Gado Gado (Indonesische groentesalade met pindasaus)

Indonesische Gado Gado |Gewoon Een Foodblog!
Indonesische Gado Gado

Heb je wel eens Gado Gado besteld bij een Chinees-Indisch restaurant? En wil je het zelf maken? Dan is dit recept iets voor jou! Gado Gado maken is gelukkig heel gemakkelijk. Ook is het gerecht vrij snel klaar. Het snijden van alle ingrediënten kost wel wat tijd, maar als je daarmee klaar bent heb je de helft van het werk al gedaan.

Ga direct naar het onderstaande recept

Wat is Gado Gado?

Gado Gado is een simpele Indonesische groentesalade met gekookte eieren en een dressing van pindasaus. Het bevat een combinatie van rauwe ingrediënten en groenten die beetgaar geblancheerd of gestoomd worden. Het wordt vaak geserveerd met tofu, tempeh en/ of kroepoek. Je kunt de salade zowel lauwwarm als koud eten.

Welke ingrediënten er in een Indonesische Gado Gado groentesalade gaan verschilt, want in tegenstelling tot sommige andere traditionele recepten is er echt geen vast recept voor. Je kunt er dus gemakkelijk je eigen draai aan geven en het nog steeds – met recht – Gado Gado noemen. Zolang als je er maar pindasaus overheen doet! … Of een saus gemaakt van cashewnoten, maar dat terzijde.

Mijn Gado Gado recept

Helaas heb ik (nog) geen stoommandje of stoomkoker, dus ik heb de groenten geblancheerd. In het onderstaande recept wordt dan ook beschreven hoe je op die manier Gado Gado maakt. Heb je wel iets waar je de groenten mee kunt stomen? Dan kun je het gerecht natuurlijk op die manier maken. Aangezien er geen groenten in het gerecht gaan die er per se in horen zou je zelf kunnen experimenteren en ingrediënten uit kunnen kiezen die je lekker vindt. Vaak wordt in ieder geval gebruikgemaakt van een witte kool, taugé en groene boontjes. De belangrijkste ingrediënten die ik in mijn recept heb verwerkt zijn:

  • Aardappelen
  • Chinese kool
  • Wortelen
  • Sperziebonen
  • Taugé
  • Eieren
  • Komkommer
  • Lente ui
  • Cherry tomaatjes
  • Zelfgemaakte pindasaus

Je zou er echter ook voor kunnen kiezen om bijvoorbeeld sla, spitskool, bloemkool, broccoli, en/ of spinazie te gebruiken. Dat zijn stuk voor stuk ingrediënten die vrij normaal zijn om in een Gado Gado recept terug te vinden. Dungesneden rode kool zou ook voor een leuk kleurcontrast zorgen!

Gado Gado | Indonesische groentesalade met pindasaus

Gado Gado saus

Een belangrijk onderdeel van Gado Gado is de saus, welke in feite een pindasaus is. Aangezien de ingrediënten van de groentesalade zelf niet op smaak gebracht worden is de pindasaus zowel de smaakmaker als verbindende factor. In sommige delen van Indonesië wordt santen (kokosmelk) in de saus gebruikt, in andere delen wordt kokosmelk juist niet gebruikt. Zelf heb ik het gemakshalve achterwege gelaten en water gebruikt. Je zou de aangegeven hoeveelheid water kunnen vervangen door kokosmelk als je dat lekker vindt.

Overigens is mijn Gado Gado saus niet vegetarisch omdat ik trassi heb gebruikt. Trassi is een gefermenteerde garnalenpasta. Als je een vegetarisch gerecht wilt, dan dien je de trassi in de saus dus achterwege te laten. Kies dan ook voor emping in plaats van kroepoek. Emping is namelijk een vegetarische kroepoek variant gemaakt van melindjonoten.

Voor hoeveel personen is dit recept?

Met hoeveel personen je van dit Gado Gado recept kunt eten verschilt. Ik schat zo’n twee tot vier personen. Ik heb de groentesalade twee keer als avondmaaltijd gegeten (zonder er rijst of iets anders bij te serveren). Ik moet zeggen dat het wel twee goed gevulde borden zijn geweest, maar wanneer een bord voornamelijk gevuld is met gezonde ingrediënten maakt dat niet uit, toch? Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om deze hoeveelheid Gado Gado als bijgerecht te serveren met gekookte rijst en een simpele kipsaté of gehaktballetjes in pindasaus. In dat geval kun je er in ieder geval zéker met meer dan twee personen van eten.

Indonesische Gado Gado met pindasaus | Gewoon Een Foodblog
Dag 1: Met tempeh en een iets ‘lossere’ opmaak van het bord

Recept Gado Gado

Recept Afdrukken
Gado Gado (Indonesische groentesalade met pindasaus)
Hoewel dit recept standaard op 'twee personen' staat ingesteld, zou je op basis van deze hoeveelheid er misschien wel met meer dan twee personen van kunnen eten. Als je er bijvoorbeeld wat rijst bij zou koken, dan zou dat al verschil maken.
Maaltijd Diner, Salade
Keuken Indonesisch
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Hoofdingrediënten
Voor extra proteïne
  • 120 gram tempeh (of tofu - of een mix van beiden)
Pindasaus
Optioneel: Ter garnering/ voor erbij
Maaltijd Diner, Salade
Keuken Indonesisch
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Hoofdingrediënten
Voor extra proteïne
  • 120 gram tempeh (of tofu - of een mix van beiden)
Pindasaus
Optioneel: Ter garnering/ voor erbij
Instructies
  1. Breng een ruime pan met water aan de kook en doe er een snuf zout in. Snijd ondertussen de wortelen in dunne reepjes, ongeveer het formaat van een lucifer. Snijd de aardappelen en de komkommer in dunne schijfjes. Halveer de cherry tomaatjes. Dop de sperziebonen en snijd ze in stukjes van ongeveer 3 centimeter. Snijd de Chinese kool in reepjes.
  2. Kook het ei in ongeveer 7 minuten gaar en spoel het ei daarna direct koud onder de kraan. Tegelijkertijd kun je eventueel in dezelfde pan de aardappelschijfjes koken, die hebben ook zo'n 7 minuten nodig. Laat de aardappelen uitlekken op een keukenpapiertje. Kook vervolgens de sperziebonen en de wortelen in zo'n 2 a 3 minuten gaar en spoel ze direct goed koud onder de kraan zodat het gaarproces stopt. Kook daarna de Chinese kool een minuutje zodat de kool niet meer rauw is maar nog wel een beet heeft. Dompel tot slot de taugé zo'n 15 seconden in het kokende water. Spoel ook de taugé en de Chinese kool koud onder de kraan.
  3. Maak ondertussen de pindasaus. Snijd het sjalotje en de teentjes knoflook fijn. Rasp de gember. Bak het sjalotje, de knoflook en de gember in een steelpannetje op matig vuur totdat het sjalotje glazig is. Voeg dan de trassi toe en bak de trassi een minuutje mee. Voeg het water toe, evenals de pindasaus, de sambal, de sojasaus, de tamarinde en het limoensap. Roer alles goed door elkaar, breng aan de kook en laat het vervolgens op een laag pitje pruttelen totdat de gewenste dikte is bereikt. Voeg eventueel wat kristalsuiker of palmsuiker toe om de pindasaus zoeter te maken (indien gewenst).
  4. Indien je tempeh en/ of tofu gebruikt: snijd de tempeh en/ of tofu in blokjes. Bak de blokjes in een hete pan op hoog vuur in een minuut of 4 bruin. Breng op smaak met peper en zout. Blus eventueel af met een scheutje sojasaus.
  5. Doe alle ingrediënten bij elkaar. Garneer de Gado Gado desgewenst met ingrediënten zoals bosui, seroendeng, geroosterde pinda's, gefrituurde uitjes en/ of Spaanse peper. Serveer er kroepoek of emping bij.
Notities

Andere ingrediënten die je kunt gebruiken

  • Sla
  • Rode kool
  • Spitskool
  • Bloemkool
  • Broccoli
  • Spinazie
  • Sugar snaps/ suikererwten/ peultjes
  • Doperwten
  • Champignons
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

2 antwoorden op “Gado Gado (Indonesische groentesalade met pindasaus)”

  1. Echt, een kilo rauw voedsel voor 2 personen en dat is niet eens de saus meegerekend? Wie papegaai je zonder nadenken en verdoet onze tijd? Ik wordt een beetje moei van mensen zoals jij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *