Zomerse groentesalade uit de wok

Zomerse groentesalade uit de wok | Gewooneenfoodblog.nl

Heb je zin in een simpele, kleurrijke en smaakvolle salade? Dan is deze zomerse groentesalade uit de wok misschien wel iets voor jou! De salade:

  • Bevat diverse smaken en texturen dankzij zes verschillende groenten
  • Vergt wel wat voorbereidingstijd (met name het julienne snijden van wortelen), maar is daarna zo klaar
  • Kan zowel warm als afgekoeld gegeten worden
  • Is glutenvrij indien de sojasaus in de dressing wordt vervangen door bijvoorbeeld tamari

Over de zomerse groentesalade uit de wok

In tegenstelling tot sommige gerechten die ik op mijn blog plaats – met daarbij een introductieverhaal van honderden woorden – heb ik over dit gerecht eigenlijk weinig te melden. Het idee achter deze gewokte groentesalade is simpelweg ontstaan doordat ik iets kleurrijks en zomers wilde maken. Een combinatie van rode kool, wortelen, sugar snaps, babymais , bleekselderij en rode paprika leek mij daarvoor prima geschikt.

Ingrediënten zomerse groentesalade | Gewoon een foodblog!

Rode kool is zomers?

Maar rode kool, is dat niet meer iets voor in de winter? De groenteboer waar ik mijn rode kool haalde vond ik ieder geval van wel. Toen ik bij de groenteboer namelijk een rode kool en wat wortelen afrekende maakte diegene de opmerking: “Het lijkt wel winter!” (Of had hij het over het weertje..?) Als je de rode kool op de ‘klassieke’ wijze drie kwartier smoort met appel en rozijnen, dan vind ik het inderdaad echt iets voor winterse dagen. Wanneer je het echter rauw of kort gewokt in een groentesalade zoals dit verwerkt, dan zien het er toch lekker zomers uit?

Zomerse gewokte groentesalade | Gewoon een foodblog!
De groenten nog ín de wok

Warm, op kamertemperatuur, zelfs koud; het kan allemaal

Je kunt deze zomerse groentesalade direct warm uit de wok serveren, maar je kunt er ook voor kiezen om de dressing eroverheen te doen, het gerecht wat af te laten koelen en de gewokte groentesalade te serveren op kamertemperatuur. Het is allebei lekker! Wat overigens ook lekker is, is om er wat zelfgemaakte zoetzure saus overheen te doen. Die smaakt namelijk perfect in combinatie met de groenten die in deze zomerse groentesalade verwerkt zijn.

Dressing over de groentesalade uit de wok | Gewooneenfoodblog.nl

Serveer bijvoorbeeld met zilvervliesrijst of noedels

Ik heb ervoor gekozen om een klein beetje gekookte zilvervliesrijst bij deze groentesalade uit de wok te serveren. Je zou bijvoorbeeld ook voor noedels kunnen kiezen en deze (eventueel) kort mee te wokken. Óf je neemt genoegen met een flinke berg groenten, dat kan natuurlijk ook. Wat betreft de hoeveelheden van de ingrediënten die ik in het recept heb aangegeven; die 50 gram per groente is meer een richtlijn. Het zijn zes groenten en ik heb van elke groente ongeveer 40 tot 60 gram gebruikt. Wat minder bleekselderij en paprika, precies 50 gram babymais en sugar snaps, en wat meer wortelen en rode kool. Als je meer of minder groenten per persoon rekent, dan hoef je enkel de dressing een klein beetje aan te passen.

Zomerse groentesalade met rijst | Gewooneenfoodblog.nl
Houd je van een beetje pittigheid? Voeg dan nog een julienne gesneden rode peper toe ter garnering

Mogelijke groenten ter vervanging

Houd je niet van één van de groenten die ik heb gebruikt in deze zomerse groentesalade uit de wok? Laat deze dan achterwege of vervang het door iets anders. Groenten zoals taugé, broccoli, bloemkool , courgette of shiitakes zouden er ook prima bij passen. Eigenlijk alles wat je rauw kunt eten of wat maar kort verwarmd hoeft te worden kun je erin verwerken! Ook zou je er bijvoorbeeld wat cashewnoten of pinda’s of zoiets dergelijks overheen kunnen strooien voor nog een extra textuur en smaak.

Hé, nu is dit toch weer een lang verhaal van honderden woorden geworden. Oeps.

Recept zomerse groentesalade uit de wok

Recept Afdrukken
Zomerse groentesalade uit de wok
Dit is een recept voor een simpele groentesalade waarvan de ingrediënten kort gewokt worden. In plaats van alle groenten te gebruiken die in het recept genoemd worden zou je bijvoorbeeld ook kunnen kiezen voor groenten als broccoli, courgette, taugé en/ of shiitakes (afhankelijk van wat je lekker vindt).
Maaltijd Diner, Lunch
Prep Tijd 13 minuten
Kook Tijd 7 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Groentesalade
Garnering
Dressing
Maaltijd Diner, Lunch
Prep Tijd 13 minuten
Kook Tijd 7 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Groentesalade
Garnering
Dressing
Instructies
  1. Snijd alle ingrediënten voor de groentesalade en maak de dressing alvast klaar.
  2. Verhit de chili olie en de arachide olie (of een andere olie zonder smaak) in een wok op middelhoog vuur. Bak de plakjes knoflook en de gember een minuutje terwijl je voortdurend roert zodat ze niet verbranden. Voeg daarna de sugar snaps toe en bak deze een minuutje mee. Zet het vuur vervolgens zo hoog mogelijk en voeg de rode kool, wortelen, rode paprika en de bleekselderij toe. Bak die ingrediënten nog twee a drie minuten mee en de groentesalade is zo goed als klaar.
  3. Schenk de dressing over de salade en garneer de salade met de fijngesneden bosui en - optioneel - de in reepjes gesneden rode Spaanse peper.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

2 antwoorden op “Zomerse groentesalade uit de wok”

  1. Hoi Bas,

    Hartelijk dank voor dit recept.
    Echter mis ik bij de instructies op welk moment de rode ui en de babymais meegewokt dienen te worden.
    Alvast hartelijk dank voor jouw antwoord.

    Groetjes,

    Manolito

  2. Hoi Bas,

    Een heerlijk gerecht.
    Echter zie ik bij de instructies nergens wanneer de rode uien en de babymais toegevoegd dienen te worden.
    Alvast hartelijk dank voor je antwoord.

    Groetjes,

    Manolito

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *