes van de sugar snaps (of dop de sperziebonen, indien je deze gebruikt). Snijd zowel de bosui als de babymaïs in stukjes van ongeveer 1 a 1,5 centimeter. Halveer kleine champignons, snijd grotere champignons in vieren of zelfs achten (afhankelijk van het formaat). Snijd de kip in niet al te dunne plakjes, anders wordt deze te gaar. Kipdijfilet blijft sowieso malser dan kipfilet. Hak tot slot de tomaat fijn, indien je deze gebruikt.
  4. Verhit een laagje olie in een pan en fruit de knoflook en ui (en eventueel Spaanse peper) op 2,5 minuut op matig vuur. Voeg dan de kip toe, strooi er eventueel wat zeezout en zwarte peper overheen, zet het het vuur hoog en bak de stukjes kip in 2,5 a 3 minuten een beetje bruin onder voortdurend roeren. Voeg dan de vissaus toe en laat deze 10 seconden intrekken,
  5. Voeg vervolgens de champignons toe (ik had nu ook de sugar snaps toegevoegd, maar deze werden eigenlijk iets te gaar) en bak deze 1 minuut a 1,5 minuut op hoog vuur mee. Voeg de wortels toe, evenals de sugar snaps (dit is een beter moment), en bak ze 1,5 minuut. Voeg vervolgens de bouillon toe en breng deze aan de kook. Voeg 300 in plaats van 400 bouillon toe voor een iets drogere versie. 200 ml zou ook nog kunnen als je de groenten gaar stoomt met een deksel op de pan. Zet het vuur zachter zodat de bouillon tegen de kook aan zit en voeg nu de oestersaus, ketchup en suiker toe. Eventueel kun je ook een paar druppeltjes tot 0,5 theelepel sesamolie toevoegen. Proef de basis voor de curry/ saus/ soep en voeg eventueel nog wat extra toe van iets, indien gewenst.
  6. Voeg de tomaat, bloemkool en babymaïs toe. (Je zou ook nu de sugar snaps kunnen toevoegen voor een meer knapperige groente.) Roer alles door elkaar, dek de pan af laat de cap cai 2 minuten zachtjes pruttelen. Voeg dan de hardere stukken van de Chinese kool en paksoi toe, roer alles wederom door elkaar en kook ook deze een kleine 2 minuten op laag vuur. Zet een papje van maïzena klaar en roer deze door de cap cai (voeg net zoveel toe totdat de curry/ saus/ soep is gebonden). Voeg tot slot de bladeren van de Chinese kool en de paksoi toe en kook deze 30 seconden.
  7. Serveer de cap cai desgewenst met rijst (bijvoorbeeld zilvervliesrijst of basmatirijst), gefrituurde uitjes, kroepoek, atjar tjampoer en/ of zoetzure komkommer.
Notities

Met tofu/ tempeh

Je kunt dit recept eenvoudig met tofu of tempeh maken. Voeg deze dan toe in stap 3 (in plaats van de kip).

Met garnalen/ vis

Ook een versie met vis of garnalen kan natuurlijk. De meeste witvis, zoals kabeljauw of pangasius, hoeft niet zolang te koken. Deze kun je dus toevoegen zodra de bouillon kookt. Garnalen hoeven nog korter te garen; deze kun je toevoegen wanneer je de hardere stukken van de paksoi en Chinese kool toevoegt.

Met alleen groente

Volg gewoon het recept, maar laat de kip achterwege.

Met een gekookt eitje

Kook de eieren in 6 minuten gaar, laat ze schrikken onder de koude kraan en laat ze goed afkoelen. Pel de eieren en voeg ze toe aan de cap cai op het moment dat je ook bloemkool en dergelijke toevoegt.

Een veganistische/ vegetarische cap cai

Vervang de kippenbouillon door water of groentebouillon, gebruik geen vissaus en vervang de oestersaus door vegetarische oestersaus of ketjap manis óf sojasaus voor een veganistische cap cai.

Deel dit Recept

Wortels snijden voor de cap cai

Wortels snijden voor de Indonesische gemengde groenten | Gewoon een foodblog!

Eventueel kun je ervoor kiezen om de wortels zo te snijden dat de plakjes wortels een soort van bloemetjes lijken. Die van mij zijn overigens zeker niet de mooiste bloemen ooit, maar dat terzijde. Het ziet er opzich wel grappig uit. Schil daarvoor de benodigde hoeveelheid wortels en snijd elke wortel in drie of vier handbare stukken. Gebruik vervolgens een scherp klein mesje om een paar dunne reepjes (een soort van luciferstokjes) uit de buitenkant van de stukken wortel te snijden. Houd daarbij enigszins gelijke tussenafstanden aan. Snijd de wortels vervolgens in plakjes.

Foto’s van een stapsgewijze bereiding

Cap cai is eigenlijk heel simpel om te maken. Het vergt wel wat snijwerk, vooral als je veel verschillende groenten gebruikt, maar dat is het meeste werk. Vervolgens doe je alle ingrediënten beetje bij beetje in de pan, beginnend met de ingrediënten die de meeste tijd nodig hebben om gaar te worden. That’s it.

Foto's van een stapsgewijze bereiding | Gewooneenfoodblog.nl

Foto's van een stapsgewijze bereiding | Gewooneenfoodblog.nl

Veel kookplezier!

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

2 antwoorden op “Indonesische gemengde groenten (Cap cai)”

  1. Ik heb cap cai afgelopen zondag gemaakt, het was heerlijk! Behalve de sugar snaps had ik alles nog in voorraad. Ook heb ik er ’n gekookt eitje bij gedaan. Vind ik altijd lekker met dit soort recepten.
    Leuk om te weten dat cap cai de oerversie is van tjap tjoi, heb ik nooit geweten.
    Wat ’n research heb je weer gedaan voor dit recept. Ik ken geen blog die het zo doet!

    1. Beste Wim, hartelijk bedankt voor je reactie! Ik ben blij dat het je goed gesmaakt heeft. Een gekookt eitje is inderdaad ook een prima toevoeging aan dit gerecht.

      En die research komt overigens soms meer voort uit een gebrek aan eigen inspiratie, dan wel het mislukken van mijn eigen creaties, moet ik bekennen. Dan is het toch makkelijker om eens uitgebreid in de geschiedenis van een traditioneel buitenlands gerecht te duiken en daar een eigen versie van te maken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *