Sambal goreng telor (Indonesische pittige eieren)

Sambal Goreng Telor (Pittige eieren) | Gewoon een foodblog!
Sambal goreng telor: gekookte eieren in pittige saus

Vind je de smaken uit de Indonesische keuken lekker? En houd je zowel van eieren als een beetje pit? Dan is dit recept voor sambal goreng telor iets voor jou! Deze Indonesische pittige eieren:

  • Zijn geschikt als bijgerecht voor een rijsttafel
  • Kunnen natuurlijk ook als hoofdonderdeel van je maaltijd gegeten worden
  • Zijn vegetarisch indien je de trassi achterwege laat
  • Staan in ongeveer 20 minuten op tafel

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de sambal goreng telor

Sambal Goreng Telor is een pittig eiergerecht dat vaak onderdeel is van een Indonesische rijsttafel. Gekookte eieren worden geserveerd in een pittige saus gemaakt van onder andere sambal en kokosmelk. Aan de sambal en kokosmelk voeg je nog enkele smaakmakers toe, waaronder knoflook, een sjalotje en gember.

Wat serveer je bij de Indonesische pittige eieren?

Hoewel sambal goreng telor traditioneel bij een Indonesische rijsttafel wordt geserveerd, kun je het gerecht natuurlijk als onderdeel van een avondmaaltijd eten in de plaats van vlees of vis. Serveer de sambal goreng telor bijvoorbeeld met Indonesische sajoer boontjes of sajoer lodeh, een simpele nasi en ingelegde komkommer. In plaats van een nasi op basis van rijst, kun je de Indonesische pittige eieren overigens ook met een bloemkool nasi goreng serveren voor een maaltijd met iets minder koolhydraten.

Niet alleen passen de smaken van sajoer boontjes en sajoer lodeh bij de sambal goreng telor, ook wordt in beide gerechten kokosmelk gebruikt. Dit kan handig zijn als je een blikje kokosmelk gebruikt en niet alle kokosmelk nodig hebt voor dit gerecht. Zo kun je de kokosmelk die je over hebt direct gebruiken in een groentegerecht dat je bij de eieren serveert.

Sambal Goreng Telor (Pittige eieren) | Gewoon een foodblog!

Het sambal goreng telor recept is gemakkelijk aan te passen

Mijn sambal goreng telor recept kun je natuurlijk naar eigen inzicht (en eigen voorraad) aanpassen. Zo heb ik gemakshalve gebruikgemaakt van gemberpoeder en gepureerd citroengras, maar je kunt deze vervangen door de verse varianten. De smaak zal dan natuurlijk wel ietsjes anders zijn. (Het weglaten van het citroengras zou overigens geen enorme ramp zijn.) In plaats van kokosmelk kun je een stukje santen aangelengd met warm water gebruiken. Voor een minder calorierijke variant op de pittige eieren, kun je er ook voor kiezen om de kokosmelk te vervangen door water. Voeg dan echter wat minder milliliter toe, want anders wordt de saus erg dun. Als je overigens niet zo’n enorme fan bent van erg pittig eten, dan halveer je de hoeveelheid sambal en/ of voeg je de verse Spaanse peper niet toe.

Sambal goreng telor: vegetarisch of niet?

Overigens is de sambal goreng telor op de manier waarop ik het gerecht heb gemaakt niet vegetarisch! Ik heb namelijk gebruikgemaakt van een beetje trassi, wat een pasta is van gefermenteerde garnalen. Als je de trassi achterwegen laat, dan heb je echter wel een vegetarische sambal goreng telor (mocht je daar behoefte aan hebben). Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om de trassi weg te laten als je het niet in huis hebt, maar ik kan je aanraden om een potje te kopen als je er eentje tegenkomt. Na openen is een potje nog lang te bewaren en je kunt het gebruiken als smaakmaker in allerlei gerechten.

Hoeveel pittige eieren per persoon?

Omdat ik de sambal goreng telor als hoofdonderdeel van m’n avondmaal heb gegeten, heb ik drie eieren gebruikt (ik had van tevoren gesport en wilde weer wat eiwitten binnenkrijgen). Als je het meer als bijgerecht serveert, dan heb je wellicht genoeg aan één eitje. In het onderstaande recept ga ik echter uit van twee eieren per persoon. Als je trek hebt, dan kun je prima drie eieren gebruiken en dezelfde hoeveelheid van de andere ingrediënten aanhouden. Indien je geen behoefte hebt aan veel saus, kun je op basis van de aangegeven hoeveelheid ingrediënten in het recept zelfs een vierde eitje toevoegen.

Sambal Goreng Telor | Eet smakelijk! | Gewoon een foodblog!
Eet smakelijk!

Tip: Probeer ook eens telor kecap (eieren in ketjapsaus).

Sambal goreng telor recept

Recept Afdrukken
Sambal goreng telor (Pittige eieren)
Sambal Goreng Telor is een pittig eiergerecht dat vaak onderdeel is van een Indonesische rijsttafel. Gekookte eieren worden geserveerd in een pittige saus gemaakt van onder andere sambal, tomatenpuree, kokosmelk en specerijen. Hoewel sambal goreng telor traditioneel bij een rijsttafel wordt geserveerd, kun je het gerecht natuurlijk als onderdeel van een avondmaaltijd eten in de plaats van vlees of vis.
Maaltijd Bijgerecht, Diner
Keuken Indonesisch
Bereidingstijd 15-30 minuten
Prep Tijd 2 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Passieve Tijd 5 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Sambal goreng telor
Garnering
Maaltijd Bijgerecht, Diner
Keuken Indonesisch
Bereidingstijd 15-30 minuten
Prep Tijd 2 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Passieve Tijd 5 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Sambal goreng telor
Garnering
Instructies
  1. Kook de eieren in zes minuten gaar en laat de eieren schrikken door ze onder de koude kraan te houden of onder te dompelen in koud water. Dit zorgt ervoor dat de eieren niet verder stollen én dat ze makkelijker te pellen zijn. Win-win situatie. Pel de eieren, spoel ze nog even af totdat ze niet meer warm zijn en dep de eieren droog.
  2. Zet een pannetje op een matig vuur, verhit een laagje olie in de pan en bak de gekookte eieren totdat er een dun vliesje op elk ei verschijnt en de eieren rondom een licht kleurtje beginnen te krijgen. Dit duurt ongeveer twee minuten. Door de gekookte eieren te bakken voeg je een extra structuur toe aan de sambal goreng telor. Ook zorgt het bakken ervoor dat de saus zich beter aan het ei hecht.
  3. Terwijl de eieren koken kun je een alvast beginnen met de pittige saus. Verhit een laagje olie in een wok en fruit de ui en de knoflook op laag vuur gedurende twee a drie minuten. Voeg dan de tomatenpuree toe en ontzuur de tomatenpuree door het een minuutje te bakken. Zet het vuur iets hoger en voeg de sambal, trassi, sereh, laos, djahé en de Spaanse peper toe. Hussel alles goed door elkaar en bak de ingrediënten ongeveer drie minuten. Voeg dan de kokosmelk toe. Temper het vuur en laat de pittige saus ongeveer drie minuten zachtjes pruttelen en inkoken.
  4. Voeg de gebakken gekookte eieren toe aan de saus, schep de saus over de eieren en zorg ervoor dat alle delen van de eieren uiteindelijk bedekt zijn met een beetje saus. Je kunt de eieren nog even in in de pan laten terwijl de saus inkookt (indien nodig of gewenst), of je kunt de sambal goreng telor direct serveren.
  5. Optioneel kun je de eieren garneren met seroendeng, een mengsel van onder andere kokos, pinda's en gebakken uien. Je kunt seroendeng gewoon in de supermarkt kopen.
Notities

Serveertips

Variatietips

  • Laat de trassi achterwege voor een vegetarische saus.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

2 antwoorden op “Sambal goreng telor (Indonesische pittige eieren)”

  1. Ik heb het gerecht nu voor de tweede keer gemaakt en deze keer heb ik de gekookte eieren niet gebakken maar in stukjes gesneden en snel even door de saus geschept. Persoonlijk vond ik dit veel lekkerder. Wat zeg ik… heeeerlijk!

    1. Hi Erica,

      Hartelijk bedankt voor je bericht! Ik ben blij dat het recept in ieder geval nog een tweede poging waard was. 🙂

      Het ei in stukjes snijden en door de saus scheppen lijkt mij ook lekker; ik zal dat zeker eens uitproberen. Bedankt voor de suggestie!

      Groetjes,
      Bas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *