Sajoer lodeh (Indonesische groentecurry)

Sajoer lodeh (Indonesische groentecurry) | Gewooneenfoodblog.nl
Wil je zelf sajoer lodeh maken? Of ben je gewoon op zoek naar een simpel recept voor een groentecurry met kokosmelk? In beide gevallen is dit recept voor sajoer lodeh iets voor jou! Dit gerecht:

  • Kan met elke groente gemaakt worden die je lekker vindt
  • Is geschikt voor vegetariërs als je de trassi en kippenbouillon weglaat
  • En voor veganisten als je geen gekookt ei toevoegt
  • Staat binnen 30-45 minuten op tafel
  • Kan prima met light kokosmelk gemaakt worden (dat scheelt weer 2/3e van de calorieën die je met normale kokosmelk binnenkrijgt)

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de sajoer lodeh

Op mijn vraag naar het land waarvan de bezoekers van deze blog meer recepten willen zien, antwoorden redelijk veel mensen Indonesië. Het werd dus de hoogste tijd voor een nieuw recept uit de Indonesische keuken! Dat is dit recept voor sajoer lodeh geworden; een Indonesische groentecurry met  kokosmelk.

Ingrediënten sajoer lodeh | Gewooneenfoodblog.nl

Welke groenten doe je door de sajoer lodeh?

Eigenlijk kun je elke groente gebruiken die je lekker vindt. Natuurlijk zijn er wel een aantal groenten die vaak gebruikt worden. Sowieso dat bijna elk sajoer lodeh recept dat ik heb bekeken, en dat zijn er veel, sperziebonen en Chinese kool of spitskool bevatte. Andere veel voorkomende ingrediënten zijn wortelen, bloemkool en aubergine. In iets mindere mate worden bamboescheuten, courgettes en aardappelen gebruikt. Maar ik ben bijvoorbeeld ook sajoer lodeh recepten tegengekomen waarin babymais, pastinaak, broccoli en champignons gebruikt worden.

Boemboe sajoer lodeh | Gewooneenfoodblog.nl

Oh ja. En in een kookboek getiteld ‘De beste Indonesische recepten’ uit 1988, dat ik voor minder dan € 2,- bij de kringloopwinkel tegenkwam, gaat er komkommer, bloemkool, sperziebonen en courgette door de sajoer lodeh. Ook zoiets als komkommer is dus een mogelijkheid. Wat ik wil zeggen is: gebruik dus vooral wat je lekker vindt. 🙂

Zoals je op de foto’s kunt zien, heb ik gekozen voor bloemkool, sperziebonen, wortelen en spitskool. Een redelijk standaard combinatie (in westerse landen). Je hoeft natuurlijk niet per se vier verschillende groenten te gebruiken als je geen zin hebt om zoveel groenten in huis te halen. Een sajoer lodeh met drie of zelfs twee groenten kan ook. Voeg dan gewoon wat meer toe totdat je op hetzelfde totale aantal gram zit als in het recept wordt aangegeven.
Sajoer lodeh met tempeh | Gewooneenfoodblog.nl

Sajoer lodeh met tofu of tempeh

Om van dit groentegerecht meer een volwaardige maaltijd te maken, kun je tofu of tempeh door de sajoer lodeh doen. Of een combinatie van de twee. Op die manier krijg je ook nog wat eiwitten binnen, iets wat de groenten in het gerecht bijna niet bevatten. Zelf ben ik nog steeds geen enorme fan van tofu, dus ik heb gekozen voor tempeh. Voor beide ingrediënten geldt dat je ze zo bij de sajoer lodeh kunt doen wanneer de kokosmelk aan de kook is gebracht. Je kunt ze echter ook eerst frituren of bakken; dat laatste doe ik.
Zelf sajoer lodeh maken | Gewooneenfoodblog.nl

Sajoer lodeh met ei

Iets wat ook met regelmaat aan sajoer lodeh wordt toegevoegd is een gekookt eitje. Indien je geen vegan sajoer lodeh maakt (zie de paragraaf hieronder voor meer informatie daaromtrent), en je ei lekker vindt, is dat dus ook nog een optie. Met een eitje erbij vult het gerecht iets meer én krijg je bovendien nog wat eiwitten, ijzer en vitamines binnen binnen. Ik zeg: doen.

Sajoer lodeh maken | Gewooneenfoodblog.nl

Veganistische of vegetarische sajoer lodeh maken

Hoewel sajoer lodeh een groentegerecht is, is het normaal gesproken geen vegetarisch gerecht (en zodoende natuurlijk ook niet veganistisch). De kokosmelk wordt vaak namelijk verrijkt met kippenbouillon of runderbouillon. Bovendien gaat er een pasta van gefermenteerde garnalen doorheen. Deze garnalenpasta, genaamd trassi (of belachan in het Indonesisch), geeft het gerecht een authentieke Indonesische smaak. Je kunt de trassi natuurlijk achterwege laten als je een veganistische of vegetarische sajoer lodeh wilt maken. Of als je geen zin hebt om trassi te kopen natuurlijk. Of als je het gewoonweg niet lekker vindt. De kippenbouillon die in dit recept gebruikt wordt kun je vervangen door water of groentebouillon.

Sajoer lodeh met bloemkool, sperziebonen, spitskool en wortel | Gewooneenfoodblog.nl

Andere (Indonesische) ingrediënten die je al dan niet kunt gebruiken

Traditionele Indonesische gerechten bevatten vaak tal van ingrediënten die hier niet zo gemakkelijk te verkrijgen zijn. Zeker niet in supermarkten. Degene die ik heb gebruikt in dit recept vermeld ik nu even, samen met eventuele alternatieven.

Net zoals dat voor andere Indonesische gerechten geldt, bevat de boemboe van sajoer lodeh traditioneel kemiri (ook wel ‘kemirienoten’ of ‘candlenuts’ genoemd). Deze zorgt ervoor dat de curry wat dikker wordt en geeft het extra smaak. Als je geen toko in de buurt hebt waar je kemiri kunt halen, dan kun je deze vervangen door macadamianoten, paranoten of cashewnoten.

Indonesische curry met groenten en kokosmelk | Gewooneenfoodblog.nl

Een ander sajoer lodeh ingrediënt dat kenmerkend is voor de Indonesische keuken is daun salam. Ook wel de “Indonesische laurier” genoemd. Hoewel deze wel een echt andere smaak heeft dan de laurierbladeren die in het westen veel gebruikt worden, worden “normale” laurierbladeren regelmatig gebruikt als vervanging. Als je geen daun salam hebt, dan kun je deze gewoon weglaten of eventueel ook vervangen door laurier.

Zowel citroenblad als citroengras zijn ingrediënten die soms aan sajoer lodeh worden toegevoegd. Deze zijn echter geen must. Ik heb ervoor gekozen om citroengras door de boemboe te doen en ook nog een citroenblaadje mee te koken met de kokosmelk. Je kunt er echter voor kiezen om slechts één van deze ingrediënten te gebruiken. Een andere optie is om geen van beide te gebruiken en er op het eind, als je vindt dat het gerecht een zuurtje kan gebruiken, naar smaak citroensap extra tamarindepasta doorheen te doen. Tamarinde, ook zo’n ingrediënt dat vaak gebruik wordt in de Indonesische keuken. De pasta is gewoon verkrijgbaar bij de Albert Heijn (van andere supermarkten weet ik het niet).

Sajoer lodeh met ei | Gewooneenfoodblog.nl

Sajoer lodeh recept

Benodigdheden voor het maken van de boemboe:

Heb je nog geen goede foodprocessor of blender? En wil je er misschien eentje kopen? Lees dan mijn review van de Bosch MCM3501M MultiTalent 3 Foodprocessor (met blender).

Recept Afdrukken
Sajoer lodeh (Indonesische groentecurry)
Dit sajoer lodeh recept kun je gemakkelijk naar eigen wens aanpassen. Bijvoorbeeld door andere groenten te gebruiken (zoals courgette, aubergine en/ of broccoli). Bij enkele ingrediënten staat dat ze optioneel zijn; je kunt het gerecht ook prima zonder maken, hoewel de smaak iets anders zal zijn. In plaats van zowel Spaanse peper als rawit pepertjes te gebruiken kun je ook één van deze kiezen en daar meer van toevoegen. Het is ook mogelijk om in plaats van verse pepers naar smaak sambal oelek toe te voegen (bijvoorbeeld 0,5 of 1 eetlepel).
Sajoer lodeh (Indonesische groentecurry) | Gewoon een foodblog!
Maaltijd Diner
Keuken Indonesisch
Bereidingstijd 30-45 minuten
Hoofdingrediënt Groenten
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Hoofdingrediënten
Boemboe
Overige ingrediënten
Maaltijd Diner
Keuken Indonesisch
Bereidingstijd 30-45 minuten
Hoofdingrediënt Groenten
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Hoofdingrediënten
Boemboe
Overige ingrediënten
Sajoer lodeh (Indonesische groentecurry) | Gewoon een foodblog!
Instructies
  1. Zet een pannetje op het vuur zonder olie erin en rooster de kemirienoten op middelmatig vuur gedurende een minuut of 7. Rauw zijn ze een tikkeltje giftig. Paranoten of macadamianoten hoef je niet eerst te roosteren. Cashewnoten zijn ook een optie, maar voeg dan twee keer zoveel toe aangezien ze een stuk kleiner zijn dan die andere noten. Wil je eieren bij de sajoer lodeh doen? Doe de eieren dan in een steelpan, voeg koud water toe totdat ze net onder staan, doe er een beetje zout bij en breng het water aan de kook. Kook de eieren 6,5 minuut en spoel ze goed af met koud water. Snijd ondertussen de groente die je gebruikt.
  2. Optioneel: Verhit een laagje olie in een pannetje en bak de in blokjes gesneden tempeh of tofu goudbruin in 4-5 minuten op middelhoog vuur. Bak deze bijvoorbeeld, terwijl je de boemboe maakt, in de pan waarin je de kemirienoten hebt geroosterd.
  3. Doe de geroosterde kemirienoten samen met alle andere ingrediënten voor de boemboe in een foodprocessor, hakmolentje of blender. Of ga ouderwets met een vijzel aan de slag. Ik snijd alle ingrediënten eerst een beetje voor, maar dat hoeft niet per se. Gebruik van de citroenstengel alleen de zachtere kern en niet de harde buitenste bladeren.
  4. Zet een wok of hoge pan op het vuur en doe er een klein laagje olie in. Doe de boemboe erbij en bak deze op middelhoog vuur totdat de geuren vrijkomen en de boemboe iets donkerder van kleur wordt (+- 3 minuten). Voeg dan alle groenten toe, zet het vuur hoog en roerbak alles 1 minuut. Voeg vervolgens de kokosmelk en de kippenbouillon, groentebouillon of water toe. Roer de tamarinde pasta erdoorheen en voeg ook het citroenblaadje toe.
  5. Breng de sajoer lodeh aan de kook, voeg de tofu of tempeh toe en zet een deksel half op de pan. Temper het vuur zodat de kokosmelk net tegen de kook aan zit. Kook de groenten in 10 tot 15 minuten gaar. Die tijd is voornamelijk afhankelijk van de grootte van de bloemkoolroosjes. Indien je de sajoer lodeh te dik vindt, voeg dan wat extra bouillon of water toe. Te dun? Kook het dan nog even door met de deksel van de pan. Als je het gerecht iets af laat koelen, dan wordt 'ie ook dikker.
  6. Serveer je het gerecht met eieren? Voeg dan 3 minuten voor het einde van de kooktijd de gepelde gekookte eieren toe. Breng de sajoer lodeh eventueel verder op smaak met wat zwarte peper en/ of zout. Serveer de sajoer lodeh met rijst en/ of een ander bijgerecht naar keuze.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *