Bloemkool nasi goreng

Bloemkool nasi goreng met zoetzure komkommer | Gewooneenfoodblog.nl

Heb je zin in nasi goreng, maar heb je géén zin in een erg calorierijke maaltijd? Dan is deze bloemkool nasi goreng iets voor jou! Bloemkool wordt namelijk gebruikt om de rijst te vervangen. Hierdoor bevat de maaltijd tegelijkertijd minder calorieën en meer groenten. Is dat geen win-win situatie?

Houd je niet echt van bloemkool? Geen punt. Dankzij de specerijen en de rest van de ingrediënten die gebruikt worden proef je de bloemkool niet terug. Beloofd.

Over de bloemkool nasi goreng

Op basis van de titel van dit recept dacht je héél misschien dat dit een recept voor nasi goreng met bloemkool was, maar dat is het dus niet. In plaats daarvan wordt fijngehakte bloemkool gebruikt om de rijst in nasi goreng te vervangen. En ja, ik weet het. Aangezien ‘nasi’ rijst betekent en ‘goreng’ gebakken betekent klopt de naam van dit recept niet. Het recept bevat immers geen ‘nasi’. Ik zat dan ook even te twijfelen of ik het gewoon ‘bloemkool goreng‘ zou noemen, maar ‘bloemkool nasi goreng’ leek mij iets duidelijker. (Bovendien is dit gewoon een foodblog en geen blog over taal, dus zo’n “foutje” maakt niet zoveel uit, toch?)

Bloemkool nasi goreng met foodprocessor | Gewooneenfoodblog.nl
De bloemkool fijnhakken gaat gemakkelijk met de hand, maar een foodprocessor gebruiken is nóg makkelijker

Om deze bloemkool nasi goreng te maken heb je weinig ingrediënten nodig. Met alleen een bloemkool, een eitje en wat ketjap manis heb je eigenlijk de basis al. Voeg daar een bosuitje, een sjalotje, wat knoflook en een paar theelepels verse gember aan toe en het gerecht is vrijwel compleet. Met alleen die ingrediënten smaakt het op zich al best prima, maar naar mijn idee is het nog wel een beetje vlak van smaak. Zoals je in het recept zult zien geef ik daarom aan om er een beetje gemalen laos, ketoembar, djinten, kurkuma en witte peper doorheen te doen. Die specerijen maken een wéreld van verschil.

Overigens heb ik er ook wat wortelen en doperwten doorheen gedaan zodat de bloemkool nasi goreng op de foto’s wat meer kleur zou hebben (dit werkte ook voor mijn kabeljauw korma met kwark). Natuurlijk zorgen die ingrediënten ook voor extra smaak; met alleen bloemkool zou elke hap hetzelfde zijn geweest. In plaats van wortelen en doperwten kun je uiteraard kiezen voor groenten die je lekker vindt. Ingrediënten zoals paprika, mais, taugé, sugar snaps en Chinese kool zouden er bijvoorbeeld prima bij passen.

Bloemkool nasi goreng met ei | Gewooneenfoodblog.nl
Wok alle ingrediënten, maak een kuiltje in het midden waar je een ei in breekt en roer vervolgens alles door elkaar totdat het ei gestold is

Veganistische en/ of glutenvrije bloemkool nasi goreng?

Wil je een veganistische bloemkool nasi goreng maken? Laat dan simpelweg de bacon en het ei achterwege. Voor een glutenvrije variant kun je de ketjap manis vervangen door tamari, maar dan is de smaak wel anders. In dat geval zou ik denk ik minder tamari gebruiken én misschien zoiets als kokosbloesemsuiker of honing toevoegen aan de tamari om in de buurt te komen van de zoetige smaak van ketjap manis. Of je laat de ketjap manis gewoon achterwege; de bloemkool nasi goreng smaakte namelijk ook al goed zonder ketjap manis.

Voor erbij

Om de maaltijd helemaal af te maken kun je ervoor kiezen om er komkommer, tomaat en/ of atjar tjampoer bij te serveren. In plaats van normale plakjes komkommer kun je er ook plakjes zoetzure komkommer bij geven. Uiteraard is kroepoek of emping ook een goede toevoeging, evenals sambal. Mocht je veel trek hebben, dan smaakt een simpele kipsaté bij zoiets als dit ook niet verkeerd. Om de maaltijd vegetarisch te houden kun je in plaats van kipsaté ook kiezen voor deze tempeh saté met pittige pindasaus.

Check voor de grap trouwens even die foto’s van de zoetzure komkommer en de kipsaté, als je wilt. Best een wereld van verschil met deze foto’s, hè? Misschien moet ik de pagina’s van de recepten die ik een klein jaartje geleden heb toegevoegd aan mijn foodblog toch maar eens updaten.

Nasi gorengvan bloemkool | Gewooneenfoodblog.nl
Eet smakelijk!

Bloemkool nasi goreng recept

Benodigdheden:

Heb je nog geen foodprocessor? En wil je er misschien eentje kopen? Lees dan mijn review van de Bosch MCM3501M MultiTalent 3 Foodprocessor.

Recept Afdrukken
Bloemkool nasi goreng
Maaltijd Diner
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Maaltijd Diner
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Instructies
  1. Hak de bloemkool fijn met de hand of in een foodprocessor. Snijd de wortelen in dunne reepjes, ongeveer het formaat van een luciferstokje (julienne). Snijd de bosui in dunne ringen en houdt het groene en het witte gedeelte apart. Snipper het sjalotje, snijd de knoflook in dunne plakjes en hak tot slot de gember fijn (of rasp de gember).
  2. Verhit een laagje arachideolie, kokosolie of een andere olie naar keuze in een wok op middelhoog vuur. Voeg het gesneden witte gedeelte van de bosui toe, evenals het sjalotje, de knoflook en de gember. Roerbak deze ingrediënten een minuutje of drie. Voeg dan de laos, korianderzaad, komijnzaad, witte peper en het geelwortel poeder toe. Bak deze specerijen een minuutje mee.
  3. Zet het vuur zo hoog mogelijk en voeg de wortel toe. Bak de wortel een minuutje en voeg dan de bloemkool toe. Bak alle ingrediënten zo'n twee minuten en voeg de doperwten toe. Roer alles goed door elkaar, maak een kuiltje in het midden van de wok en breek daar het eitje in. Laat het ei een half minuutje stollen en roerbak alle ingrediënten totdat het ei gestold is. Voeg dan de ketjap manis toe (eventueel ook sambal), roer alles nogmaals goed door elkaar en breng eventueel op smaak met zeezout.
  4. Garneer het gerecht met het groene gedeelte van de bosui.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Eén antwoord op “Bloemkool nasi goreng”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *